Lietuvoje jau ketverius metus besiskiriančioms poroms konsultacijos su mediatoriumi yra privalomos prieš keliaujant į teismą. Tačiau Milda ja tapo išgyvenusi savo pačios skausmingas skyrybas.

„Aš sužinojau apie neištikimybės faktą. Man buvo toks šokas. Atrodo, aš visą save atiduodu šeimai, ir dar galvoju, kas su manim negerai. Gal man reikia būti geresnei, nuolankesnei, geriau atrodyti. Bandai įtikti, o rezultato negauni, nes žmogaus dėmesys visai kitur“, – taip laidoje „Kasdienybės herojai“ savo istoriją pasakoti pradeda žavinga pašnekovė.

Gimus antrai dukrai, Milda jautė, kad jos santykiai su vyru tarsi nesiklosto. Prisikaupusios nuoskaudos, nedideli konfliktai dėl buities darbų pasidalijimo, nebylūs priekaištai. „Vyras visiškai išlaikė šeimą, bet dirbo užsienyje, tad man suktis vienai su dviem mažomis dukromis buvo labai sunku“, – prisimena moteris.

Milda Hernandez

Milda sako, kad materialius skyrybų klausimus jiems su buvusiu vyru išspręsti sunku nebuvo – pardavė už paskolą pirktą butą, atidavė bankui skolą. Vyras dirbo užsienyje, tad vaikai liko gyventi su mama, tereikėjo nusistatyti bendravimo tvarką ir tiek.

Tačiau kaunietė prisimina, kokia buvo pikta, kaip nenorėjo net pabandyti išgirsti vyro pozicijos. O dabar šias emocijas ji lengvai atpažįsta savo klientuose.

Viešojo administravimo studijas baigusi Milda suprato, kad su mažomis dukromis dirbti visą darbo dieną, fiksuotomis darbo valandomis, negalės. Dėl viso pikto vieną vasarą baigė koučingo studijas. „Bent jau bendrauti kokybiškiau išmoksiu“, – su tokia mintimi naujus mokslus krimto moteris.

Milda Hernandez

O vėliau Milda baigė mediacijos mokslus, išsilaikė egzaminą. Lietuvoje pernai daugiau nei 8000 tūkstančių porų pateikė prašymus skirtis. Ir nors prieš keliaujant į teismą užsiregistruoti mediacijai būtina, realiai konsultacijose su paskirtais specialistais sudalyvauja tik pusė porų.

„Mediacijos atsiradimas skyrybų bylose neabejotinai yra svarbus žingsnis į kitokią bendravimo kultūrą“, – sako Milda.

Kai kurios mediacijos vyksta nuotoliu, kai kurios – akylai dalyvaujant abiejų pusių advokatams. Būna, kad mediacijos nukeliamos, tempiant laiką ir tuo metu bandant slėpti šeimos turtą.

O greitų rezultatų, ypač, jei skiriasi pora su vaikais, tikėtis neverta. Mildai prireikė penkerių metų, kol jie su dabar jau buvusiu vyru išmoko bendrauti be neigiamų emocijų. O juk kartu reikia spręsti daugybę svarbių vaikų klausimų – pavyzdžiui, į kokią mokyklą vaikai eis.

Milda Hernandez

Ne taip seniai Milda ištekėjo antrą kartą. Už amerikiečio, kuris gyvena Danijoje. Abu iš pirmųjų santuokų turi po dvi dukras, o kol kas gyvena per atstumą.

„Per skyrybas emocijos ima viršų, sutuoktiniai vienas kito nė nesistengia išklausyti. Juk išgirdus kito tiesą tenka pripažinti, kad ir manyje yra kaltės“, – sako pašnekovė.

„Beje, skyrybas beveik visada inicijuoja moterys“, – seną statistiką tik patvirtina mediatorė.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.