– Kokią kraujo krešulių riziką sukelia kontraceptinės priemonės?

– Kraujo krešulių, venų trombembolijos (VTE) rizika priklauso nuo pasirinkto kontraceptinio metodo ir moters individualių rizikos veiksnių. Iš visų kontraceptinių metodų didžiausią įtaką kraujo krešulių formavimuisi daro sudėtinės kontraceptinės tabletės (SKT), sudarytos iš moteriškų lytinių hormonų estrogeno ir progesterono. Geriamosios sudėtinės kontraceptinės tabletės padidina venų trombembolinių komplikacijų riziką nuo 3 iki 5 kartų. Tai priklauso nuo estrogeno dozės ir pasirinko progesterono.

Įdomu tai, kad, panagrinėjus trombozių riziką moters vaisingo periodo metu, pastebėta, kad nėštumo metu 5-20 iš 10 tūkst. moterų per metus pasitaiko giliųjų venų trombozė. Tuo tarpu ne nėščiosioms – 1-5/10 tūkst. moterų per metus. Moterims, kurios vartoja sudėtines kontraceptines tabletes (kuriose yra estrogeno ir progesterono) rizika yra 3-15/10 tūkst. moterų per metus. Taigi vartojant kontraceptines tabletes rizika išsivystyti giliųjų venų trombozei yra mažesnė nei nėštumo metu.

Pirmaisiais kontraceptinių tablečių vartojimo mėnesiais rizika didėja priklausomai nuo papildomų rizikos veiksnių. Esant aukštai VTE rizikai, tabletės dažniausiai neskiriamos, tuomet parenkamas kitas, saugesnis kontraceptinis metodas.

– Kam ta rizika yra didesnė?

– Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 2015 metais išleido medicininio tinkamumo vartoti kontraceptikus kriterijus, kuriuose apibrėžtos kontracepcijos naudojimo rizikos. Jei priklausote vienai iš šių grupių, esate didelės rizikos pacientė ir gydytojas gali paskirti pakartotinius vizitus tam, kad įvertintų, ar saugu jums vartoti skirtas priemones. Tokias grupes sudaro:

  • Moterys, kurioms daugiau nei 35-eri ir kurios rūko iki 15 cigarečių per dieną
  • Hipertenzija (sistolinis kraujo spaudimas >140, diastolinis >90 mmHg)
  • Šiuo metu vaistais gydoma hipertenzija
  • Persirgtas krūties vėžys (>5 m.)
  • Dabartinė tulžies pūslės akmenligė
  • Paviršinė venų varikozė (dabartinė ar persirgta)
  • Batriatrinės chirurginės operacijos


Papildomi rizikos veiksniai, didinantys VTE riziką, yra antsvoris ar nutukimas, fizinio aktyvumo stoka, ilgos imobilizacijos, pvz.: dėl kaulo lūžio, taip pat onkologiniai susirgimai, operacinis gydymas, nėštumas, įvairios infekcinės ligos, cukrinis diabetas, įgimtos kraujo krešėjimo ligos – trombofilijos.

Taip pat yra tam tikrų situacijų, kai kontraceptikai gali sukelti ligos paūmėjimą (pvz, migrena, neaiškios kilmės galvos skausmai, akmenų susidarymas), todėl turėtumėte pranešti savo gydytojui apie visas savo lėtines ir jums žinomas ligas.

– Kokia rizika priklausomai nuo pasirinktos kontraceptinės priemonės?

– Pastebėta, kad trombembolijos rizika didžiausia per pirmus vartojimo mėnesius, ilgai vartojant sudėtines kontraceptines priemones – ji nedidėja.

Lyginant skirtingas kontraceptines priemones, paminėtina tai, kad trombembolijų rizika mažesnė kontracepcijos, kurios sudėtyje yra vien tik gestagenai, kitaip tariant, nėra estrogenų: progestino kontraceptinės tabletės, implantas ar intrauterininė hormoninė spiralė (su levanorgestreliu).

Lyginant kontraceptines priemones, kurių sudėtyje yra estrogenų (kai yra estrogenų ir progestagenų), labai svarbu atsižvelgti į prieš tai minėtus rizikos veiksnius: amžių, svorį, žalingus įpročius, pasirinktą estrogeno (kaip kontraceptinės priemonės vieno iš komponentų) dozę. Atsižvelgus į kiekvieną iš šių detalių atskiram žmogui rizika bus kitokia.

Kombinuotos kontraceptinės priemonės gali būti ne tik geriamos (kontraceptinės tabletės), tačiau naudojamos kaip pleistras, makšties žiedas. Literatūroje pateikiama nuomonių, kad estrogenai gaunami per pleistrą ir makšties gleivinę (naudojant žiedą) suskaidomi ir į kraujotaką patenka kiek kitaip nei per skrandį, todėl sukelia mažesnę trombozių riziką. Tačiau nėra pakankamai patikimų patvirtinančių duomenų, kurie teigtų, kad ne tabletinės kontraceptikų formos yra saugesnės. Daugiausia akcentuojamas kombinuotų kontraceptikų sudedamųjų dalių dozės ir trombozių ryšys.

Kraujo krešulys

– Jei moteris vartoja kontraceptines priemones ir skiepijasi nuo koronaviruso, ar kraujo krešulių rizika išauga?

– Tik po tam tikrų gamintojų skiepų nuo Covid-19 infekcijos, ir tam tikrose amžiaus grupėse buvo stebimi embolijų atvejai. Tačiau šie atvejai nebuvo siejami su gretutinėmis ligomis ar vartojamais vaistais. Be to, trombembolijų procentas buvo labai mažas iš skiepą gavusių moterų.

Šiuo metu dar nėra padaryta klinikinių tyrimų ir neturime duomenų, ar skiepai nuo Covid-19 infekcijos ir sudėtinės kontracepinės tabletės turi sąsajas su krešulių atsiradimu. Atsižvelgiant į tai, kad panašios technologijos skiepai, nedidina rizikos krešulių susidarymui vartojant SKT, galime daryti prielaidą, kad ir šie skiepai sąsajų neturi.

– Į kokius šalutinius poveikius apskritai turėtų atkreipti dėmesį moteris, pradėjusi vartoti/vartojanti kontraceptines priemones?

– Pradėjus vartoti sudėtines kontraceptines tabletes, atkreipkite dėmesį, jei jums pasireiškia tokie simptomai:

  • Galūnių tinimas
  • Blauzdų skausmas
  • Kojų karštis (patinsta ir skausminga pasidaro viena koja)
  • Dusulys
  • Skirtinga blauzdų apimtis
  • Skausmas krūtinėje su padidėjusiu širdies plakimu
  • Kosulys (sausas, atsiradęs kartu su dusuliu ar atkosėjimas kraujo)
  • Sąmonės sutrikimai


Pajutus bet kokius, neaiškius ir ankščiau neturėtus simptomus reiktų nedelsiant kreiptis į gydytoją, kad jis galėtų įvertinti esamą situaciją ir suteikti pagalbą.

– Ar yra moterų, kurioms dėl sveikatos sutrikimų negalima vartoti kontraceptinių priemonių?

– Sudėtinius hormoninius kontraceptikus (tabletės, pleistrai, makšties žiedai, kurių sudėtyje yra estradiolio derivatų ir progestinų) negalima vartoti moterims, kurios:

Sirgo ar serga širdies ir kraujagyslių ligomis kaip:

  • Arterijų ar venų trombozė
  • Išeminė širdies liga, krūtinės angina, nekoreguojama hipertenzija
  • Įgimta ar įgyta trombofilija, kaip pavyzdžiui antifosfolipidinis sindromas
  • Buvęs išeminis ir hemoraginis insultas, praeinantys smegenų išeminiai priepuoliai (PSIP)
  • Plautinė hipertenzija
  • Struktūrinės širdies ligos, pavyzdžiui diliatacinė kardiomiopatija, mitralinio vožtuvo stenozė
  • Širdies ritmo sutrikimai, pavyzdžiui prieširdžių virpėjimas ir plazdėjimas
  • Migrena su aura (regėjimo sutrikimu), arba aura be galvos skausmo
  • Cukrinis diabetas su kraujagyslių pažeidimais
  • Kūno masės indeksas > 40 kg/m


Serga kepenų ligomis, kaip:

  • Kepenų karcinoma, adenoma
  • Aktyvus ar ūminis hepatitas


Serga krūties vėžiu

Serga hemoliziniu ureminiu sindromu, trombocitine trombocitopenine purpura

Serga chorėja

Turi alergija bet kokiai tablečių sudėtinei daliai

Nėštumas ir 6 savaitės po gimdymo

Progestininių kontraceptikų („mini-piliulės“, implantai, injekciniai preparatai) negalima vartoti moterims, kurios yra alergiškos sudėtinėms dalims, arba buvo neseniai gydytas krūties vėžys ir dar nėra pasiekta remisija, nėštumo metu.

Varinių (nehormoninių) gimdos spiralių negalima vartoti moterims, kurioms pasireiškia alerginės reakcijos sudėtinėms dalims, yra neaiškios kilmės kraujavimai iš gimdos, įtariamas gimdos arba gimdos kaklelio vėžys, ūmaus gimdos uždegimo metu, serga Wilsono liga.

Hormoninių spiralių su levonorgestreliu negalima naudoti moterims, kurios serga krūties vėžiu ir dar nėra pasiekta remisija, yra neaiškios kilmės kraujavimai iš gimdos, įtariamas gimdos arba gimdos kaklelio vėžys, ūmaus gimdos uždegimo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)