Menstruacinė taurelė visai ne šių dienų išradimas

Menstruacinę taurelę 1937 m. išrado amerikiečių aktorė Leona Chalmers, kuri parašė vieną iš pirmųjų intymiam moterų gyvenimui skirtą knygą „Intymioji moters gyvenimo pusė“ (angl. The Intimate Side of a Woman’s Life). Kaip rašoma pranešime spaudai, taurelė buvo viena iš pirmųjų priemonių, skirtų naudoti menstruacijų metu, tačiau populiari netapo. Pirmosios taurelės gamintos iš latekso. Šios medžiagos trūkumas, atsiradęs dėl Antrojo Pasaulinio karo, tapo viena iš priežasčių, dėl ko taurelių gamyba buvo sustabdyta. Kita svarbi priežastis – moterims tuo metu nebuvo priimtina taurelės priežiūra. Anuomet išpopuliarėjo ir iki šiol labiausiai naudojamos vienkartinės priemonės mėnesinių metu: higieniniai paketai ir tamponai.

Šiandien, siekdamos gyventi patogiau ir ekologiškiau, moterys vis labiau atkreipia dėmesį į daugkartinio naudojimo priemones, tokias kaip daugkartiniai įklotai, daugkartinės kelnaitės arba jau minėtos menstruacinės taurelės. Pastarosios šiuo metu gaminamos iš medicininio silikono, o jas galima naudoti apie dešimt metų. Šiuolaikinės moterys vis labiau atsigręžia į menstruacines taureles, nes tai padeda sutaupyti pinigų ir prisidėti prie aplinkos saugojimo.

Priežastys, kurios atgraso moteris rinktis menstruacinę taurelę

Moterys ilgai domisi taurelės praktiniu panaudojimu, skaito straipsnius ir žiuri įvairiausius vaizdo reportažus, tačiau įsigyti šią priemonę ryžtasi ne kiekviena. Viena iš nusivylimo priežasčių – kraujo pratekėjimas, kuris atsiranda neteisingai įsidėjus taurelę, dėl to joms tenka rinktis mišrų būdą – menstruacinę taurelę ir vienkartines higienos priemones.

Dar keli įdomūs faktoriai, kurie atgraso moteris rinktis tvaresnę priemonę, tai – nežinojimas, kaip naudotis menstruacine taurele, nemalonus pojūtis ir infekcinės ligos. Dėl netinkamos taurelės priežiūros, moterims pasireiškia nuolat varginančios grybelinės infekcinės ligos, tokios kaip pienligė. Visos šios priežastys išsamiai išnagrinėtos 2021 m. gruodžio mėn. publikuotame žurnale „Lietuvos akušerija ir ginekologija“, straipsnyje „Menstruacinės taurelės naudojimas tarp Lietuvos moterų“.

Tinkamas taurelės naudojimas ir priežiūra

Ne visos moterų baimės dėl menstruacinės taurelės naudojimo yra pagrįstos. Stereotipas, kad tai nehigieniška priemonė nėra teisingas. Menstruacinė taurelė pagaminta iš medicininio silikono, kuris mūsų viduje, kitaip nei tamponai ar įklotai, nepalieka jokių pėdsakų po savęs. Norint tinkamai prižiūrėti taurelę, ją tereikia vieną kartą prieš mėnesinių ciklą išvirinti vandenyje, tam užtruksite vos 10 min. Tarp kasdienių keitimų, tereikia ją išplauti po tekančiu vandeniu. Jei norite tinkamai įsidėti – praktikuokitės. Įsidėjusi taurelę ir ją patempusi už kakliuko turite jausti vakuumą. Nebijokite, ji neužstrigs. Kitas svarbus klausimas, kylantis moterims – kiek ją galima laikyti įsidėjus. Gydytojai rekomenduoja taurelę laikyti iki 8–12 val. Tai reiškia, kad esant negausioms mėnesinėms taurelę galite naudoti nors ir visą dieną, tai ypač patogu naktį.

Tyrimo rezultatai

Lietuvos mokslininkų atliktas tyrimas: „Menstruacinės taurelės naudojimas tarp Lietuvos moterų“ atskleidė, kad menstruacinę taurelę yra naudoję beveik 65 proc. tyrimo respondenčių (tyrime dalyvavo 712 moterų), iš jų 79 proc. nurodė, kad priemonė puikiai arba gerai užtikrina, kad kraujas nepratekėtų. Nustatyta, kad naudojant menstruacines taureles, infekcinių ligų rizika – žymiai mažesnė, nei naudojant vienkartines higienos priemones. Mažiau nei 4 proc. tyrime dalyvavusių respondenčių pasireiškė su menstruacine taurele sieta infekcija.

Pasvėrus visus menstruacinės taurelės pliusus ir minusus, galima teigti, kad tai žingsnis link patogesnio rytojaus. Nors išlieka pratekėjimo baimė ar nepatogumo jausmas naudojant taurelę, tačiau šiuos pojūčius galima pakeisti ieškant daugiau informacijos apie naudojimąsi, o kilus klausimams, nebijoti kreiptis į ginekologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją