Kiek šansų, kad galėjote kuo nors užsikrėsti? Trumpai galima atsakyti taip: jei partneris serga burnoje arba genitalijų srityje besireiškiančia lytiniu būdu plintančia liga, jos užkratas galėjo būti perduotas oralinio sekso metu.

Vis dėlto šį atsakymą reikia papildyti paminint, kad tikimybė užsikrėsti lytiškai plintančia infekcija po vieno nesaugaus oralinio sekso epizodo yra mažesnė negu po lytinės sueities, rašoma portale womenshealthmag.com.

„Kad ir kaip būtų, rizika nėra lygi nuliui“, – perspėja akušerė-ginekologė Shyama Mathews.

Tyrimų, įrodančių, kad oralinio sekso metu kylanti rizika yra šiek tiek mažesnė už tradicinės sueities metu kylančią riziką, atlikta nepakankamai, nurodo Bostono universitete dėstanti ginekologė Kate White. Viena iš priežasčių, kodėl oralinis seksas laikomas saugesniu, galėtų būti ta, kad jo metu kontaktuojančių paviršių plotas yra mažesnis negu per sueitį, todėl nesusidaro maksimaliai palankios infekcijų plitimo sąlygos.

Bėda ta, kad labai sunku nustatyti tikslią per lytinius santykius plintančios ligos simptomų pasireiškimo vietą.

„Daugelis oraliniu seksu užsiimančių žmonių nevengia ir vaginalinio arba analinio sekso“, – pamini Sh. Mathews.

Kadangi partneriai paprastai pereina nuo vienų erogeninių zonų prie kitų, geriausia (t. y. saugiausia) naudoti barjerines apsaugos priemones, nesvarbu, kokios rūšies seksas praktikuojamas, teigia medikė.

Burnoje pasireiškiantys lytiškai plintančių infekcijų požymiai

Lytiškai plintančios ligos visai nepanašios į svečius, kuriems atvykus namuose tuojau pat kyla šurmulys.

Tikrai ne visada šios ligos duoda apie save žinoti gumbais, skausmais, bėrimais ir kt. Daugelis jų – netgi 70 proc. – yra besimptomės, teigia Sh. Mathews. Pavyzdžiui, burnos srityje pasireiškianti pūslelinė ir burnos ertmę arba gerklę pažeidžianti chlamidiozė, kurias galima pasigauti nuo partnerio genitalijų, retai praneša apie save kokiais nors akivaizdžiais simptomais.

Net ir tada, kai liga turi simptomų, jos požymiai retai būna specifiniai, todėl juos nesunku supainioti su dehidratacija, peršalimu ar kt. Klaidingas simptomų interpretavimas tikėtinas todėl, kad paprastai minimi tokie burną pažeidžiančių lytiniu keliu plintančių ligų požymiai, kaip skaudama gerklė, sunkumas ryjant, patinusios tonzilės ar limfmazgiai.

Burnos srityje gali atsirasti ir įvairių pažeidimų, tarkim, šašų, primenančių peršalimą lydinčią pūslelinę, arba spuogelių, kurių gali atsirasti ir sergant faringitu.

Taigi, besireiškiančius simptomus nesunku priskirti kokiai nors kitai ligai. Negana to, juos ne taip paprasta aptikti, kadangi tiriant, ar žmogus neserga lytiškai plintančia liga, paprastai burna netikrinama.

Jei lytiškai plintanti infekcija ima reikštis genitalijų arba išangės srityje, paprastai atsiranda tokie simptomai kaip skausmas šlapinantis, specifinės išskyros ir kokie nors guzeliai, nurodo ginekologė Felice Gersh. Visgi net tokius simptomus žmonės neretai priskiria, tarkim, Bahceto ligai arba įaugus plaukui atsirandančiam sudirgimui.

Derėtų nepamiršti, kad kai kurių lytiškai plintančių infekcijų (pavyzdžiui, gonorėjos ir sifilio) simptomai iš burnos gali išplisti į kitas kūno sritis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją