Balsuoti galite ČIA.

Šeima – svarbiausia

Rūta gimė 1997 metais kovo 19 d. Kaune. Ten pirmą kartą ir pradėjo plaukioti. Mergina su dviem savo broliais augo pas močiutę. Būdama ketverių avarijoje neteko mamos, o tėtis, norėdamas suteikti vaikams visavertį gyvenimą, buvo priverstas išvykti dirbti į užsienį. „Tėvystė man yra svarbiausias dalykas gyvenime“, – ne kartą sakė Rūtos tėtis Saulius Meilutis. Apie savo šeimą Rūta visada kalba labai šiltai ir dėkoja jai už palaikymą. „Žinoma, tai, kad jie yra šalia, man labai padeda. Šeima yra šeima. Be jos aš būčiau niekas“, – spaudai sakė auksinės žuvelės pravardę įgijusi plaukikė.

2010 metais iš Kauno Rūta persikraustė pas tėtį į Didžiąją Britaniją, kur mokėsi ir treniravosi baseine. Jau tada pasimatė, kad Rūta ne šiaip plaukioja, tai – jos pašaukimas. 2011 m. Europos olimpiniame jaunimo festivalyje ji iškovojo aukso, sidabro ir bronzos medalius, 2013 m. 4 kartus tapo pasaulio jaunimo čempione. O 2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse 100 m plaukimo krūtine atrankos varžybose buvo greičiausia iš visų 46 dalyvių, pasiekė geriausią pasaulio sezono rezultatą, pusfinalyje užėmė 1 vietą ir pagerino Europos rekordą, finale iškovojo aukso medalį. Ji tapo pirmąja nepriklausomos Lietuvos plaukike, laimėjusia olimpinį medalį.

Nuo tada prasidėjo Rūtos karjera tarptautinėse arenose. Pasaulio čempione ji tapo šešiolikos – 2013 metų pasaulio plaukimo čempionate. Būdama septyniolikos, Rūta tapo pirmąja ir vienintele plaukike istorijoje, bent kartą laimėjusia tuo metu visus įmanomus svarbiausius tarptautinius jaunimo ir suaugusiųjų plaukimo čempionatus.

Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato auksą

Maža to, 2012, 2013, 2014 ir 2018 Rūta buvo išrinkta Lietuvos metų sportininke. Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOC) išrinkta geriausia 2012 jaunąja Europos sportininke ir apdovanota Piotro Nurowskio prizu. 2018 metais apie plaukikę buvo išleistas lietuvių dokumentinis filmas pavadinimu „Rūta“.

Netikėtas pasitraukimas

2019 metais 22-ejų metų sportininkė pareiškė, kad baigia profesionalios plaukikės karjerą. Toks sprendimas daugeliui buvo netikėtas, bet pati Rūta nutarė skirti laiko sau ir savo kitai gyvenimo daliai. „Ji mums vis tiek išliks Auksinė žuvelė. Svarbiausia, kad ji susitvarkytų savo gyvenimą ir būtų ambasadorė, kuria visi džiaugiamės“, – tąkart spaudai sakė tuometis Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) viceprezidentas Saulius Binevičius.

Tuometis LPF prezidentas Emilis Vaitkaitis dėkojo Rūtai už milžinišką indėlį. „Jos pasiekimai įkvėpė ne tik mus, bet ir visą Lietuvą. Iškovotos pergalės tapo legendinėmis, o jos ryžtas ir atsidavimas šaliai tik dar kartą patvirtino, kad net ir būdami maži pasaulyje, galime skinti didingas pergales“, – Delfi sakė E. Vaitkaitis.

Pati Rūta sakė, kad tokiam sprendimui ji brendo ilgą laiką, o jis pats – vienas sudėtingiausių jos gyvenime. „Plaukimo dėka patyriau gyvenimą, apie kokį kadaise nebūčiau nė pagalvojusi. Turėjau galimybę pamatyti didelę dalį pasaulio, susipažinti ir dirbti su nuostabiais žmonėmis. Tai ypatinga patirtis ir dabar noriu tą patirtį ir įgytus įgūdžius panaudoti naujoje distancijoje, šį kartą – už baseino ribų. Esu pasiruošusi pradėti naują gyvenimo etapą. Ačiū visiems mane šiam kely palaikiusiems ir ne tik“, – dėkoja sportininkė.

Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato auksą

Kaip rašė Delfi, pasak R. Meilutytės, dėl intensyvių treniruočių plaukimo baseine jai teko paaukoti savo mokslus, į kuriuos ji nori sugrįžti. „Iki šiol visą save atidaviau plaukimui. Nuo ankstyvos paauglystės gyvenau šiuo sportu. Dėl įtempto treniruočių režimo atidėjau mokslus, prie kurių noriu dabar sugrįžti. Noriu patirti paprastus dalykus, augti, geriau suprasti save ir mane supantį pasaulį“, – tada spaudai sakė plaukikė.

Pergalingas sugrįžimas

2021 metais ji grįžo į baseiną, norėdama išbandyti savo jėgas po beveik trejų metų pertraukos. Tada paklausta, kaip jaučiasi, Rūta sakė, kad į viską žiūri daug paprasčiau. „Einu į baseiną kada noriu – nesilaikau kažkokio labai griežto režimo. Bet stengiuosi bent kelis kartus per savaitę įšokti, jei pavyksta – ir kokius keturis. Apskritai gyvenu aktyviai, stengiuosi sportuoti, nestovėti vietoje. Vasarą daug važinėjau dviračiu, dėl to ir ta fizinė forma tokia. Einu dirbti dėl savęs ir dėl to, kad man patinka. Nežinau, kiek tai rimta – pati tikrai nežiūriu į tai labai rimtai. Bet sportuoju nuoširdžiai. Kai yra ūpo, padirbėju. Nekeliu sau jokių lūkesčių pasiekti vienokį ar kitokį rezultatą – noriu tiesiog jaustis gerai ir daryti tai, kas man patinka“, – žurnalistams sakė plaukikė.

2022 metais Rūta grįžo į profesionalų sportą ir įrodė, kad pertrauka jai buvo išties reikalinga. Birželį Budapešte vykusiame pasaulio plaukimo čempionate ji iškovojo aukso medalį.

Paklausta, ar pertrauka padėjo į viską pažiūrėti kitaip, Rūta sakė, kad buvo naudinga atsitraukti nuo profesionalaus sporto, dėmesio epicentro. „Norėjau išsigryninti, kas svarbu man pačiai, pagyventi paprastai. Smagu, kad galiu tai daryti, smagu ir plaukti, nejaučiant be galo didelės atsakomybės“, – Delfi portalui sakė plaukikė.

Apie savo ateities planus kol kas ji kalba atsargiai. Šiandien Rūta džiaugiasi šviežiomis pergalėmis ir vasara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją