„Moterims priklauso keturios prevencinės programos. Ypač akcentuočiau tyrimus dėl vėžio – storosios žarnos ir gimdos kaklelio, nes pradinėse stadijose galima nepajusti jokių simptomų, bet tyrimai jau parodys pirmuosius ženklus. Pasinaudojus prevencine programa, galima užkirsti kelią vėžiui, jei yra matomi maži pakitimai, polipai, jie yra pašalinami, iki kol nepasidarė piktybiniai. Taip yra užkertamas kelias toliau vystytis ligai. Tą patį galima pasakyti ir apie krūties vėžį. Jei jis pastebimas pirmose stadijose, pradedamas gydymas, padidėja ir išgyvenamumas, ir gyvenimo kokybė“, – pasakojo medikė.

Anot jos, kuo toliau, tuo labiau keičiasi žmonių požiūris ir vis palankiau žiūrima į tokias prevencines programas. Ji išvardijo keturias, kurios priklauso moterims.

Gimdos kaklelio vėžio tyrimai

Ši prevencinė programa priklauso moterims nuo 25-erių iki 59-erių metų. Jos metu atliekamas onkocitologinis arba dar taip vadinamas PAP tepinėlis. Jis atliekamas vieną kartą per tris metus. Juos atlieka arba šeimos gydytojai, arba ginekologai akušeriai.

Krūtų vėžio tyrimai

Ši programa priklauso moterims nuo 50 metų iki 69-erių imtinai. Jos metu yra atliekama mamograma – specialus krūtų tyrimas, kurio metu žiūrima, ar yra kokių nors galimai vėžinių pakitimų, ar nėra. Ji yra atliekama kartą per du metus. Dėl jos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Storosios žarnos vėžio prevencinė programa

Ji atliekama moterims nuo 50-ties metų iki 74 kartą per du metus. Tai paprastas, slapto kraujavimo išmatose tyrimas. Dar vadinamas IFOB. Žmogui duodamas mėgintuvėlis, juo reikia pabaksnoti išmatas ir nunešti į laboratoriją. Ten nustatoma, ar yra kraujavimas, ar ne. Jei nustatoma, kad yra, moteris siunčiama kolonoskopijai. Jos metu daromas detalus žarnyno ištyrimas, žiūrima, ar yra kokių nors vėžinių ar priešvėžinių pakitimų, polipų.

Širdies ir kraujagyslių prevencinė programa

Ji moterims priklauso nuo 50 metų iki 64 metų, vyrams nuo ankstesnio amžiaus – 40 metų. Ji yra atliekama kartą per metus. Dėl jos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Šios programos metu atliekami kraujo tyrimai, lipidograma, žiūrimi cholesterolio, gliukozės kiekiai, pamatuojamas kraujo spaudimas, liemens apimtis, kūno masės indeksas, atliekama kardiograma. Jei žmogus yra padidintos rizikos grupėje, užpildo specialią anketą, pagal kurią įvertiname ir siunčiame į kardiologijos prevencijos poskyrį. Ten daromi itin išsamūs tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)