Ar įmanoma išvengti skyrybų ir kaip tai padaryti? V. Jančiauskas teigia: „Visiškai normalu, kad santykiuose žmonės pagalvoja apie skyrybas. Bet reikia atkreipti dėmesį, kad jeigu jūs nekeisite situacijos ir ilgą laiką bus blogai, tai po 5-10 metų kelio atgal gali ir nebūti. Todėl siūlau kelis veiksmus, kuriuos privalote atlikti iki skyrybų. Nes kitu atveju, kai išsiskirsite, jus gali aplankyti jausmas, jog ne viską padarėte, kad išgelbėtumėte santuoką. Todėl atlikite šiuos veiksmus ir jūs būsite ramūs, kad išnaudojote visas galimybes.“

Kokius veiksmus galima atlikti, kol santykiai dar nesubyrėjo?

1. Susikurkite santykių viziją ir savo elgesio modelį. Pasak knygos autoriaus, žmonės kartai būna įskaudinti nesėkmingai susiklosčiusių santykių praeityje ir joje pasilieka, užuot žvelgdami į ateitį. Ir viena dažniausių klaidų ta, kad jie nesuvokia, kokių santykių norėtų. Todėl pirmajame etape jūs turėtumėte skirti mėnesį ar savaitę, galbūt kažkur išvažiuoti ir pradėti svajoti, galvoti bei aprašyti, kokių santykių jūs trokštate, kokie jūsų manymu būtų idealūs. Antrame etape paklauskite savęs ir punktais surašykite, koks jūs turėtumėte tapti, kad santykiai augtų ir neišblėstų. Kokius trūkumus turėtumėte įveikti? Nes tik tada kai žmonės įsimyli savo ateities viziją, pas juos atsiranda energijos įveikti sunkumus ir kliūtis. Taip pat, šnekėdami apie savo viziją ir norą keistis dėl santykių, jūs įkvėpsite ir kitą žmogų pradėti keistis ir svajoti. Taigi, pirmas dalykas yra susikurti ateities santykių viziją ir savo asmenišką elgesio modelį.

2. Skaitykite knygas apie santykius. V. Jančiauskas pataria: „Dar vienas veiksmas yra domėtis ir skaityti daug knygų, kad suprastumėte, kas yra santykiai, kokias tipinės klaidas darome. Žmonės kuria santykius daug milijonų metų ir visos problemas tik mums atrodo naujos, iš tiesų jos visos yra išbandytos daugybę kartų ir aprašytos. Tačiau daug informacijos mes nežinome, nes neskaitome.“

3. Lankykite seminarus. „Dalis žmonių nemėgsta skaityti knygų, ypač vyrai. Todėl kitas būdas, kaip įgyti reikiamas žinias yra lankytis pramoginiuose seminaruose apie santykius. Jie dažnai būna linksmi ir įtraukiantys, todėl patinka net ir vyrams. Daugelis moterų po tokių seminarų sako, kad tai buvo vienas iš nedaugelio vakarų, kai bendravo su vyru apie santykius be pykčių. Tai gali būti vienas iš pirmųjų žingsnių į apsisprendimą nesiskirti, bet kurti artimesnį ryšį“, – sako santykių ekspertas.

4. Mokykitės emocinio pokalbio. Trečiasis žingsnis, kai paskaitėte kažkokią knygą ar paklausėte seminarų, pasak V. Jančiausko, būtų bendravimo įgūdžių lavinimas. Šiuo atveju, jeigu nepavyksta susikalbėti, jeigu esate sukaupę daug pykčio, jaučiatės nesuprastas, rekomenduojama nueiti pas psichologą ar santykių konsultantą. Jis padės vystyti pokalbį ir parodys tas pačias situacijas iš kitos perspektyvos.

O jeigu atrodo, kad jums tai netinka, galite mokytis ir tobulinti bendravimo įgūdžius poroje patys. Mokymuose, seminaruose ar knygose gautas žinias pritaikykite praktikoje, kalbėdami su savo partneriu. Mokykitės išsakyti visas susikaupusias emocijas: teigiamas ir neigiamas. Mokykitės išklausyti nesigindami ir nesiteisindami.

„Svarbu vieną dieną paskirti vien bendravimui, vienas kito pajautimui, emociniam ryšiui. Kai mes esame prikaupę daug nuoskaudų – logika nebeveikia. Pavyzdžiui, moteris pasako vyrui, kad jis ilgą laiką nebedovanoja jai gėlių. Taigi jau tą patį vakarą vyras atneša moteriai gėlių, tačiau ši vis tiek nepatenkinta. Ir tokių situacijų, kur logika nebeveikia, yra daug, ypač sprendžiant konfliktiškas situacijas. Todėl reikia mokytis emocinio bendravimo, vienas kito pajautimo praktikų.“

5. Išvažiuokite į kelionę kartu. V. Jančiauskas rekomenduoja visiškai pakeisti aplinką. Svarbu išvažiuoti ilgesniam laikui, o ne kelioms dienoms: „Vienas iš unikalių būdų atkurti tarpusavio ryšius, tai skirti ne šiaip atostogoms savaitę laiko, tačiau išvažiuoti dviese kažkur į kelionę nuo savaitės iki trijų. Ir šios kelionės tikslas turi būti, pakeitus aplinką skirti visą dėmesį sau ir savo antrajai pusei ir daug šnekėti, šnekėti, šnekėti. Gerai pabūti kartu vieną dieną, bet išsiaiškinti daug metų kauptas nuoskaudas reikia daugiau laiko. Taip pat jūs galite paieškoti stovyklų, padedančių gerinti santykius. Viena iš geriausių yra Anthony Robbins stovykla „Date with Destiny“ apie santykius Amerikoje. Tai šešias dienas trunkanti stovykla apie save ir santykius. Ji suartins bet kokią porą.“

6. Atsiskirkite keliems mėnesiams. Jeigu po ilgo laiko, praleisto kelionėje, matote, jog negalite būti su tuo žmogumi, tada išvažiuokite, atsiskirkite nuo savo partnerio maždaug trims mėnesiams. Tai nereiškia, kad per tą laiką turėtumėte ieškoti kitų santykių. Jūs turėtumėte izoliuoti save ir pabūti su savimi, atrasti ar prisiminti savo hobius, sugrįžti į save.

Kai santykiai buvo netinkamai vystomi, žmonės lieka tiek įskaudinti, kad negali konstruktyviai galvoti. Išbandę šį etapą sako, jog po pusantro ar dviejų mėnesių jiems prašviesėja galva, jie pradeda svajoti, galvoti apie ateitį, pradeda adekvačiai vertinti savo partnerio klaidas.

Todėl, jeigu jums reikia, išvažiuokite į sodybą, išsinuomokite patalpas ir pabūkite atskirai. Visgi, turėtumėte pasakyti partneriui, kad tai nėra santykių nutraukimas, o tik laikina izoliacija. Vėliau grįžkite ir aptarkite su partneriu, kaip jums sekėsi, kad jūsų partneris jaustųsi saugus.

Pasak V. Jančiausko, jeigu po visų šių veiksmų jūs vis dar norėsite skirtis, bent jau galėsite ramiai miegoti, nes žinosite, ką darėte blogai santykiuose, ką norite pakeisti. Jei tie pokyčiai nesigaus šiuose santykiuose, tai bent jau kiti bus visiškai kitame lygmenyje ir jūs būsite iš tiesų laimingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)