Šios būklės simptomai žinomi visoms, kurios tai jau patyrė:

• nuotaikų svyravimai;
• karščio bangos;
• prakaitavimas naktį;
• nemiga;
• slogi nuotaika ir svorio didėjimas;
• estrogenų lygis žemas, o progesterono – labai žemas; tai pasireiškia išsiblaškymu ir nervingumu.

Viena dažniausiai pasitaikančių problemų, susijusių su artėjančia menopauze, yra karščio bangos, nuo kurių kenčia dvi iš trijų moterų. Nepaisant to, kad pats reiškinys senas kaip pasaulis, karščio pylimo mechanizmas dar nėra visiškai aiškus. Tačiau akivaizdu tai, kad labiau rizikuoja tos moterys, kurios mažai juda, turi antsvorio (dažniausiai galima užtikrintai tarp šių savybių dėti lygybės ženklą), taip pat – rūkančios moterys. Įdomu tai, kad nemažai tyrimų rodo karščio bangų problemą esant ne tiek fiziologinę, kiek psichologinę. Kaip bebūtų, hormonų pakaitinės terapijos – estrogenų vartojimo su progesteronu ar be jo – veiksmingumas nepaneigtas.

Dar vienas nemalonus dalykas, kuris moterų laukia sumažėjus estrogenų kiekiui ir apie kurį mažai kalbama, yra makšties sausėjimas, arba, medikų kalba, makšties gleivinės atrofija. Bet tai taip pat normalu, nes senėjimo procese dalyvauja daugelis struktūrinių urogenitalinės sistemos dalių. Makšties gleivinė blykšta, plonėja, išsilygina, praranda elastingumą, kamuoja dažnos infekcijos, sukeliančios skausmą, sausumo ir deginimo pojūčius, todėl moterys dažnai atsisako lytinių santykių. Tiesą sakant, visai be reikalo, nes reguliarus seksas geriausiai apsaugo nuo šios būklės.

Laimei, yra būdų, padedančių palengvinti perėjimą į menopauzę. Be abejo, pradedant paprastais dalykais, kuriuos verta pakartoti: stebėkite savo mitybą ir gyvenimo būdą. Kadangi hormoninis fonas šiuo metu smarkiai keičiasi, galima tikėtis antsvorio, net jei meniu išliks toks pats. Būtent todėl reikėtų ypatingą dėmesį skirti subalansuotai mitybai. Ant jūsų stalo turi būti patiekalų iš grūdų, daržovių ir vaisių, laukinių žuvų ir paukštienos, kiaušinių ir riešutų. Taigi brazilinės bertoletijos aprūpins organizmą selenu, kuris būtinas skydliaukės sveikatai. Pakanka 5–6 šių riešutų per dieną. Vario turinčios austrės padės padidinti skydliaukės hormonų ir testosterono kiekį. Kaip alternatyvą siūlau daug cinko ir geležies turinčius anakardžių riešutus. Reikėtų mažiau vartoti gyvūninių riebalų, sočiųjų augalinių riebalų, druskos. Itin rekomenduoju visiškai atsisakyti rafinuoto cukraus. Niekam jo nereikia – nei mažiems vaikams, nei suaugusioms tetoms.

Vyresnės moterys daro kvėpavimo pratimus

Ir, žinoma, nepamirškite antrojo sėkmės komponento – visaverčio miego, kuriam turi būti sudarytos visos sąlygos. Miegamajame svarbu užtikrinti nuolatinį grynojo oro srautą, o patalynę geriau rinktis natūralios medvilnės. Vakariniai pasivaikščiojimai padės greičiau užmigti ir geriau išsimiegoti, bent 5000 žingsnių turėtų būti minimali norma. Svarbiausia, kad ji būtų įvykdoma reguliariai. Gerai atsipalaiduoti ir atsiriboti nuo dienos rūpesčių padeda kvėpavimo pratimai, kuriuos atliekant giliai kvėpuojama, o iškvepiant ir įkvepiant kvėpavimas trumpam sulaikomas. Ir, žinoma, šiuo gyvenimo tarpsniu derėtų visiškai atsisakyti tiek rūkymo, tiek alkoholio.

Menopauzės metu kai kurie vitaminai ir maisto produktai ypač svarbūs moters sveikatai:

• B12 – kraujagyslėms ir nervams.
• B6 – hemoglobinui.
• Vitaminas D ir kalcis – skeleto ir raumenų sistemai stiprinti, osteoporozės prevencijai.
• Vitaminas E – karščio bangoms ir nuotaikų svyravimams sušvelninti.
• Magnis – mažinti nuovargiui, stresui, karščio bangų pojūčiui silpninti.
• Peruvinės pipirnės padės įveikti nemigą ir depresiją, pagerins atmintį ir gebėjimą susikaupti, suteiks energijos, sušvelnins karščio bangas, normalizuos svorį ir sustiprins kaulus.
• Kalninių puerarijų arbata – tradicinis kinų liaudies medicinos receptas; šis gėrimas palengvins menopauzės simptomus.
• Raudonieji ženšeniai taip pat padeda sušvelninti karščio bangas, mažinti nuovargį, lengviau užmigti ir pagerinti nuotaiką.

Hormonų valsas

Natalijos Zubarevos knygą „Hormonų valsas 2“ išleido leidykla „Liūtai ne avys“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją