Ieškokite džiaugsmo mažuose dalykuose

Sugebėjimas vertinti teigiamus potyrius atrodo akivaizdus. Tačiau tai moka mažai žmonių, sako Lojolos universiteto Čikagoje socialinis psichologas Fredas B. Bryantas.

Priežastis paprasta: mes esame užsiėmę ir mūsų galvos yra užkištos daugybe minčių. Mūsų laukia dar daug saulėtekių, sakome sau, ir iš karto nusprendžiame, kad jei nedelsiant nenueisime į dušą, mes pavėluosime į darbą. Prislėgti kasdienių pareigų ir rūpesčių, mes savaime nugesiname spontaniškus įvykius, kurie galėtų suteikti mums gilesnio džiaugsmo ir sustiprinti mūsų sveikatą.

Daugiau kaip 20 metų F. B. Bryantas stengiasi suprasti tai, ką vadina „sąmoningu pasimėgavimu“: tai, ką mąstome ir darome, kad sustiprintume ir pratęstume teigiamus jausmus. „Mes visi pažįstame tokių žmonių, - sako F. B. Bryantas. – Jie būna vakarėlių sielos ir pirmieji asmenys, kuriuos norėtume pamatyti, kai nutinka kažkas gero“.

Pasinaudoti šia dovana galite ir jūs: štai 10 strategijų, leidžiančių pajusti malonumą ir pasitenkinimą kasdienybės momentuose, net kai atrodo, kad gyvenimas klostosi ne taip, kaip norėtume.

1. Skleiskite džiugias mintis

Parodykite savo dukrai, kaip smagu su ja visą dieną vaikščioti po parduotuves. Pasigirkite savo sutuoktiniui, kad šiandien iš savo viršininko sulaukėte netikėtų pagyrų. Parašykite geriausiai draugei ir pasakykite jai, kaip maloniai prisimenate praėjusių metų išvyką kartu su ja, ir pridėkite nuotrauką, kurioje bandote pastatyti palapinę.

Dalijimasis džiugiais momentais ir potyriais su kitais žmonėmis yra vienas efektyviausių būdų pratęsti ir sustiprinti džiaugsmą, rodo F. B. Bryanto tyrimas. „Tai padeda išsaugoti emocijas, kurios kitu atveju išblėstų“, - sakė jis.

2. Mėgaukitės prisiminimais

Prisiminkite ryškius, ypatingus įvykius ir pagalvokite, kas suteikė jums džiaugsmo. Ar jūs mėgstate savo raudoną vilnonį šaliką, nes jis yra jaukus ir stilingas, ar dėl to, kad jo kvapas primena jums vaikystės dūkimus sniege? Jei į džiugius momentus įterpsite paslapties, pavyzdžiui, mąstysite, kas juose buvo netikėta ar sunkiai suprantama, tuomet sustiprinsite jų poveikį. Tačiau stenkitės pernelyg giliai neanalizuoti, kad neprarastumėt to momento žavesio. Jums tereikia šiek tiek perskrosti savo potyrius, kad suprastumėt, kaip jie padėjo jums formuotis, o tuomet tiesiog grįžti ir jais mėgautis, sakė socialinis psichologas Timothy D. Wilsonas iš Virdžinijos universiteto.

3. Paplekšnokite sau per petį

Didžiuokitės sunkiai pasiektais rezultatais – tai daro nedaug žmonių. Jei metus laiko liesite prakaitą sporto salėje, kad pasiektumėt savo tikslą, pasidalykite savo sėkme su kitais žmonėmis, kai jau įtilpsite į savo naujus džinsus.

Pasveikinti pačiam save nėra lengva. „Daugybė žmonių vengia girtis savo pasiektais rezultatais, nes jiems atrodo, kad jie neturėtų pūsti rago pačiam sau ar miegoti ant savo laurų“, - teigė F. B. Bryantas. Riba tarp džiaugsmingo savęs pasveikinimo ir begėdiško gyrimosi yra labai plona, tačiau nesijaudinkite: jūs pajusite, kada ją peržengsite.

4. Susitelkite į pojūčius

Susitelkti į savo skonio receptorius ar uoslę yra labai lengva. Užmerkite akis, kol burnoje tirps gabaliukas juodojo šokolado, giliai įkvėpkite sūraus jūros oro ar paslapčiomis stebėkite, kaip žaidžia ir kvatoja vaikai. Jei vienas jusles „atjungsite“, kad galėtumėt susitelkti ties kitomis, tuomet sustiprinsite džiaugsmą teigiamais potyriais – ypač tais, kurie yra trumpalaikiai.

5. Lyginkite su tuo, kas yra blogiau

Jei orientuosimės į tai, kas yra geriau ir aukščiau, jausimės nuskriausti, tačiau lyginimas su tuo, kas yra blogiau, gali sustiprinti mūsų džiaugsmą. Pagalvokite apie tai, kaip viskas galėjo būti blogiau – arba būdavo blogiau. Tiesa, nebūtina pasinerti į niūrias mintis – prisiminti baugią ligos diagnozę ar džiūgauti dėl to, kad kaimynas prarado darbą. Tiesiog mąstykite taip: ar šiandien oras yra geresnis, negu teigė orų prognozės? Ar šį projektą užbaigėte greičiau, negu manėte?

6. Pasinerkite į savo pomėgius

Kai kurie džiugūs momentai prašosi sąmoningo apmąstymo ar analizės. Tačiau kitais kartais galima patirti malonumą, tiesiog pasinėrus į esamą momentą ir nieko apie jį negalvojant. Tamsiame kambaryje per ausines paklausykite savo mėgstamos muzikos. Atsiduokite knygai, kuriai negalite atsispirti. Savaitgalį skirkite pakankamai laiko savo hobiui, kad pasiektumėt tokią pasinėrimo būklę, kuri vadinamas tekėjimu pasroviui.

7. Imituokite, kol tai pajusite

Suvaidinta šypsena, net jei jums nesinori šypsotis, iš tikrųjų padeda pajusti džiaugsmą, sako F. B. Bryantas. Taigi atrodykite laimingi. Pasičepsėdami valgykite saldžiausi sezono persiką. Garsiai kvatokite, žiūrėdami komediją. Nusišypsokite sau, kai praeisite pro veidrodį. Juk „garantuotas būdas pražudyti džiaugsmą yra jį slopinti“, sakė F. B. Bryantas.

8. Stenkitės suvokti prasmingus momentus

Atrodo akivaizdu, kad kuo greičiau teigiami potyriai praeina, tuo sudėtingiau jais mėgautis. Tačiau F. B. Bryantas nustatė, kad atmindami, jog laikas greitai bėga ir kad džiaugsmas yra laikinas, mes pasičiumpame teigiamus momentus, kol jie dar tęsiasi.

9. Venkite neigiamų minčių

Pasaulyje yra užtektinai pesimistų. Slopinkite neigiamas mintis, kurios gali sumenkinti džiaugsmą, pavyzdžiui, nekaltinkite savęs ir nesukite galvos dėl kitų nuomonės. Kai jus užplūs laimė, palikite jai erdvės plėstis – nemąstykite apie tai, kodėl jos galėjote nenusipelnyti, kas galėjo būti ne taip ar kaip galėjo būti geriau. Sąmoningai priimkite sprendimą mėgautis džiaugsmu.

10. Dažniau dėkokite

Praktikuokite dėkingumą, sako F. B. Bryantas. Išmokite suprasti, dėl ko džiaugiatės – gavote pakvietimą į vakarėlį iš naujojo bičiulio ar galėjote atsisėsti žmonių pilname autobuse, ir pripažinkite savo džiaugsmo šaltinį. Ne visada būtina garsiai išreikšti savo dėkingumą, pažymi F. B. Bryantas, tačiau žodis „ačiū“, ištartas draugui, nepažįstamajam ar Visatai, sustiprina mūsų džiaugsmą, nes padeda jį įsisąmoninti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)