Nors ir atrodo, kad per oralinį seksą visą dėmesį reikia sutelkti darbui liežuviu, apsaugos priemonės neturi likti užmirštos, kadangi lytiniu būdu pernešamomis ligomis galima užsikrėsti bet kada, jei tiktai patiriamas sąlytis su kūno skysčiais ar labai artimas odos su oda kontaktas, rašoma portale womenshealthmag.com.

Tiesa ta, kad lytiškai perduodamos infekcijos plinta abiem kryptimis, t. y. nuo genitalijų arba išangės į burną ir atvirkščiai – iš burnos į genitalijas arba analinę angą, sako Shyama Mathews, Naujajame Džersyje dirbanti akušerė-ginekologė.

Laimei, yra ne vienas būdas, kaip sumažinti užsikrėtimo lytiškai plintančiomis ligomis riziką ir užsitikrinti saugumą santykiaujant oraliniu būdu.

Pirmiausia, aišku, būtų gerai žinoti, ar partneris kuo nors neserga, tačiau taip pat svarbu pasirūpinti, kad kunilingas, analingas ir felacija vyktų saugiai bei, žinoma, nepamiršti burnos higienos.

Kad suprastumėte šių nurodymų svarbą, neprošal paminėti, kokiomis ligomis įmanoma užsikrėsti oralinio akto metu.

Iš esmės bet kuria per tradicinę lytinę sueitį, t. y. kai varpa įskverbiama į makštį, perduodama liga galima užsikrėsti ir užsiimant oraliniu seksu, kitaip sakant, įvykstant burnos ir genitalijų arba burnos ir išangės kontaktui.

„Oralinio sekso keliu galima pasigauti daugybę lytiškai plintančių infekcijų“, – sako akušerė-ginekologė Kecia Gaither, dirbanti Niujorko medicinos centruose ir dėstanti Cornellio universiteto medicinos mokykloje.

Kalbėdama apie užsikrėtimo grėsmę K. Gaither pamini tokias ligas kaip:

  • trichomonozė,
  • pūslelinė,
  • chlamidiozė,
  • gonorėja,
  • sifilis,
  • žmogaus papilomos virusas (ŽPV),
  • žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV).

Dar kartą primename: išvardytos lytiškai plintančios ligos perduodamos abiem kryptimis. Tai reiškia, kad jei žmogus serga lytiškai plintančia liga ir ji yra paveikusi jo genitalijas, užsiimant oraliniu seksu nuo genitalijų liga gali persiduoti į kito žmogaus burną. Taip pat jeigu liga yra paveikusi vieno žmogaus burną, ji gali persiduoti į kito žmogaus genitalijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)