– Kodėl mes prakaituojame?

– Ant kiekvieno iš mūsų odos yra apie 3-4 milijonai prakaito liaukų. Nors atrodo neįtikėtina, bet jos išskiria iki 11 litrų prakaito per parą.

Prakaitavimas – tai natūrali organizmo reakcija, pasireiškianti kaip atsakas į padidėjusią aplinkos temperatūrą, fizinį krūvį ar emocinį stresą. Prakaitavimo gausumui įtakos turi daugelis veiksnių: prakaito liaukų kiekis odoje, paveldimumas, mitybos ypatumai, tam tikrų medikamentų vartojimas ir kt.

Mūsų kūnas išskiria dviejų tipų prakaitą: ekriną (eccrine) – skaidrų ir bekvapį skystį, kuris išsiskiria ant viso mūsų kūno ir reguliuoja kūno temperatūrą, ir apokriną (apocrine), kurį gamina liaukos, esančios pažastyse ir kitose uždarose kūno vietose. Apokrinas taip pat yra bekvapis skystis, kol nesusiduria su bakterijomis, esančiomis ant odos paviršiaus. Kai šis skystis susilieja su bakterijoms, pradeda sklisti nemalonus prakaito kvapas.

Apie 40 proc. visų gyventojų kuriuo nors gyvenimo periodu patiria padidėjusį prakaitavimą ar stipresnį nemalonų kvapą. Padidėjusio prakaitavimo problemos gali pasireikšti įvairiose mūsų kūno vietose dėl įvairių priežasčių: aktyvaus gyvenimo būdo, padidėjusio streso, pakitusios mitybos, dietos, amžiaus, medicininių preparatų vartojimo ir t.t.

Kristina Pocytė, Indrė Sakalauskaitė

– Kaip prakaitavimas gali daryti įtaką mūsų gyvenimui?

– Normalu, jei prakaituojama, kai yra šilta, kai sportuojame ar užsiimame kita fizine veikla.
Tačiau jei jaučiatės nepatogiaispausdami ranką, nes jūsų rankos visada yra prakaituotos, ant marškinių ar palaidinės visada vilkite švarką, kad paslėptumėte prakaitą ir net esant neaukštai temperatūrai visą dieną braukiate prakaitą nuo kaktos, tai jau yra problema. Padidėjęs prakaitavimas su juo susiduriantiems žmonėms sukelia ir didelį psichologinį diskomfortą, ir daug higieninių nepatogumų. Jie jaučiasi nepatogiai, tampa sudirgę, turi rinktis tamsius drabužius, nes šviesius, užsivilkus juos vos keliskart, tenka išmesti dėl nuo prakaito atsiradusių neišskalbiamų dėmių.

Maža to, jei oda yra nuolat drėgna, padidėja tikimybė užsikrėsti bakterine ar grybeline infekcija. Prakaitavimas ypač sustiprėja šiltuoju metų laikotarpiu, kuris daugeliui iš mūsų tampa tikru išbandymu.

– Kaip šią problemą išspręsti? Ar įmanoma kontroliuoti prakaitavimą?

– Sumažinti prakaitavimą galima dėvint tinkamus drabužius, laikantis elementarios higienos ir naudojant specialius antiperspirantus.

Pirmiausia reikėtų laikytis kasdienės higienos normų: kasdien praustis, naudojant muilą ar kitas antibakterines priemones.

Norint išvengti stipresnio prakaitavimo reikėtų atsisakyti sintetinių drabužių. Sintetiniai audiniai sunkiai praleidžia orą, todėl susidaro šiltnamio efektas ir pradedame gausiau prakaituoti.

Dezodorantai, kaip klaidingai mano daugelis žmonių, nėra skirti apsaugai nuo prakaitavimo. Jie tik naikina nepageidautiną kvapą, todėl rekomenduojama juos naudoti kartu su patikimu antiperspirantu.

Antiperspirantai, kurių sudėtyje yra didesnis aliuminio chlorido ar chlorohidrato (esminės antiperspiranto sudedamosios dalys) kiekis, yra viena iš veiksmingiausių priemonių prakaitavimui mažinti.

Svarbu žinoti, kad dezodorantų ar antiperspirantų naudojimas ant nešvarios odos (prieš tai nenusiprausus) užkemša prakaito liaukų latakus. Tai gali sukelti pūlingą odos uždegimą.
Vienas efektyviausių būdų ilgesnį laiką išvengti šios problemos – botulino toksino injekcijos, kurios gali būti taikomos esant padidėjusiam prakaitavimui pažastų, padų, delnų srityse. Suleistas į problematiškas vietas, botulinas blokuoja nervinius impulsus odos prakaito liaukose, todėl slopinamas prakaito liaukų aktyvumas ir taip sustabdoma prakaito gamyba. Ypač ši procedūra rekomenduojama šiltuoju metų laikotarpiu, kai prakaitavimas tampa beveik kiekvienam aktuali problema.

– Kaip atliekama ši procedūra procedūra ir kiek trunka jos poveikis?

– Tai greita ir beveik neskausminga procedūra, vidutiniškai trunkanti 15 minučių. Mažas preparato kiekis plona adata suleidžiamas į padidinto prakaitavimo vietas. Botulino toksinas pradeda veikti jau po 2-3 dienų, maksimalus efektas pasireiškia po 2 savaičių, o efektas trunka nuo 4 iki 12 mėn. Norint pastovaus efekto, procedūrą rekomenduojama kartoti.

– Ar visiems galima atlikti šias procedūras?

– Botulino toksino preparatų injekcijos nerekomenduojamos: nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims; esant odos uždegiminiam procesui numatomų injekcijų srityse; kai padidinto prakaitavimo priežastis yra kitos ligos (pavyzdžiui, skydliaukės sutrikimai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)