Į Delfi redakciją kreipėsi moteris su klausimu. Skaitytoja rašė, kad jai yra 51-eri ir jau keturis mėnesius jai nepasirodo mėnesinės. Ar tai reiškia, kad jai prasidėjo menopauzė ir ji nebegali pastoti?

Kaip pasakojo ginekologė, vaisingumą ir galimybę pastoti apsprendžia ovuliacijos galimybė. „Tai reiškia, kad jei moteris turi ovuliaciją arba jai potencialiai gali atsitikti taip, kad ji gali turėti ovuliaciją, jai nėra pašalintos kiaušidės, net jei sutrinka menstruacijų ciklas, jos kiaušidžių rezervas gali būti nevisiškai išsekęs. Jei kiaušidės dar veikia, pastoti ji gali. Tos moterys, kurioms kiaušidės yra pašalintos, pastoti negali, nepriklausomai nuo amžiaus“, – pasakojo medikė.

Anot jos, vyresnėms nei 45 metai moterims gali sutrikti menstruacijų ciklas, bet tai dar nereikš, kad jos nebegali pastoti. „Jei mėnesinių nėra vieną, du ar tris mėnesius, tikėtina, kad jums prasideda klimaksas. Jo pradžioje menstruacijų ciklas praranda cikliškumą. Menstruacijos pasirodo jau ne kiekvieną mėnesį, jos tampa nebereguliarios, gausesnės arba atvirkščiai – labai skurdžios. Normalu, kad nuo 45-erių moterys žengia į klimakso etapą“, – teigė ginekologė.

Tai kaip sužinoti ar dar galima pastoti? „Pastojimui reikalingi tam tikri hormonai. Kad įvyktų ovuliacija, reikia tam tikrų hormonų pliūpsnio, kurį lemia folikulą stimuliuojantis hormonas (FSH). Jo turi būti tam tikras lygis. Jeigu jo yra daugiau nei 20, pastojimo tikimybė yra labai maža, jei jo yra 40 ir daugiau, pastojimo tikimybė yra artima 0. paprasčiausias būdas, kaip tą sužinoti, nueiti pas gydytoją, priduoti kraują ir pasitikrinti, koks yra FSH. Jei jis yra 40 ir daugiau, šansų 0, jei 20 ir daugiau, pastojimo tikimybė itin maža. Jei mažiau nei 20, reiktų kalbėtis su gydytoju ir naudoti kontraceptines priemones, jei nenorite pastoti. Šis skaičius yra ilgalaikis. Jei jau jo lygis pakilo, jis nenusileis“, – sakė medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)