Bet daugumai žmonių ne viskas taip paprasta.

Gyvenimas be tikslo atrodo tuščias, beprasmis. Tikslas, kurio siekiame, kurio link eidami gyvename, suteikia gyvenimui prasmės.

O ką daryti tiems, kas nejaučia, kur jų gyvenimo tikslas, pašaukimas? Jiems patartina atsakyti į provokuojančius, gal kiek keistokus klausimus, kurie gali apdėti įžvelgti savo gyvenimo tikslą:

1. Ką labiausiai mėgote veikti vaikystėje?

Vaikystėje dažniausiai žaisti žaidimai neretai atveria vartus į mūsų potencialą, kurį galima plėtoti suaugus. Prisiminkite savo Barbes – galbūt mėgdavote jas rengti, siūti joms drabužėlius?

Prisiminkite mašinytes – gal mėgdavote rengti lenktynes? O gal statydavote iš kaladėlių miestus su gatvėmis, namais, medžiais, parduotuvėmis ir garažais?

Kokį žaidimą galėdavote žaisti valandų valandas? Ar pavyktų įžvelgti sąsajų ir įkomponuoti tai į suaugusio žmogaus gyvenimą?

Galbūt jums patarė užmiršti vaikystės svajones ir susirasti praktiškesnį užsiėmimą? Gal universitete studijavote ne tai, ką iš tiesų norėjote studijuoti?

Ar pasvarstote, kad norėtumėte pasukti kitu gyvenimo keliu?
Vaikystės pomėgiai, aistros yra mūsų talentai, dalykai, kuriems iš prigimties esame gabūs. Pasistenkite grįžti mintimis į praeitį ir pamatysite, kiek ten slypi lobių, galinčių padėti rasti gyvenimo tikslą.

2. Jei nereikėtų dirbti, kuo užpildytumėte savo dienas?

Jei nereikėtų dirbti ir nebūtų galima sėdėti namuose, nieko neveikiant, kaip užpildytumėte savo dienas? Kur eitumėte, ką veiktumėte? Tarkime, kažkiek laiko skirtumėte poilsiui, kažkiek – sportui, o kur dėtumėte likusią dienos dalį? Galbūt tyrinėtumėte miestą, eitumėte į muziejus, meno galerijas? Gal skaitytumėte, užsiimtumėte savanoriška veikla, ko nors mokytumėtės? Jei taip, ko mokytumėtės? Jei nereikėtų galvoti apie pinigus ir galėtumėte visiškai atsidėti savo aistrai, kokia gi būtų toji aistra?

3. Ką veikdami, pamirštate viską aplinkui?

Ar yra kas nors, ką labai, labai mėgstate veikti? Ką darydami prarandate laiko pojūtį?

Jei kada buvote visiškai įsitraukę į kokią nors veiklą, tada suprantate, kas yra vadinamoji srauto būsena, kai prarandamas laiko pojūtis ir visiškai atsidedama tai veiklai. Iš tiesų visi esame tai patyrę – vieni kažką gamindami, kiti organizuodami renginį, treti – įgyvendinami žmonių poreikius...

Būdami vadinamoje srauto būsenoje prarandame laiko pojūtį, negalvojame apie maistą, net pamirštame, kur esame, tada būname visiškai susitelkę, susikoncentravę ir išgyvename ekstazę. Įprastai tada jaučiame vidinį tyrumą, aiškumą, absoliučiai pasitikime savo sugebėjimais, nelieka abejonių, esame čia ir dabar. Tokia srauto būsena yra džiaugsmo šaltinis, ji pati yra džiaugsmas.

Kada pastarąjį kartą tai patyrėte?

4. Kas jus labiausiai domina?

Ar yra kokia sritis, kuri nuoširdžiai domina? Apie ką mėgstate skaityti? Kokios temos per žinias patraukia dėmesį, prie kokių temų vis grįžtate? Kokios interneto svetainės jus traukia? Kokiomis temomis mėgstate diskutuoti artimaisiais ir draugais? Ar yra sričių, kuriose būtinai norisi kažką nuveikti?

Kai kažkas nuoširdžiai domina, veikla šioje srityje būtų prasminga ir teiktų džiaugsmą.

5. Su kuo leidžiate laiką ir apie ką kalbatės?

Dauguma mūsų leidžia laiką su žmonėmis, kurių interesai ir pasaulėžiūra panaši į mūsų. Tai gali būti informatyvi detalė. Ar daugiausia laiko praleidžiate su bičiuliais dviratininkais ar tiesiog gurkšnojate vyną su draugais? Ar kalbate apie bendrą pomėgį – dviračius, kaip pagerinti rezultatus, ar mėgaujatės gražiu vakaru lauko bare su draugais?
Ar žmonės, su kuriais leidžiate laisvalaikį, numano, kas yra jūsų aistra?

Apie ką kalbatės? Ar žmonės prašo jūsų patarimų? Kodėl žmonės prašo jūsų patarimų? Galbūt turite kokios srities žinių? Kaip įgijote šių žinių? Ar jaučiate, kad tai gyvenime ir turėtumėte veikti?

Atsakius į šiuos klausimus, daug kas gali paaiškėti.

6. Kas jūsų gyvenimo tikslų ir troškimų sąraše?

Ko norite pasiekti iki ateis mirtis? Tai dar vienas daug informacijos galintis suteikti pratimas. Susidarius savo troškimų ir tikslų sąrašą, aiškiau matysis, ko labiausiai gyvenime trokštate, ko iš tiesų nenorėtumėte praleisti. Štai čia – jūsų aistra. Ko dar laukti?

7. Jei turėtumėte svajonę, ar galėtumėte ją įgyvendinti?

Net jei niekada nebandėte įgyvendinti savo svajonės (dėl bet kokių priežasčių), vis tik ji rodo, kas jus traukia, ko norite siekti. Pagalvokite – daugybė žmonių paverčia, regis, neįgyvendinamas svajones realybe. Tegu jų pavyzdžiai jus įkvepia ir padrąsina.

Pavyzdys

Rašydama knygą „Haris Poteris ir filosofijos akmuo“, J. K. Rowling buvo neseniai išsiskyrusi, gyveno iš valstybės išmokų, viena augino kūdikį. Kai pirmą kartą nusiuntė knygos rankraštį leidėjams, jo nesutiko spausdinti.

Kompozitorius Ludwigas van Beethovenas neleido prastėjančiai klausai, o vėliau ir kurtumui sutrukdyti jam kurti nuostabią muziką.
Helen Keller būdama pusantrų metų apako ir apkurto. Ir vis tik ji mokėsi, tapo rašytoja ir švietėja.

Kas jus traukia? Kas įkvepia? Jau dabar galite žengti savo tikslo link. Paklauskite, kas jus stabdo. Pagalbos yra visur – nebūtina visko žinoti ir viską pačiam daryti. Galite sulaukti pagalbos, kad įgyvendintumėte savo svajonę. Pagalvokite – juk jūsų svajonė ir gyvenimo tikslas veikiausiai yra vienas ir tas pats.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)