Visgi potencialas čia milžiniškas – informacinių technologijų (IT) įmonėse Lietuvoje iki 2020 metų darbuotojų poreikis išaugs kone 50 proc. Specialaus leidimo šiam vakarėliui nereikia, svarbiausia žengti pirmąjį žingsnį, skelbiama pranešime spaudai.

Apie tai penktadienį buvo kalbama „Telia“ ir „Women Go Tech“ renginyje „Vyrai iš Marso, moterys – iš technologijų“, kuriame dalyvavo per 200 merginų ir moterų, norinčių keisti savo profesiją ir pasiryžusių pradėti dirbti technologijų srityje ar kilti karjeros laiptais.

Renginyje Giedrė Kaminskaitė-Salters ragino dalyves ir dalyvius rinktis tai, kuo patys tiki, ir nebūti antrais, kai gali pasiekti daugiau.

Juk ir daug pasiekusių moterų IT srityje apstu: nuo pirmąjį algoritmą kompiuteriui parašiusios Ados Lovelace, „Apollo“ erdvėlaivių programinį kodą sukūrusios Margaret Heafield Hamilton iki „Facebook“ vykdomosios direktorės Sheryl Sandberg ar buvusios „Yahoo“ vadovės Marissos Mayer.

IT įmonių asociacijos „Infobalt“ vadovas ir vienas iš „Women Go Tech“ įkūrėjų Paulius Vertelka antrino, kad pagrindinė Lietuvos IT sektoriaus problema šiuo metu yra talentų badas. Tam didelę įtaką turi klaidingos nuostatos ir visuomenėje gajūs stereotipai, pavyzdžiui, kad technologijos – tai tik programavimas.

„Mūsų atlikto tyrimo duomenimis, iki 2020 metų Lietuvos IT įmonėms papildomai reikės 13,3 tūkst. žmonių. Šiuo metu šią rinką sudaro apie 30 tūkst. darbuotojų, taigi augimas sieks beveik 50 proc. Moterys mūsų šalies IT rinkoje sudaro 25 proc. ir pagal šį rodiklį esame ketvirti Europoje, visgi tai rodo, kad iki šiol didelę dalį talentingos visuomenės mes ignoruojame arba nesugebame jos pritraukti prisijungti prie perspektyvios ir daug žadančios rinkos“, – pastebėjo P. Vertelka.

Tad kokių talentų išties reikia IT įmonėms? Pasak Maijos Aniskovič, sąrašas išties ilgas ir didelę jo dalį sudaro visai ne IT srities pareigos. Tai – projektų vadovai, analitikai, inovacijų ekspertai, komunikacijos specialistai, dizaineriai, architektai, testuotojai, pardavėjai...

„Visos mes esame skirtingos, įvairios, tačiau ir IT srityje yra daug skirtingų specialybių, rolių, todėl čia kiekvienas gali atrasti savo vietą. Ir visada galima žengti į kairę ar dešinę, keisti pozicijas ir atrasti tai, kas jums išties patiks. Mūsų yra daug ir įvairių, o vyrai tik džiaugiasi prie kolektyvo ar komandos prisijungus moterims. Iš patirties galiu pastebėti, kad efektyviausiai dirba tos komandos, kuriose vyrų ir moterų yra po lygiai. Užvis svarbiausia nebijoti ateiti, žengti pirmojo žingsnio. Nes jei akys žiba, galima pasiekti viską“, – teigė M. Aniskovič.

Penktadienį vykusioje visos dienos konferencijoje savo žiniomis, patirtimi ir gerąja praktika dalinosi profesionalės ir profesionalai iš Lietuvos ir tarptautinių įmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją