– Tai ar dar įmanoma suspėti pasiruošti būsimam pliažo sezonui?

– Visų pirma, tai priklauso nuo fizinės žmogaus formos. Jeigu žmogus iki šiol reguliariai sportavo, tai žinoma, jis pasiruoš, bet jeigu sugalvojęs, kad nori dailios figūros, sportuoti pradės tik dabar, tai šansų mažai. Bet vienareikšmiškai reikia kažkada imti ir pradėti.

Man patinka kartoti – judėjimas yra raktas į jaunystę. Kai sutinku savo klientus, kurių nemačiau dešimt ar daugiau metų, aš pastebiu, kad jie lyg užsikonservavę, nepavaldūs laikui. Štai ką daro sportas.

– Kaip dažnai reiktų apsilankyti sporto salėje norint bent kažkokių pastebimų rezultatų?

– Tai vėlgi priklauso nuo žmogaus fizinės būklės ir lūkesčių. Optimaliai – tai pasakytų kiekvienas treneris – sportuoti reiktų triskart per savaitę. Dviejų kartų mažoka, nors tai vis tiek kur kas geriau, nei nieko nedaryti.

Yra sakančių, kad per dažnas sportavimas gali netgi pakenkti, tačiau tai netiesa. Jūs galite sportuoti kad ir kasdien. Ir tai tikrai nepakenks sveikatai. Judėti yra sveika.

Janas Tankevičius

– O ką rekomenduotumėte rinktis – geriau eiti į grupines treniruotes ar sportuoti individualiai su treniruokliais?

– Mano pastebėjimu, nepalyginti daugiau žmonių renkasi grupines treniruotes. Į salę savarankiškai sportuoti eina tik vienetai. Žinoma, kiekvienas renkasi, kas jam patinka.

Tiems, kurie verčiau rinksis treniruoklius, aš primygtinai rekomenduoju pirmaisiais kartais pasikonsultuoti su treneriu. Dabar žmonės dažnai stebi socialinius tinklus, pasirenka sekti savo favoritus ir sportuoja pagal jų patarimus. Tai nėra blogai, bet aš akcentuoju, kad svarbu yra individualumas. Yra daug faktorių, kurių žmonės tinkamai neįvertina. Negali būti universalios programos, kuri tiktų visiems. Gal jūsų ūgis, svoris, fizinis pasirengimas tokiai programai visai netinka. Gal tau labiau tiktų jėgos, o gal – ištvermės pratimai.

Grupinės treniruotės tinka visiems, svarbu, kad tik žmogui patiktų.

– Grupinių treniruočių pasirinkimas sporto klubuose tikrai platus. Kaip tinkamai pasirinkti ir kokią įvardintumėte, kaip pačią efektyviausią?

– Deja, turiu jus nuvilti – tokios nėra. Kaip ir visur, privalo būti balansas. Nėra gerai, jei darysite tik raumenų tempimo treniruotes, nes tuomet atsiranda hipermobilumas, nestabilumas. Jei tik stiprinsite – taip pat nebus gerai, raumenys trumpėja, žmogus tampa nelankstus. Taigi jėgos ir tempimo pratimai, pavyzdžiui, kūno dizaino ir jogos ar pilateso treniruotės, pakaitomis būtų puiku. Balansas!

Stebuklinga treniruotė galėtų egzistuoti, jei joje būtų protingai sukomponuoti tiek jėgos, tiek ištvermės, mobilumo, stabilumo ir atsipalaidavimo pratimai. Tokia treniruotė būtų ideali.

– Kaip vertinate dabar populiarias programėles, kurios siūlo priimti iššūkį ir jau po mėnesio džiaugtis dailesnėmis kūno linijomis?

– Jeigu žmogus turi valios ir apie sveikatingumą yra pasidomėjęs daugiau, nepasitiki vien programėle, tada viską suderinus tam tikrų rezultatų pasiekti įmanoma. Tačiau atminkite, kad programėlės labai retai kada atkreips dėmesį į jūsų kūno sudėjimą. Dar svarbiau, jei turite kokių nors sveikatos sutrikimų. Pavyzdžiui, jei turite stuburo išvaržą arba kaklo problemų arba pan., o pagal programėlę padarysite sau netinkančių pratimų, galite kaip reikiant „prisižaisti“.

– O ką pasakytumėte apie papildomas padailinti figūrą siūlančias procedūras. Pavyzdžiui, taip išpopuliarėjusį limfodrenažinį masažą?

– Kaip ilgametę patirtį turintis treneris galiu pasakyti, kad yra naudos, tik kad nedaug. Jei žmogus turi poodinį riebalinį sluoksnį, tačiau nėra reguliariai sportuojantis, tai kai kurias kūno vietas jam padailinti gali būti nelengva. O tie rolai išmasažuoja limfmazgius, suaktyvina kraujotaką ir čia yra didžiulis pliusas. Tai šiek tiek padeda deginant poodinius riebalus, bet įtakos tam, kad pasiektumėte pastebimų rezultatų, turi nedaug. Geriausia, jei derintumėte viską kartu – ir sportą, ir šį masažą, ir, žinoma, mitybą.

Janas Tankevičius

– Kokį naudingą patarimą duotumėte tiems, kurie svajoja per trumpą laiką pasiekti maksimalių rezultatų?

– Visiems pradedantiesiems labai siūlau pirmiausia pradėti nuo pilateso treniruočių. Labai verta išmokti pagrindinių pilateso principų, suvokti, kaip jie veikia, o tada jau taikyti kitose treniruotėse.

Pavyzdžiui, pagal vieną iš šių principų suprasite, kad labai svarbu visada būti įtraukus pilvą. Įsivaizduokite – atsisėdę kilnojate nedidelio svorio hanteliuką. Galvojate, kad treniruojate žasto raumenį, bet pabandykite tą patį veiksmą padaryti įtraukę pilvą – pajusite skirtumą. Pilvą įtraukite ir tada, kai darysite pritūpimus, įtūpstus, pratimus pilvo presui. Įtraukę pilvą apsaugosite juosmens raumenų apkrovą.

– Jūsų Top3 pratimai apie dailesnes kūno linijas svajojančioms moterims.

– Dažniausiai moterys nori sustiprinti sėdmens raumenis, pilvo presą ir rankų trigalvio žasto raumenį, t. y. tricepsą. Todėl rekomenduoju pirmiausia ant grindų mokytis daryti atsispaudimus. Tai pratimas Nr. 1. Taip pat – treniruoti pilvo presą, būtent giluminius raumenis, todėl čia labai svarbu įtraukti pilvą. Trečia – atsistokite keturpėsčiomis ir spyruokliuodamos kilnokite po vieną koją. Atliekant šį pratimą svarbu kulną nukreipti į lubas ir įtempti sėdmenis bei pilvo presą.

Jei fizinis pasirengimas leidžia – paeiliui tarp preso pratimų reiktų pašokinėti šokdyne. Lengvas šokinėjimas aktyvina kraujotaką dubens apačioje – ten, kur labiausiai ir būna atsikišęs pilvukas, nes čia kaupiasi visi riebalai. Todėl pilvo apačios raumenims padeda šokiai arba elementari šokdynė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją