„Kai augau pati, mano pirmų menstruacijų pasirinkimas tebuvo vata iš vaistinės (ir tai buvo deficitas), ligninas, jeigu pavykdavo gauti iš ligoninės, arba sunešiota paklodė, suplėšyta į plačias juostas, kurias kaskart reikėdavo skalbti ir džiovinti. Atrodo, praėjo ne tiek ir daug laiko, tačiau higienos priemonių šiandien galime rinktis kiekvienam gyvenimo atvejui. Taigi, noriu su tavimi pasidalinti, nuo ko pradėti mergaitėms ir ką pasirinkti, kad menstruacijos praeitų kuo sklandžiau, kad nereikėtų nejaukiai jaustis dėl pratekėjimų“, - sako V. Markevičienė, ekologiškų higienos prekių „Gentle Day” kūrėja.

Pirmasis pasirinkimas – menstruacinės kelnaitės

Tai – specialios menstruacinės kelnaitės. Jų mada atėjo iš JAV, sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. Šios kelnaitės yra su įsiūtu specialiu drėgmės nepraleidžiančiu sluoksniu, kuris apsaugo nuo pratekėjimų tiek dieną, tiek naktį.

Nors jaunos merginos menstruacijoms dažniausiai renkasi higieninius įklotus dėl jų paprasto naudojimo, visgi jie gali pasislinkti, pratekėti ir pan. Kelnaites pašnekovė rekomenduoja gausaus kraujavimo dienomis nešioti kartu su paketu, tamponu ar taurele, priešingu atveju, reikės pasikeisti bent kelias tokias kelnaites, o tai nėra labai patogu.

Menstruacinės kelnaitės būna įvairių „sugeriamumo“ lygių, pavyzdžiui, gali sugerti tiek, kiek du tamponai (paprastai gausiomis dienomis tenka pasikeisti bent 5 tamponus).

Kitas argumentas, kodėl taip populiarėja šios kelnaitės – jos atitinka jaunosios kartos vertybes – yra draugiškos gamtai, nes yra daugkartinio naudojimo, po tavo menstruacijų nelieka šiukšlių.

Jei kelnaites pasirinksi kaip pagrindinę menstruacijų higienos priemonę, jas turėsi pasikeisti kelis kartus per dieną. Tai ne visada patogu, jei esi ne namuose. Pagrindinis menstruacinių kelnaičių trūkumas yra jų kaina – kokybiškos yra ne pigios, o ir reikia ne vienų.

Antrasis pasirinkimas – higieniniai įklotai

Higieniniai įklotai tikriausiai turi seniausią istoriją: pavyzdžiui, senovėje Havajuose moterys naudojo samanas, o mūsų močiutės – lino atraižas. Komerciniai įklotai buvo sukurti dar 1888 metais JAV.

Jaunos merginos, kurioms menstruacijos tik prasideda, dažniausiai renkasi higieninius įklotus, nes juos lengva ir paprasta naudoti: nereikia ypatingų įgūdžių ar gerai išmanyti lytinių organų anatomiją. Bėda ta, kad įprastuose įklotuose, ypač tuose, kur yra losjonų ir kvapų, gali būti daug chemijos, kuri sudirgins odą ir ilgainiui skverbsis per jautrią makšties odą į organizmą. Todėl rinkis neprikvėpintus, ne dailiomis žaliomis ar mėlynomis gėlytėmis išpaišytus, o kuo natūralesnius, laidžius orui, ekologiškus paketus. Juk ne vienai mama tikriausiai sakė, kad geriausias kvapas – švaros kvapas. Mano patarimas tau renkantis paketus menstruacijoms: nebijok išbandyti kelių rūšių, kol rasi tokius, su kuriais jausiesi patogiausiai, kurie nedirgins odos ir gerai sugers.

Vilmantė Markevičienė

Didžiausias įklotų privalumas yra tai, kad kraujas lengvai išteka iš makšties. Tai leidžia reguliariai stebėti kraujavimo gausumą, kraujo spalvą ir pan. Visgi, tai nėra tas produktas, kuris labiausiai padeda „prisijaukinti menstruacijas“: kiekvieno judesio metu (net ir sėdėdama ramiai) jausi jo buvimą ir tai, kaip kraujas prasiskverbia. Miegodama gali pabusti nuo pasislinkusio įkloto ir pratekėjusio kraujo pojūčio. Galimi dažni pratekėjimai, ypač gausių menstruacijų metu. Didžiausias trūkumas – tai yra pats nedraugiškiausias gamtai menstruacijų higienos produktas, nes, juos naudojant, visame pasaulyje lieka kalnai ilgai neyrančių šiukšlių.

Trečiasis pasirinkimas – menstruacinė taurelė

Kai mergina paauga, pripranta prie menstruacijų ir įgyja daugiau drąsos, gali kilti noras išbandyti dabar pačią madingiausią ir ekologiškiausią higienos priemonę – menstruacinę taurelę.

Menstruacinė taurelė – maža, elastinga, varpelio formos, daugkartinio naudojimo priemonė, kuri menstruacijų metu sulenkta kišama į makštį, kad ten surinktų menstruacijų kraują (o ne sugertų kraują kaip tamponai). Tai absoliučiai išlaisvinantis moterį produktas: ji nematoma kitiems, su ja galima drąsiai šokti, sportuoti, plaukioti jūroje ar baseine. Ir niekas neįtars, kad tau „tos dienos“, net jei ir būsi nuoga!

Visgi, taurelė reikalauja įgūdžių ir savo lytinių organų anatomijos supratimo: iš pradžių gali būti sunku įterpti ir ištraukti. Paprašyk patarimo mamos ar vyresnės sesės – tegul parodo įvairius taurelės „lankstymo“ būdus arba paieškok filmukų „YouTube“ kanale.

Deja, ištraukdama taurelę, rankos gali susitepti krauju – ne visoms tai yra priimtina. Be to, norėdama taurelę ištuštinti, turėsi tai padaryti tualete, kuriame yra kriauklė tam, kad taurelę išskalautum ir galėtum nusiplauti rankas. Tad, tarkime, mokykloje tai nebus labai patogu.

Išsirinkusi tinkamą menstruacinę taurelę, jos nejausi. Daugelis naudojančių moterų visiškai nejaučia taurelės, kai ji teisingai įkišta į makštį.

Didelis taurelės naudojimo privalumas: jeigu menstruacijos nėra itin gausios, su taurele gali išbūti visą dieną jos netuštindama – net iki 12 val. Taip pat patariu neišmesti instrukcijos, kuri pridedama prie visų taurelių – visada turėsi, jei pasimirštų kažkokia informacija.

Ketvirtasis pasirinkimas – tamponai

Mūsų šalyje tamponai nėra tokie populiarūs kaip higieniniai įklotai. Dažna tamponus pasirenka sportuojant ar einant paplaukioti. Tai nėra bloga priemonė, jeigu naudojama tik kartais, kai iš tikrųjų reikia. Tamponas, kaip ir taurelė, kišamas į makštį, tačiau giliau.

Pirmiems kartams rinkis mažiausio dydžio tamponą, kad jo įsidėjimas nebūtų skausmingas.

Tačiau tamponai, mano asmenine nuomone, yra mažiausiai rekomenduojama menstruacijų higienos priemonė, pirmiausiai dėl galimos toksinio šoko sindromo (TŠS) rizikos. Moterys, naudodamos tamponus ir ilgai jų nekeisdamos, nė nesusimąsto apie pasekmes. Galvos skausmas, pykinimas, prasta savijauta, alpimas, kartais net viduriavimas ar vėmimas – dalis simptomų, kurių net nesusieja su TŠS.

Pagrindinis tamponų privalumas – juos patogu naudoti, oda nešunta ir nekaista. Nėra sudėtinga pasikeisti, tam nereikia ypatingų sąlygų. Galima nešioti iki 6 valandų, tačiau būtina pasikeisti po kiekvienų maudynių baseine, ežere ir pan.

Pagrindinės tamponų naudojimo rizikos yra susijusios su sveikata. Tamponai gali sukelti menstruacinius pilvo skausmus. Sugeria ne tik kraują, bet ir makšties išskyras, todėl gali jaustis makšties sausumas – apie tai girdžiu iš moterų, kurios naudoja įprastus tamponus su viskoze. Jei naudojami ne ekologiškos medvilnės tamponai, balinti chloru, per makšties sieneles lengvai patenka chemikalai ir kaupiasi organizme. Dioksinas, randamas chloruotuose produktuose, siejamas su krūties vėžiu.

Higienos priemonės ir „nekaltybė“

Į makštį kišamos higienos priemonės – menstruacinė taurelė ir tamponai – merginoms, dar neturėjusioms lytinių santykių, gali pažeisti mergystės plėvę.

Vis tik, nekaltybė yra daugiau moralinis, kultūrinis ar religinis, o ne fiziologinis suvokimas. Šiuolaikinėse Vakarų kultūrose mergina laikoma „nekalta“, jei neturėjo jokių lytinių santykių, nors mergystės plėvė ir gali būti pažeista. Be to, kartais gimstama ir be mergystės plėvės, todėl nepažeistos mergystės plėvės ir „nekaltybės“ nereikia tapatinti.

Jeigu dėl tam tikrų kultūrinių ar religinių įsitikinimų tau ar tavo šeimai yra labai svarbu išsaugoti mergystės plėvę (tuo atveju, kai žinoma, kad ji yra), turi atsiminti, jog yra rizika ją pažeisti ne tik naudojant tamponus ar menstruacinę taurelę, bet ir sportuojant (dviračiai, jodinėjimas).

Daugiau apie menstruacijas skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)