Ne be priežasties po kelių šventinių vakarėlių, kepsnių kepimo pas draugus ar dienų, praleistų gurkšnojant kokteilius, oda atrodo kitaip. „Valgomas maistas turi poveikio odai – tiek naudingo, tiek žalingo“, – portale health.com teigia Amerikos dermatologijos akademijos narė, medikė Ariel Ostad.

Pavyzdžiui, kava, priklausomai nuo to, su kuo ją geriate, sausina odą, o išsausėjimas spartina senėjimo procesus.

Štai kokių gėrimų ir maisto produktų vertėtų vartoti saikingai, nes jie spartina odos senėjimą:

1. Kava

Kava – kofeino, kavos pupelėse esančios medžiagos, šaltinis. Namuose verdamą kavą dažniausiai pagardiname cukrumi ir pienu ar grietinėle, kavinėse neretai perkame ją su įvairiais sirupais ir kitokiais priedais, o visi jie skatina odos dehidrataciją.

Vieni mitybos ekspertai rekomenduoja vengti kofeino ir cukraus. Tyrėjų teigimu, kofeinas stabdo kolageno, kuris suteikia odai stangrumo, gamybą. Tiesa, šiai teorijai pagrįsti reikia daugiau tyrimų.

Kitų ekspertų teigimu, kava be jokių priedų nesausina odos. Yra tyrimų, rodančių, kad kava netgi naudinga sveikatai. Vienas iš tokių naudingų aspektų – kofeinas mažina nemelanominio odos vėžio riziką.

2. Saldumynai ir saldūs gėrimai

Cukrus ne tik dehidratuoja odą, bet ir kitais aspektais kenkia odai. Nuo daug cukraus turinčių gėrimų ir maisto (įvairių desertų, energinių gėrimų) gali prasidėti glikacijos procesas. Kai suvartojate cukraus daugiau, nei pagamina ląstelės, cukraus molekulių perteklius sukimba su baltymais. Kai cukraus molekulės reaguoja su baltymuose esančiomis amino rūgštimis, susidaro glikacijos galutiniai produktai (angl. AGE), kurie mažina kolageno kiekį organizme.

Nebūtina visiškai atsisakyti cukraus, pakanka sumažinti jo vartojimą, pasitelkus kelis būdus:

  • vietoje energinių, gazuotų ar pan. saldintų gėrimų gerkite vandens;
  • su saiku valgykite šokolado ir desertų;
  • vartokite natūralių saldiklių, pvz., stevijos.

3. Alkoholis

Alkoholio vartojimas spartina senėjimą, ypač veido. Vieno tyrimo duomenimis, daugiau alkoholio vartojančių žmonių veidai turėjo daugiau raukšlių.

Vynas

Rekomenduojamas alkoholio kiekis – du alkoholio vienetai vyrams ir vienas alkoholio vienetas moterims. Vienas iš būdų riboti alkoholio vartojimą – rinktis nealkoholinius gėrimus ir kokteilius. Yra nemažas nealkoholinio alaus ir vyno, įvairių kokteilių pasirinkimas.

4. Sūrus ar aštrus maistas

Gausiai valgomas sūrus, aštrus maistas neigiamai veikia odą. Užsisakydami patiekalus restoranuose prašykite, kad jums juos pagamintų vidutinio aštrumo. Rekomenduojama dienos druskos norma suaugusiam žmogui yra 2300 mg.

Patarimai, kaip riboti druskos vartojimą:

  • vietoje sūrių traškučių valgykite nesūdytų riešutų;
  • valgykite šviežių, šaldytų daržovių, konservuotas daržoves rinkitės be padažų, su mažiau druskos;
  • valgykite šaldytą ar šviežią liesą mėsą, jūros gėrybes.
Kepsnys

5. Keptas maistas

Dar vienas uždegiminius procesus skatinantis maistas, kenkiantis odai,– keptas maistas.

Kepto maisto valgykite su saiku. Gaminkite įvairiais kitais būdais – tarkime, vietoje keptų bulvyčių kepkite bulves orkaitėje arba pagaminkite bulvių košę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją