Atėjus žiemai paprastai prasideda konfliktai dėl temperatūros patalpose: vieni reikalauja atlapoti langus, nes jiems pastoviai karšta ir tvanku, kiti tam priešinasi ir pageidauja, kad šildytuvai veiktų maksimaliu galingumu. Gaivesnio oro paprastai trokšta vyrai, o moterims daug dažniau trūksta šilumos, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru.

Iš kur gi toks nesuderinamumas? Mokslininkai mano, kad jį lemia hormoniniai vyrų ir moterų organizmo skirtumai.

Moterų termoreguliacija nėra tokia lanksti kaip vyrų. Kaip tik todėl jų galūnės neretai būna šaltos it ledukai. (Derėtų nepamiršti dar ir to, kad moterų rankų ir kojų temperatūra vidutiniškai 2,8 laipsnio žemesnė negu vyrų.)

Dar viena nuolatinio sustirimo priežastimi reikėtų laikyti kraujotakos ypatumus. Moterų kraujotakos sistema funkcionuoja kiek prasčiau nei vyrų: ne veltui jas net tris kartus dažniau kamuoja įvairios kraujagyslių ligos. Nuolatinis šalimas ir vegetacinė kraujagyslių distonija – tiesiogiai vienas su kitu susiję reiškiniai. Tie, kuriems teko pajusti ligos simptomus, jau žino, kodėl ji pasireiškia. Periferinės, galūnėse esančios kraujagyslės kartkartėmis ima neritmingai susitraukinėti, todėl sutrinka normali kraujotaka, o su laiku užeina ir spazmai, audiniai ir organai pradeda gauti nepakankamai deguonies ir maisto medžiagų, o šitai lemia intensyvų rankų ir kojų šalimą bei mėlynavimą.

Dėl nuolatinio šalčio pojūčio kaltas gali būti ir geležies stygius: juk būtent šis elementas yra atsakingas už šilumos apykaitą organizme. Jei nepavyksta gauti kasdien būtinos geležies porcijos, organizmas praranda šilumą.

Šalta

Net ir šiltuoju sezonu nesunkiai sušąla tie, kurie serga kokia nors imunine liga, todėl jeigu net vasarą, kai gana šilta, norisi apsikūtoti, derėtų pasidomėti, ar nesutrikusi endokrininės, širdies ir kraujagyslių, imuninės arba nervų sistemos funkcija.

Ko imtis, kad nebetektų visą laiką šalti?

Šaltuoju metų sezonu kas rytą dar tuščiu skrandžiu pasistenkite išgerti po šaukštą augalinio aliejaus. Toks ritualas gali padėti pagerinti kapiliarų būklę ir suintensyvinti kraujotaką. Visų pirma, su augaliniu aliejumi pavyks gauti per parą būtiną vitamino Е dozę, o šis elementas efektyviai puoselėja prastai funkcionuojančias kraujagysles. Antra, aliejuje yra žiemą organizmui būtinų riebalų.

Norint kompensuoti organizmo patiriamą geležies trūkumą, į maisto racioną būtina įtraukti šios medžiagos gausių produktų, tokių kaip grikiai, kepenys ir džiovinti vaisiai.

Bent per šalčius geriau pamiršti ne tik apie dietas, bet ir apie gana drastišką riebalų turinčių produktų ribojimą. Jei figūra jums vis dėlto svarbiau nei šiluma, išmėginkite tokių prieskonių kaip pipirai, imbieras ir cinamonas poveikį.

Nepriekaištingą figūrą per žiemos mėnesius gali padėti išlaikyti ne kokios nors dietos, o sportas. Taigi, pradėkite lankyti sporto klubą ir labai greitai pamiršite, ką reiškia šalti. Šilumos išlaikymo organizme taisyklė labai paprasta – kuo daugiau judesio, tuo šilčiau.

Nepamirškite apie kontrastinį dušą. Jis tonizuoja visą organizmą, suteikia jam energijos, normalizuoja kraujagyslių darbą ir ženkliai pagerina atsparumą šalčiui. Negana to, kontrastinis dušas – tai puikus kraujagyslių bei sausgyslių treniruoklis ir profilaktinė kovos su bereikalingu svoriu priemonė. Vis dėlto jeigu sergate kokia nors širdies liga, kontrastinio dušo procedūros teks atsisakyti.

Paskutinis svarbus kovos už šilumą aspektas – apranga. Užėjus šalčiams atlikite garderobo reviziją. Žiemos mėnesiais pirmenybę reikėtų teikti iš natūralaus, „kvėpuojančio“ pluošto pagamintiems drabužiams. Stenkitės rengtis taip, kad susidarytų keli rūbų sluoksniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)