Aktorė, kuri kūdikio susilaukė šių metų birželį, buvo priversta apginti savo sprendimą puolama kritikų.

„Kai kurios moterys galvoja, kad jos per senos, tačiau kiek vyrų pirmojo vaiko susilaukia būdami 60-70 m. ir nė karto tuo nesuabejoja? Aš gerbiu kitų nuomonę, tačiau tai mano gyvenimas ir mes su vyru puikiai sutariame“, – sakė B. Nielsen.

Aktorė su 39-erių Mattia Dessi susituokė 2006-aisiais, o savo kiaušinėlius užšaldė būdama keturiasdešimties. Moteris teigė, kad buvo vos 3-4 proc. tikimybė, jog jai pavyks pastoti.

Frida – pirmoji aktorės dukra su M. Dessi, moteris turi dar keturis vaikus iš ankstesnių santuokų.

Vėlyvoji motinystė

Vis daugiau moterų virš 40-ies sėkmingai pastoja, o nuo 1990-ųjų šis skaičius išaugo dvigubai.

Remiantis nacionalinio statistikos departamento duomenimis, visose amžiaus grupėse gimstamumas menko, tačiau buvo viena išimtis – 2 proc. daugiau gimdė moterys, sulaukusios 40-ies.

Nėra aiškūs tikslūs duomenys, kalbant apie moterų, sulaukusių 50-ies gimdymą, tačiau vaisingumo klinikose pastebima, jog keturiasdešimtmetį perkopusios moterys kreipiasi vis dažniau ir dažniau.

Gydytoja Janine Elson teigia, jog tenka priimti vis daugiau moterų, kurios nori pastoti sulaukusios brandaus amžiaus, tad dabar specialiai šiai amžiaus grupei dalijami ir informaciniai lankstinukai.

Gydytojos teigimu, nors daugybė vyresnių moterų susilaukia visiškai sveikų kūdikių, tačiau visgi rizikos didėja kartu su moterų amžiumi. 50-ies sulaukusios moterys greičiausiai naudos ne savo kiaušinėlius, nebent jais bus pasirūpinusios būdamos jaunesnės.

Pasak J. Elson, tokioms moterims reikia gerokai dažniau tikrintis. Nepaisant didėjančio vyresnių motinų skaičiaus, bet kuri moteris, kuri ryžtasi gimdyti gerokai perkopusi trisdešimtmetį, susiduria su padidėjusia rizika dėl padidėjusio kraujo spaudimo, preeklampsijos ar gestacinio diabeto. Jei moteris naudoja savo kiaušinėlius, tuomet su amžiumi padidėja ir genetinių sutrikimų tikimybė.

Amal ir George'as Clooney

Moterys, perkopusios 50-etį, nebūtinai susidurs su maitinimo krūtimi problemomis, tačiau tikėtini papildomi iššūkiai, kuomet greitai po gimdymo gali prasidėti menopauzė.

„Pagimdžius hormonų kiekis kris, tad moteriai gali prasidėti menopauzė, nuotaikų kaita, karščio bangos, o prie viso to ir bemiegės naktys dėl verkiančio kūdikio. Tai numatant, vyresnės nei 50 m. gimdyvės turėtų numatyti galimybę gauti pagalbos iš šalies“, – sako gydytoja.

Palaikymo trūkumas

Kitas iššūkis, su kuriuo susiduria vyresnio amžiaus gimdyvės – palaikymo trūkumas.

Gydytojos Zeynep Gurtin teigimu, visoms motinoms reikia palaikymo iš bendraamžių, tad čia kyla problema – vyresnės motinos palaikymo neretai nesulaukia. Gydytoja pritaria, kad vyresnės motinos yra gerokai stipriau teisiamos nei vyresni tėvai.

„Niekas nevarto akių dėl George'o Clooney tėvystės būnant 56-erių. Manoma, kad vėlyva motinystė – egoistiškas sprendimas, tačiau tėvystė neatrodo kažkuo keista“, – sako Z. Gurtin.

Viena Londono vaisingumo klinikų padeda moterims iki 54-erių: „Neturime įstatymo, iki kelių metų galima tai daryti, tad tiesiog remiamės manymu, kas būtų priimtina ir atsižvelgiame į kūdikio gerovę.“

Klinikoje taip pat pastebėta, jog vis daugiau jaunų moterų ryžtasi užšaldyti savo kiaušinėlius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)