Prieš maždaug ketvirtį amžiaus grožio srityje pradėta eksperimentuoti su kraujo plazma. Rezultatai gerokai stebino efektyvumu, tad nenuostabu, kad grožio procedūras su kraujo plazma (PRP) netruko atrasti pasaulio įžymybės – realybės šou ir socialinių tinklų žvaigždės Kim ir Kourtney Kardashian, aktorė Angelina Jolie, krepšininkas Kobe Bryant ir kiti.

Išskiriama kraujo plazma

Pasak gydytojos dermatovenerologės Aušrinės Ramanauskaitės, Lietuvoje kraujo plazma grožio procedūrose pradėta naudoti prieš keletą metų ir pasitelkiama ne tik veido odos gaivinimui, bet ir plaukų slinkimui gydyti.

„Šiandien dėl pažangos medicinoje yra įmanoma išsaugoti ir atkurti sveiką veido ir galvos odą, naudojant tik paties žmogaus išteklius – kraują. Išskyrus iš jo plazmą ir sukoncentravus plazmoje esančius atsinaujinimą skatinančius elementus, gaunamas itin veiksmingas preparatas“, – sako gydytoja.

Anot jos, įprastai procesas – nesudėtingas ir trunka apie valandą. „Į mėgintuvėlius paimamas nedidelis kiekis paciento kraujo. Tam, kad galima būtų išskirti iš jo plazmą, kraujas kelias minutes centrifuguojamas specialiame aparate. Viena gautos plazmos dalis (prisotinta trombocitų) injektuojama į odą, o kita (prisotinta fibrino) naudojama kaip kaukė odos nuraminimui po procedūros“, – aiškina A. Ramanauskaitė.

Tokia procedūra leidžia paskatinti pačios odos atsinaujinimo procesus, kolageno, elastino, hialurono rūgšties gamybą, pagerinti mikrocirkuliaciją. Taigi, kosmetologijoje naudojama sprendžiant pavargusios, spindesį praradusios odos problemas, naikinant tamsius ratilus po akimis.

Stabdo plaukų slinkimo procesus

Dermatovenerologės teigimu, kraujo plazmos procedūros naudojamos ir plaukų slinkimui stabdyti. Į galvos odą sušvirkščiama trombocitų pripildyta plazma – tokiu būdu suaktyvinus kraujotaką, pamaitinus plauką, paskatinamas ir jo augimas.

„Į odą sušvirkšta plazma skatina fibroblastų dalijimąsi, spartėja audinių regeneracija, ląstelės aktyviau dauginasi ir migruoja – tai reiškia, jog žymiai padaugėja už plauko folikulo maitinimą atsakingų ląstelių, kurios pasiskirsto ir lemia naujo plauko – sveikesnio, labiau žvilgančio, tvirtesnio, storesnio – augimą“, – pasakoja specialistė.

Nesukelia šalutinio poveikio

Kraujo plazmos procedūros gali būti atliekamos ir itin alergiškiems žmonėms. „Kadangi injekcijų metu į žmogaus kūną įšvirkščiama plazma yra to paties kūno produktas, išvengiama atmetimo reakcijų ar šalutinių poveikių“, – teigia gydytoja dermatovenerologė A. Ramanauskaitė.

Procedūrų veiksmingumą nuolat patvirtina įvairūs moksliniai tyrimai. Neseniai pristatyti Ispanijos biotechnologijų instituto duomenys rodo, kad šis metodas gali būti net efektyvesnis ir duoti greitesnių rezultatų nei gydymas vaistais.

Vis dėlto gydytoja perspėja, kad procedūros kai kuriems pacientams gali būti šiek tiek skausmingos: „Dėl ribotų nuskausminimo galimybių kraujo plazmos injekcijos gali sukelti nemalonių pojūčių. Tad pirmąjį kartą lankantis pas specialistą reiktų tam nusiteikti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)