Svarbiausia – šeima

Verslo kategorijoje nugalėjusi edukologė Austėja Landsbergienė sakė, kad vienas svarbiausių dalykų yra šeimos palaikymas. „Mums visiems darbe būna labai sunkių dienų, kai net suabejoji, ar tu išties sugebi daryti tai, ką darai. Ir jei tokiomis akimirkomis, grįžęs namo, išgirsti priekaištų laviną, kad vėlai grįžai, kad gal ne taip kažką pasakei ar padarei, bus labai sunku. Namuose tu nori ne moralo, o moralinio palaikymo. Man svarbu, kad yra šeima, kuri džiaugiasi ir didžiuojasi manimi. Labai smagu, kai žinai, kad grįžusi namo tu galėsi ramiai laukti kitos dienos“, – sakė edukologė.

Delfi Metų Moterys 2022

Sužinojusi, kad laimėjo verslo kategorijoje, A. Landsbergienė sakė buvusi nustebinta, nes, kaip juokavo, jau 15 metų bando nuo šios srities trauktis, bet ši vis ją pasiveja. „Aš vis noriu akcentuoti, kad esu švietimo žmogus, bet turbūt esu tas pavyzdys, kuris parodo, kad tai nėra nesuderinama. Daugeliui gal anksčiau buvo įteigta, kad švietimas yra kažkas sakralaus, kad tik iš pašaukimo, bet iš tiesų negali būti 40 tūkst. žmonių, turinčių fantastinį pašaukimą, kai kuriems jų tai tėra darbas. Todėl čia galioja tie patys dėsniai, kurie galioja bet kokioje kitoje organizacijoje, tik skiriasi tam tikri niuansai“, – teigė „Metų Moterys“ nugalėtoja.

Paklausta, ar mergaitės šiandien yra drąsesnės ir ryžtingesnės, A. Landsbergienė džiaugėsi, matanti išties didelį progresą. „Maždaug prieš 8-9 metus pradėjome projektą „Tvirta mergaitė“. Organizavome įvairias diskusijas, kalbėjome apie tai, kaip reikia bendrauti su mergaitėmis, kad nėra mergaitiškų ar berniukiškų profesijų, apie stereotipus, vedžiau mokymus apie stereotipinį ugdymą darželiuose ir mokyklose, kaip tų stereotipų išvengti. Tuo metu net sulaukiau piktų laiškų, kad negi mes norime, kad mergaitės šeimų nebeturėtų. Man buvo keista. Juk atvirkščiai – tvirta ir drąsi mergaitė turės tvirtą ir drąsią šeimą ir užaugins tokią pačią dukrą. Net ir Karalienės Mortos mokyklos pavadinimas iš to atsirado. Mes padarėme tokį tyrimą, klausėme, kas buvo Lietuvos karalienė. Beveik niekas nežinojo. Žinojo Karalių Mindaugą ir viskas. Net kai klausėme, kas buvo Mindaugo žmona, dažnas nežinojo. Tai šiandien mes savo mokiniams sakome: jei Morta galėjo tada, tai tu tikrai gali dabar“, – šypsojosi A. Landsbergienė.

Žiūrėti reikia į save

Kulinarinių knygų autorė, TV laidų vedėja ir keturių vaikų mama Beata Nicholson nugalėtoja tapo Supermoteris kategorijoje. Paklausta, kas stovi už kiekvienos supermoters, ji nedvejodama sakė, kad labai puikus vyras. „Aš ir tiek vaikų neturėčiau be vyro, ir karjeros negalėčiau daryti. Mano vyras yra labai supratingas, jis visada leidžia man būti tuo, kuo aš noriu būti, nestato į rėmus, aš jam tinku tokia, kokia esu“, – sakė Beata.

Beata Nicholson

Paklausta, kaip spėja ir keturis namų kampus išlaikyti, ir keturis vaikus prižiūrėti, ir dirbti, moteris tiesiai šviesiai sakė, kad visko spėti neįmanoma. „Gyvename tokiame pasaulyje, kuriame visko yra labai daug: daug informacijos, daug kultūros, daug draugų, daug laiko su šeima, namuose pagamintas maistas... Mes gyvename visko pertekliuje. Mano moto yra toks, kad negali turėti visko, bet gali turėti daug. Tai aš tikrai turiu labai daug. Gyvenu pilną ir įvairų gyvenimą. Aišku, kad man kartais trūksta laiko, kad susitvarkyčiau spintą, bet mano prioritetas yra šeima. Todėl tam, kad galėčiau skirti jai laiko viską planuoju. Esu pakankamai disciplinuota, stengiuosi eiti anksti miegoti, nežiūriu vakarais filmų ar serialų, ryte atsikeliu ir sportuoju. Stengiuosi vakarus ir savaitgalius leisti su vaikais. Jei mane kviečia į kokius nors renginius ar susitikimus, praktiškai visada negaliu, nes aš noriu pabūti namie“, – teigė moteris.

Anot Beatos, net jos karjera pastatyta taip, kad ji galėtų būti su šeima. „Kai pradėjau rašyti tinklaraštį ir kurti naują karjeros kryptį, tikslas buvo vienas – kad turėčiau kokią nors savo veiklą ir galėčiau būti su savo šeima. Negaliu niekuo skųstis, nes mano profesija yra labai dėkinga. Esu pati sau viršininkė, esu kūrybos žmogus. Bet yra moterų, kurios yra dar didesnės supermoterys, kaip kad Ingrida Šimonytė ar Viktorija Čmilytė-Nielsen. Aš neturiu tokios didelės atsakomybės prieš visuomenę, todėl negaliu lygintis nei su jomis, nei su gydytojomis ar policininkėmis. Joms tikrai sunku būti ir mama, ir tarnautojoms. Aš džiaugiuosi, kad žmonėms patinku ir kad jie mano, jog esu verta šio apdovanojimo, bet visos moterys, kurios augina vaikus, yra supermoterys. Kaip aš juokauju, moterys yra Iphone'as, o vyrai – visi kiti telefonai, nes jos gali viską vienu metu. Aišku, visi turi savo privalumų ir trūkumų. Aš esu labai dėkinga savo vyrui. Nes jei tu nesijauti laiminga šeimoje, vargu ar ką galėsi sukurti už šeimos ribų. Visur turi būti pusiausvyra. Todėl nereikia ieškoti idealų, naršyti po kitų nugludintas nuotraukas ir aikčioti nuo jų gražaus gyvenimo. Reikia pasakyti sau stop ir pažiūrėti į save“, – šypsojosi pašnekovė.

Esame teisingame kelyje

Politikos srityje skaitytojų ir komisijos balsai lėmė, kad nugalėtoja tapo premjerė Ingrida Šimonytė. Atsiimdama apdovanojimą politikė sakė, besidžiaugianti, kad esame teisingame kelyje ir moterys vis drąsiau įgyvendina savo svajones. „Pirmiausia, reikėtų nebijoti pačioms moterims. Žinau, kad net ir mano kartos didelė dalis moterų buvo augintos su požiūriu: būk mergaitė kaip mergaitė. Dabar, be abejo, to yra daug mažiau, tėvai leidžia vaikams išbandyti ir įvairias veiklas, ir sportus, ir būrelius, bet vis tiek tas stereotipus dar gana gajus. Kiti dalykai yra praktiniai: moterims vis dar sunkiau suderinti darbą, ypač jei kalbame apie aukštesnes pozicijas, kur reikia skirti daugiau laiko, išvažiuoti į komandiruotes ir pan., ir šeimą. Gerai, jei yra šeima, kur atsakomybės dalijamos maždaug po lygiai, bet tokios, toli gražu, ne visos. Dar vienas dalykas – trūksta pačios infrastruktūros: ir darželių, ir kitų paslaugų, stengiamės daryti ką galime, bet tai per naktį neatsiranda“, – sakė politikė.

Delfi "Metų Moterys 2022” Politika nugalėtoja Ingrida Šimonytė

Ji taip pat pabrėžė, kad moterys turėtų nebijoti kritikos. „Faktas, kad moterys susilauks daugiau kritikos darydamos tą patį darbą nei vyrai. Taip yra, bet reikia nebijoti. Mes esame teisingame kelyje. Turime daug moterų, kurios dirba versle, politikoje, užima atsakingas pozicijas, yra mokslininkės... Tiesa, čia toks dvipusis reiškinys. Nes kai matai daug moterų moksle, tai viena vertus, gerai, o kita vertus, tai rodo, kad mokslininkų atlyginimas vis dar yra nepakankamas, o tai dalį vyrų stumteli į kitas veiklas. Tad temptis dar yra kur, bet judame teisinga linkme“, – šypsojosi premjerė.

Pramogų pasaulio apdovanojimą pelnė dainininkė Monika Liu, o sporto kategorijoje – plaukikė Rūta Meilutytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)