– Papasakokite, iš kur esate kilusi, ką baigėte, kuo svajojote būti vaikystėje?

– Man augant svajonės keitėsi. Vaikystėje svajojau dirbti mokytoja, o paauglystėje svajonė pasikeitė, kai panorau tapti teisininke. Baigusi mokyklą nusprendžiau studijuoti ekonomiką ir finansus. Apsigyniau tarptautinio verslo ir ekonomikos bakalauro laipsnį ir įgijau finansų magistro laipsnį Kauno technologijos universitete.

– Koks buvo jūsų karjeros kelias iki to, kur dabar esate?

– Savo karjeros kelią apibūdinčiau kaip gana neįprastą, nes dažniausiai pasikliaudavau smalsumu ir intuicija. Kur bedirbčiau, dariau tai su visišku atsidavimu, mokiausi iš visų užimamų pareigų ir stengiausi įgyti geriausią patirtį ir žinias. Taip pat pasinaudodavau galimybėmis, kurios lydėjo profesinės karjeros metu.

Dirbdama įvairiose tarptautinėse bendrovėse sukaupiau daugiau kaip 20 metų vadovavimo patirties verslo plėtros, klientų paslaugų, skaitmeninės transformacijos, finansų ir vadybos srityse. Šių metų pradžioje prisijungiau prie „Microsoft" komandos, tapau vadove Baltijos šalims. Eidama šias pareigas būsiu atsakinga už tai, kad tiek verslo įmonėms, tiek valstybinėms institucijoms ir tiesiog visiems gyventojams galėtume padėti geriau išnaudoti šiuolaikiškus technologinius sprendimus.

– Neseniai stojote už „Microsoft“ vairo Baltijos šalyse. Kas paskatino keisti karjerą?

– Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje itin daug dėmesio skiriama skaitmeninimui. Todėl galimybė prisijungti prie „Microsoft" komandos, skatinančios skaitmeninę transformaciją Baltijos šalyse, atrodė labai įkvepianti. Pavyzdžiui, skaitmeniniai sprendimai suteikia galimybę žmonėms greičiau ir paprasčiau pasinaudoti viešosiomis paslaugomis. Verslo įmonėms dirbtinio intelekto sprendimai padeda automatizuoti pasikartojančias užduotis ir atlaisvinti darbuotojų laiką kūrybiškesniems darbams, IT infrastruktūros sprendimai užtikrinti duomenų saugumą, verslo valdymo sistemos valdyti visų įmonės padalinių veiklos procesus. Kartu su partneriais daug dirbame, siekdami pateikti išmanius, tvarius ir laiką taupančius sprendimus, kurie pakelia paslaugų kokybę ir klientų bei darbuotojų patirtis į aukščiausią lygį.

– Su kokiu požiūriu/stereotipais į moteris verslininkes susidūrėte per savo karjerą?

– Aš asmeniškai labai gerbiu įvairovę ir vienodas galimybes visiems. Man pasisekė, kad per savo karjerą niekada nepajutau nepagarbos ar nelygybės dėl to, kad esu moteris, tačiau esu girdėjusi apie tokius atvejus. Be to, manau, kad pačios moterys kartais linkusios nuvertinti savo gebėjimus, o vyrai dažnai atrodo labiau pasitikintys savimi. Tiesa, paskutiniu metu ryškėja dar vienas stereotipas moterų atžvilgiu – moterys vadovės neretai išgirsta komentarų, kad jos į vadovaujančią poziciją priimtos tik dėl to, kad „įmonei reikėjo įdarbinti moterį".

Manau, kad lygybė yra labai svarbu, ir įdarbindama kitus niekada neteikiu pirmenybės kuriai nors lyčiai – esu tikra, kad pirmiausia turėtume atsižvelgti į kompetenciją, požiūrį, motyvaciją ir asmenybę.

– Kokie iki šiol buvo didžiausi iššūkiai?

– Dirbti didelėse tarptautinėse įmonėse visada yra iššūkis, tačiau man labai patinka, kad mes pirmiausia orientuojamės į klientą ir jo poreikius.

Sudėtingiausi laikotarpiai mano karjeroje buvo tada, kai pradėdavau eiti naujas pareigas naujose organizacijose. Pirmasis pusmetis visada yra sudėtingas laikotarpis – reikia perprasti naujos įmonės kultūrą, procesus, verslo principus, organizacinę struktūrą ir pažinti naujus kolegas. Taip, tai yra iššūkis, bet taip pat labai įdomus ir intensyvus laikotarpis.

– Kokia esate vadovė?

– Man tikrai rūpi žmonės, ir šie žodžiai nėra tik madinga deklaracija. Man patinka bendrauti su skirtingomis asmenybėmis, rūpintis komandos augimu ir tobulėjimu. Tai suteikia laimės jausmą, kai matai, kaip jie mokosi naujų dalykų, auga tau matant, prisiima vis daugiau atsakomybių ir kyla karjeros laiptais. Santykius kuriu remdamasi atvirumu ir pasitikėjimu, o kad geriau suprasčiau skirtingų žmonių poreikius, tiesiog klausausi žmonių ir ieškau būdų, kaip komandoje bendradarbiauti kuo efektyviau.

– Kaip atrodo jūsų darbo diena?

– Mano įprasta darbo diena – tai susitikimai su kolegomis, klientais ir partneriais. Pokalbių metu daugiausia svarstome apie tai, ką kartu galime padaryti geriau įmonei ir klientams, kuo galime prisidėti prie Baltijos šalių ekonomikos augimo ir padėti žmonėms efektyviau spręsti kasdienes užduotis. Kasdien darbe man tenka priimti sprendimus ir spręsti įvairias iškylančias problemas, taip pat padėti visiems, su kuo tenka kartu dirbti – tiek kolegoms, tiek partneriams ar klientams. Tačiau penktadieniais esu rezervavusi 2 valandas mokymuisi ir stengiuosi šį laiką išnaudoti taip, kad išmokčiau kažką naujo.

– Ką tenka aukoti vardan karjeros?

– Tiesą sakant, man nieko neteko aukoti. Sūnaus susilaukiau anksti, kai dar buvau studentė, todėl vėliau galėjau daugiau dėmesio skirti profesijai. Nors niekada nesiekiau „karjeros", ėjau savo keliu ir tiesiog stengiausi kuo geriau atlikti savo darbą įvairiose organizacijose. Mielai imdavausi papildomų atsakomybių, nes mačiau jose galimybių tobulėti ir augti. Ir tos naujos durys man kažkaip pačios atsiverdavo. Žinoma, tai mano kelias, o ne bendra taisyklė. Esu tikra, kad žmonės turėtų aktyviai ieškoti tokio darbo, kuris jiems suteikia pasitenkinimo ir naujų galimybių.

– Kaip derinate darbą ir asmeninį gyvenimą?

– Sėkmingi sportininkai dažnai sako, kad poilsis yra treniruočių dalis. Tą patį pasakyčiau ir apie darbą – norėdama pasiekti geriausių rezultatų, būtinai turiu skirti laiko sau ir dalykams, kuriuos mėgstu.

Po intensyvios darbo dienos randu laiko mankštai, meditacijai, jogai, sąmoningumo didinimui, filmo arba podkasto peržiūrai, taip pat susitikimui su draugais.

– Kokiomis taisyklėmis vadovaujatės tiek darbe, tiek gyvenime?

– Svarbiausia taisyklė darbe, kurios laikausi – visada mąstyti ir elgtis kaip įmonės savininkė, tada mano sprendimai yra labiausiai subalansuoti tiek verslo, tiek žmonių požiūriu. Manau, kad labai svarbu suvokti komandos galią ir įtraukti žmones, taip pat būtina pripažinti ir padėkoti, kai darbas atliktas gerai. O vadovams, manau, gyvybiškai svarbu išlikti kukliems bet kokiomis aplinkybėmis ir leisti „spindėti“ komandai.

Be to, visada randu laiko sau, rūpinuosi savo fizine, emocine ir psichine sveikata. Tad mano pagrindinės taisyklės gyvenime yra tokios – valgau kokybiškesnį ir sveikesnį maistą, kad pasirūpinčiau savo kūnu, atlieku kvėpavimo praktikas, kad išlaikyčiau emocinę pusiausvyrą, o mintims perkrauti labai padeda juokas ir humoras, todėl surandu laiko gerai komedijai ar humoro podkastams peržiūrėti, linksmiems pokalbiams su šeima ar draugais.

– Kokių turite didžiausių baimių?

– Labai gražu matyti oriai gyvenančius senolius – tad mano noras, kad senatvė būtų ori, kad artimieji būtų sveiki ir visada šalia. Galbūt įvardinčiau kaip baimę viso to neturėti.

– Ką jums reiškia pinigai ir materialinė gerovė?

– Man pinigai ir materialinė gerovė reiškia laisvę ir saugumą, laisvę mėgautis gyvenimu ir siekti savo tikslų.

– Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

– Esu aistringa keliautoja ir mėgstu leisti laiką gamtoje prie ežero. Man svarbus ryšys su gamta – daug laiko praleidžiu kaime, mūsų šeimos name prie ežero. Mėgstu pasivaikščioti po laukus ar mišką. Taip pat smagu po pirties išsimaudyti ežere.

– Jūsų gyvenimo moto?

– Mano gyvenimo moto tiksliausiai atspindi Seto Godino frazė: „Mūsų tikslas – sukurti ryšį su žmonėmis ir bendrauti su jais taip, kad jie liktų geresni, nei buvo iki mūsų susitikimo, ir galėtų pasiekti tai, ko jie trokšta."

Balsuoti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją