Su amžiumi pigmento ląstelės, kurios suteikia plaukams spalvą, palengva nyksta, ir plaukai auga praradę spalvą – pilkšvi ar balti. Tiesa, staiga pražilę plaukai gali liudyti ir apie sveikatos sutrikimus.

1. Vitamino B12 trūkumas

Viena dažniausių pernelyg ankstyvo žilimo priežasčių – vitamino B12 trūkumas.

Tyrimų duomenimis, vartojant B12 papildus, mažėja didelis homocisteino (amino rūgšties) lygis, kuriam esant gali slinkti plaukai, ir saugo plaukus nuo ankstyvo žilimo.

Mėsoje, žuvyje ir piene esantis vitaminas skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, o tai būtina plaukų augimui ir apskritai sveikatai.

2. Von Recklinghauseno liga

Neurofibromatozė, dar vadinamos Von Recklinghauseno ligos atveju formuojasi augliai šalia žmogaus nervų. Navikų formavimąsi sukelia genetinė tam tikrų genų mutacija, šią ligą vaikas paveldi iš tėvų arba ji atsiranda ankstyvose vaisiaus formavimosi stadijose.

Gydymo nuo šios ligos nėra, tiesa, navikai įprastai būna gerybiniai. Sergant šia liga, ant kūno atsiranda įvairių dydžių ir formų tamsių dėmelių. O vienas iš galimų simptomų – pražilę plaukai.

2014 m. buvo išpublikuotas tyrimas apie paauglį, kuriam atsirado žilų plaukų. Pasak tyrėjų, jo atvejų piebaldizmas buvo neurofibromatozės požymis.

Piebaldizmas – reiškinys, kai ląstelėse trūkstant melanino, atsiranda baltų dėmių.

3. Skydliaukės ligos

Skydliaukės ligų (hipertirozė arba hipotirozė) sukelti hormonų pokyčiai gali lemti ankstyvą žilimą.

Skydliaukė – plaštakės pavidalo liauka, reguliuojanti medžiagų apykaitą. Skydliaukės būklė gali turėti įtakos plaukų spalvai.

Jei skydliaukė per aktyvi ar per vangi, organizmas gamina mažiau melatonino.

4. Židininė alopecija (lot. alopecia areata)

Autoimuninės ligos atveju, kai organizmas puola pats save, žmogus gali labai anksti pražilti.

Alopecijos atveju imuninė sistema puola plaukus, dėl to gali sunykti plaukų pigmentas.

Žiedinės alopecijos atveju atsiranda didelės monetos dydžio plikų lopų, ši liga pasitaiko tiek vyrams, tiek moterims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją