Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, daugumoje kavinių jau gali rasti ir mačios arbatos. Tiesa, paprastai – mačios latės pavidalu: mačios arbatos su pienu (įprastai – augaliniu). Ir nors Japonijos didmiesčiuose tokį gėrimą šiais laikais rasti įmanoma, tai – Vakarų išmonė, sujungusi Rytų ir Vakarų kultūras.

Kas ta mačia?

Neretai išgirsite gėrimą vadinant kava. Ko gero, todėl vis dar nemažai žmonių nustemba, kad mačia – tai sutrinti žaliosios arbatos lapeliai. Tiesa, jų auginimo etapai turi savitų žingsnių, tačiau tai tas pats augalas, tie patys lapeliai.

Kai augalas auginamas mačios arbatai, lapeliai tam tikrame etape yra uždengiami nuo tiesioginių saulės spindulių. Būtent todėl ši arbata yra tokia sodriai žalia – uždengus lapelius pasigamina daugiau daugeliui iš biologijos pamokų prisimenamo chlorofilo. Taip pat – daugiau L-Teanino, dėl kurio mačia išsiskiria penktuoju skoniu po sūraus, saldaus, kartaus ir rūgštaus vadinamo umami skonio. Umami skonio turi grybai, sojos padažas, stipriai brandinti sūriai, mačia arbata ir kiti produktai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)