Pradėti judėti niekada nevėlu nepaisant amžiaus, tačiau svarbu suprasti, kad tai kas tinka vienai amžiaus grupei – kitai gali net pakenkti. Net jei deklaruojama, kad joga ar kažkokia kita sporto rūšis tinka visiems, tai tiesa – tik iš dalies.

Klaidinga sekti aklai paskui praktiką

„Didžiausia problema – ta, kad dažniausiai įvairiose jogos mokyklose sekama pagal praktiką, nors iš tiesų praktika turėtų sekti pagal mus, nes kiekvienas esame skirtingi pagal amžių, kūno konstituciją ir fizinio aktyvumo patirtį”, – pasakojo kundalini jogos instruktorė. Iš tiesų senovės Rytuose, jogos praktikos buvo skiriamos jau pilnai savo kūną pažįstantiems žmonėms. Pasak instruktorės, jei 50 amžiaus ribą perkopusi moteris, kuri anksčiau nesportavo, atliks fizinius ir kvėpavimo pratimus dvidešimtmetės jogos mokytojos tempu, didelė tikimybė, kad ims svaigti galva, apims dusulys, pakils kraujo spaudimas, tad vietoj to, kad kūne atsirastų daugiau balanso gausime priešingą efektą – dar didesnę įtampą.

Prieš pradedant judėti, labai svarbu atsižvelgti į organizmo pokyčius, su kuriais susiduria 50-metės. Tuo metu silpsta hormonų sistema, dažna moteris išgyvena menopauzę, atsiranda nemiga, jaučiamas jėgų nebuvimas, padidėjęs jautrumas, anksčiau nebūdingos alerginės reakcijos, nerimas be priežasties ar net nerimas, sukeliantis panikos atakas ir nevaldomas emocines bangas.

„Atrodo gyveni taip pat, bet žemė tarsi slysta iš po kojų. Žvelgiant į veidrodį matai glembančią, vis labiau pigmentinėmis dėmėmis beriamą odą, besikeičiančią figūrą ir artėjančią senatvę, su kuria reikia susidraugauti. Vargina ir svyruojančios nuotaikos, ir emocijų pokyčiai, ir dažnai moteriai silpstantis libido, trumposios atminties silpimas, dėmesio nelaikymas ”, – tokius išgyvenimus ir nusiskundimus Eglė girdi iš į kundalini jogos užsiėmimus ateinančių moterų, kurioms virš 50-ies.

Pirmasis uždavinys – pastebėti savo kūno pojūčius

Pasak Eglės, tokio amžiaus moterims visų pirma reikia iš naujo susidraugauti su savo kūnu ir išmokti jį jausti – suvokti, ką reiškia judinti vieną arba abi kojas, kaip įtempti bambą arba ją atpalaiduoti, pastebėti pojūčius skirtingose kūno vietose ir vidaus organuose bei sekti, kaip mintys nusėda kūne.

Eglė Joana Šatkutė

Kundalini joga nuo kitų jogos rūšių skiriasi tuo, kad ji apjungia fizinius pratimus, kvėpavimą, dėmesio koncentraciją ir specialius garsus (mantras), todėl veikia kelis kartus greičiau nei įprastinė joga. Atliekant judesius, suderintus su kvėpavimu stimuliuojama endokrininė, limfinė ir bendra organizmo imuninė sistema. Labai svarbu tai, kad kundalini joga turi labai platų kvėpavimo spektrą, todėl nesunkiai tempas priderinamas prie kiekvieno žmogaus individualiai.

Energijai padidinti – pilvo įdarbinimas

Moterims, kurioms yra virš 50 metų, būdingas nestabilus, šokinėjantis kvėpavimas, kai kvėpuojama tik krūtine arba nesąmoningas kvėpavimo sulaikymas, todėl visų pirma specialiomis praktikomis siekiama subalansuoti kvėpavimą, išplėsti plaučių tūrį ir išmokti stebėti savo kvėpavimą.
„Ypač didelis dėmesys skiriamas pilvui ir klubams, nes tai – moters gyvybinės energijos šaltinis. Kai įdarbiname pilvą, galime daugiau įkvėpti ir iškvėpti. Taip į mūsų ląsteles kartu su oru patenka daugiau deguonies, atstatomas reikalingas deguonies ir anglies dvideginio santykis, suaktyvinama kraujotaka”, – pasakojo E. Šatkutė.

Pasak Eglės, jau po pirmųjų užsiėmimų, moterys jaučia pokyčius, nes atsiranda daugiau energijos, nurimsta protas ir į tą pačią situaciją galima pažiūrėti kitu kampu. O jei tik protas švaresnis – daugiau pusiausvyros visame organizme ir kasdieniame gyvenime. Žinoma, norint išlaikyti pastovų energijos lygį ir kūno tonusą, judėjimas turi tapti kasdiene kūno higiena. Svarbu tik nepersitempti pačioje pradžioje, o pamažu galima pradėti judėti dažniau ir intensyviau.

Kvėpavimo pratimas plaučių tūrio efektyvumo didinimui

Norint padidinti plaučių tūrį, o taip pat nuraminti mintis rekomenduojama atlikti paprastą kundalini jogos kvėpavimo pratimą (pranajamą) namuose. Šį pratimą galite daryti ir ryte, ir vakare, svarbu, kad būtumėte ramioje aplinkoje ir skirtumėte sau bent 5 minutes.

Pratimo eiga:

Atsisėskite patogiai ant kėdės, pėdas atremkite į grindis, rankos tegu ilsisi ant kelių. Ištiesinkite nugarą, patempkite viršugalvį, įtraukite smakrą, įsivaizduokite, kad kaklas ir galva yra stuburo tęsinys ir pajuskite, kad jūsų stuburas yra tiesus nuo uodegikaulio ir pat viršugalvio.

Pirma dalis skirta plaučių tūrio efektyvumui pasitikrinti.

Įkvėpkite per nosį užpildydami oru 2/3 plaučių tūrio. Sulaikykite kvėpavimą tiek, kiek jums bus patogu išbūti nekvėpuojant. Iškvėpkite per burną. Sulaikykite kvėpavimą tiek, kiek galite. Svarbu, kad kvėpavimas išliktų tolygus, netrūkčiotų. Stebėkite, kad krūtinė visą kvėpavimo laiką, ypatingai iškvėpimo metu, būtų pakelta į viršų ir nesubliukštų. Tęskite įkvėpimą ir sulaikymą bei iškvėpimą ir sulaikymą 3-5 min. savo ritmu.

Antra dalis skirta plaučių tūriui didinti.

Kvėpuokite per nosį. Įkvėpimo laikas turi būti tolygus iškvėpimo laikui, tačiau pasirinkite sau patogų kvėpavimo tempą. Įkvėpdami išpūskite pilvą, iškvėpdami pritraukite pilvą prie nugaros. Tęskite 2-3 minutes savo pasirinktu tolygiu ritmu. Pabaigoje giliai įkvėpkite, giliai iškvėpkite ir atsipalaiduokite. Pastebėkite fizinius ir emocinius pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)