O mus čia pasitinka galerijos vadovė, 37-erių Toma Monginė, kuri šiandien papasakos apie išskirtinę savo karjerą Niujorke ir atskleis paprastutę priežastį, kas gi ją iš megapolio parginė į tėvynę.

Tomą paprastai būtų galima vadinti meno vadybininke – tarpininke tarp menininkų ir meno gerbėjų, kolekcininkų. Todėl ji mums šiandien pažadėjo išduoti visas paslaptis, kaip suprasti šiuolaikinį meną ir kodėl lietuviai vis dažniau investuoja būtent į jį.

Tačiau pačios Tomos gyvenimo istorija ne ką mažiau įspūdinga už šios galerijos kūrinius. Šiandien ji tvirtai jaučiasi meno pasaulyje dėl savo neeilinės patirties, kurią parsivežė iš už Atlanto. Dar visai jaunutė lietuvė išvyko į Niujorką. Ten studijavo meno ir mados vadybą, dirbo ir įsiliejo į išties išskirtinę aplinką.

Toma Monginė

„Mados pasaulis yra žiaurus ir negailestingas. Ypač išvažiavus iš tokios šalies kaip Lietuva ir tik pradėjus savo kelią. Visgi esi savotiškai teisiamas pagal tai, kaip tu atrodai, pagal tai, kokius dizainerių rūbus tu dėvi, pagal tai, kaip tu šneki. Ar turi akcentą, ar neturi.

Lietuvoje mes esame pratę būti vertinami pagal išsilavinimą. Ne pagal tai, kaip tu atrodai, kaip šneki. Tikriausiai tiek Londone, tiek Niujorke, tiek kitame didmiestyje dažnai išgirsti pirmąjį klausimą atėjus į darbo pokalbį – kokiame rajone tu gyveni arba iš kokio dizainerio batus perki? Man tie klausimai buvo netikėti, ypač darbinėje aplinkoje. Tai įdomi ta nuskenavimo pati pradžia ieškant darbo arba ieškant pažinčių ir mezgant jas“, – laidoje pasakoja pašnekovė.

Toma Monginė

Toma sako, kad įsitvirtinti milijoniniame mieste sunku. Ne veltui sakoma, kad Niujorke – pati didžiausia konkurencija, nes į šį miestą suvažiuoja talentai iš viso pasaulio. „Šešeri metai ten buvo labai įdomūs ir kartu varginantys“, – neslepia Toma.

„Arši konkurencija pasijautė jau vien tarp studentų, kur netgi dėl praktikos ypatingose vietose, už kurią negauni nė cento, teko pakovoti“, – prisimena Toma.

Pašnekovė pastebėjo, kad nuo karantino pradžios žmonės kur kas daugiau dėmesio pradėjo skirti namams. „Tačiau lietuviai vis dar nemažai klysta, nes į meno kūrinius žiūri tik kaip į puošybos elementus savo erdvėje“, – sako Toma.

Toma Monginė

Tačiau galiausiai ir Tomai su vyru atėjo laikas sukti jaukų šeimos lizdą. Todėl pora grįžo į Lietuvą. Ir šiandien tėvynėje augina sūnų ir dukrą. O konkurentų Toma tėvynėje turi mažai – žmonių, kurie išmanytų meno rinką ir mokėtų parduoti kitų kūrinius, ne tiek ir daug mūsų šalyje.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją