Pajutusi ligos simptomus – užsiėmė savigyda

Tiesa, moterims nėra lengva kalbėti apie lytinį gyvenimą, pogimdyminius pasikeitimus, atsiradusį šlapimo nelaikymą, lytinių organų pokyčius ir kitus klausimus net su savo ginekologu, neretai pažįstamu jau ilgus metus. Problemos ir intymios, ir nelengvai išreiškiamos, nes dažnai labai nejauku kitam pasakoti apie garsus ar pojūčius sklindančius iš ten, rašoma pranešime spaudai.

48-erių trijų sūnų mama Regina pasakoja, kad jos nėštumai ir gimdymai buvo lengvi. Ji didelio diskomforto nejutusi ir paskui. „Vaikai augo ramūs ir paklusnūs, mudviem su vyru jie nebuvo našta – ir į svečius vis nueidavome, ir atostogauti išvykdavome. Suaugę berniukai sukūrė savo šeimas ir mudu su sutuoktiniu Vytautu nutarėme prasiblaškyti – įsigijome žemės sklypelį. Gera buvo po darbų atsipalaiduoti ir sukišti rankas į žemę. Vaikai irgi atvykdavo padėti, tačiau stengėmės kuo daugiau tvarkytis patys. Tada ir pastebėjau, kad ten, apačioje vyksta kažkokie nesuprantami dalykai. Pradėjau jausti, jog kelnaitės šlampa. Sutrikau, galvojau, gal koks uždegimas, pagėriau žolelių arbatų ir nurimau.

O kai viskas pasikartojo ir negana to prasidėjo skausmai, kai su vyru intymiai suartėdavome. Paskaičiau, kad po trijų gimdymo tai – gana dažnas reiškinys. O ypač, matyt, prisidėjo tai, kad prireikus ir žemės gabaliuką susikasdavau, ir sunkesnį maišą pati atsinešdavau. Pakalbėjusi su draugėmis supratau, kad man greičiausiai nusileido gimda, tad jos patarė daryti Kėgelio pratimus, tačiau situacija tik blogėjo. Galiausiai, peržengiau per save ir kreipiausi į ginekologę. Po jos apžiūros ir paaiškinimų užsirašiau procedūrai ir jokio diskomforto po to kai ji buvo atlikta, ten apačioje, nebejaučiu“, – sako moteris ir priduria besigailinti, kad taip ilgai delsė.

Moteris šypsosi, kad dabar labiau save pasaugo – žemių sukasti prašo vyro ar kurio iš vaikų. O jei šios lieka nesukastos, ji nesuka galvos – sveikata ir gera savijauta svarbiau. Gydytoja paaiškino, kad po nėštumų moters gimda nebuvo smarkiai nusileidusi ir nesukėlė diskomforto, o štai jai pradėjus dirbti sunkesnius fizinius darbus ir neteisingai atliekant Kėgelio pratimus, situacija pablogėjo.

Šlapimo nelaikymas

Prastėjant sveikatai internete ieškoti pagalbos nerekomenduojama

Šlapimo nelaikymas ir gimdos leidimasis – labai dažnos problemos, kurios pradeda kamuoti moteris dažniausiai po antro gimdymo ar gimdymo vyresniame amžiuje. Dažniausiai moterys kreipiasi per 2-3 metus nuo simptomų pradžios, bet kartais jos delsia išties ilgai. Pavyzdžiui tol, kol jau šlapimo nelaikymas tampa labai išreikštas ar gimdos kaklelis, gimda iškrenta pro makštį į išorę. Tada, deja, lazerinė procedūra nebegali padėti. Tokiais atvejais reikalingas operacinis gydymas bei specialaus tinklelio įdėjimas.

„Žinoma, kartais po gimdymo buvęs šlapimo nelaikymas praeina savaime, bet paprastai ir vėl sugrįžta vyresniame amžiuje, kai silpnėja jungiamsis audinys, blogėja kraujotaka. Pasitaiko, kad pamažu progresavęs šlapimo nelaikymas ar gimdos leidimasis pasunkėja labai staiga: po persirgto sunkaus bronchito, priaugus svorio ar, atvirkščiai – jo numetus, todėl gydymo geriau neatidėlioti.

Stebina, jog kas antra moteris, prieš išsakydama pastebėjimus apie atsiradusius neraminančius pokyčius savo ginekologui, jau būna išbandžiusi Kėgelio pratimus, dubens dugno mankštas, kai kurios net įsigiję specialių makšties treniruoklių. Tuo tarpu trečdaliui moterų Kėgelio pratimai ne tik nepadeda, bet gali net pakenkti, nes jos tiesiog nėra fiziškai pajėgios juos atlikti teisingai. Tokiu būdu didinamas spaudimas į dubens dugną ir dar labiau skatinamas gimdos leidimasis“, – rankomis skėsteli akušerė, grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ ginekologė Inesa Žeimė. Ji sako, jog dažniausiai moterys, kaip tai padarė ir Regina, pagalbos ieško ne mediko kabinete, o internete ar draugių ratelyje. Tai – viena didžiausių jų klaidų.

Intymūs klausimai kyla vyresnio amžiaus moterims

Paprastai daugiau intymių klausimų moterims atsiranda po gimdymo, nes dėl nėštumo ir gimdymo atsiranda tam tikrų anatominių pasikeitimų. Dalis šių pokyčių atsistato savaime, bet dalis jų gali signalizuoti apie būsimą gimdos nusileidimą ar šlapimo nelaikymą, jei laiku nebus imtasi reikiamų priemonių jiems spręsti.

„Taip atsitinka todėl, kad nėštumo metu ir per gimdymą lytiniai organai bei juos palaikantys raiščiai ir raumenys ištempiami, traumuojami. Taip pat prisideda hormoniniai pokyčiai, todėl moteriai lytiniai santykiai gali tapti skausmingi dėl sausumo makštyje, anatominių pasikeitimų. Gali atsirasti „oro pripumpavimo“ garsai, svetimkūnio jausmas makštyje, „gimdos slinkimo“ jausmas, šlapimo nelaikymas, sumažėjęs lytinis pasitenkinimas, išorinių lytinių organų pokyčiai. Visa tai jau šešerius metus gydoma lazeriu“, – šypsosi I. Žeimė.

Ji pabrėžia, kad po šios procedūros galima pastoti dar kartą, o vėliau, jau gimus vaikučiui, jei moterį ir vėl kamuoja panašios bėdos, procedūrą galima atlikti ir vėl.

Menopauzės metu – didesnis dėmesys sau

Visgi daugiausia intymių problemų moterims kyla pereinamajame amžiuje į menopauzę ir po menopauzės. „Šiame laikotarpyje pradeda reikštis po gimdymų likę pakitimai bei dėl didėjančios estrogenų stokos atsirandantis makšties sausumas ir šlapimo nelaikymas. Dėl sausumo gali būti perštėjimo, deginimo jausmas makštyje ramybės būsenoje, skausmingumas lytinių santykių metu, gali pasirodyti kraujo po lytinių santykių dėl gleivinės įskilimo. Tai labai ženkliai blogina moterų gyvenimo kokybę. Tad siekiant palengvinti makšties sausumo gydymą, pasitelkiamos lazerinės procedūros, trombocitų plazmos, hialurolo injekcijos“, – sako gydytoja akušerė ginekologė. Anot jos, net 70 proc. moterų pastovus drėkiklių žvakučių ar gelių pavidalu naudojimas menopauzės metu yra būtinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją