Karinė tarnyba Izraelyje privaloma visiems be išimties ir vaikinams, ir merginoms. Ir karo Ukrainoje akivaizdoje apie tai imama vis dažniau kalbėti ir Lietuvoje.

Patrikas pamena ir pats pirmus du mėnesius patyręs šoką. „Atėjai į kariuomenę dar vaikas, ir tau iškart užkrauna didžiulę atsakomybę“, prisimena jis.

Patrikas atliko karinę tarnybą Gazos ruože, pasienio kontrolės punkte. Kaip jis sako, karščiausioje linijoje, kurioje esi nuolatiniame pavojuje. Keltis švintant saulei, po 50 kilometrų eiti per dykumą su sunkiausiomis kuprinėmis. O naktimis eiti į žvalgybas, sėdėti bunkeriuose.

„Aš galvoju, kad man sunkiausia buvo disciplina. Nes labai nemėgstu, kai man kažkas sako, ką daryti.

O kariuomenėje ateina graži mergaitė, jai 19 metų, tau 18, ji jau metus yra kariuomenėje. Ir tau vadovauja, tave gali nubausti, jei nors pabandysi pasiginčyti. Pavyzdžiui, liksi per savaitgalį, negrįši namo ir nematysi šeimos dvi savaites. Tai labai moko susitaikyti su situacija, būti stipriam“, prisimena P. Ribas.

Patrikas patikina, kad mokyklą bebaigiantys jaunuoliai nė nesvarsto apie savęs paieškas ir keliones po pasaulį. Visi žino laukia karinė tarnyba.

Izraelyje tik apie 22-antrus metus jaunuoliai pradeda rinktis gyvenimo kelią ir ieško, kur studijuoti. Ir Patrikas tai laiko labai teigiama patirtimi būdamas vyresnis, patyręs daug išbandymų kariuomenėje, kur kas labiau save pažįsti.

Patrikas sako, kad Izraelio kariuomenė ypatinga tuo, kad tarnaujantys turi teisę patys priimti nemažai sprendimų, o vėliau ir atsakomybę už juos. „Labai linkiu šios patirties ir lietuviams. Mes taip pat turėtume pagalvoti apie karinę tarnybą“, sako Patrikas.

Patrikas tarnybą baigė, gavęs kojos traumą. Per treniruotes su granatomis jam nutrūko kojos raiščiai. Teko daryti operaciją, tačiau pasekmės ir kojos skausmai liko visam gyvenimui.

Tačiau pašnekovas sako, kad kariuomenė jį išmokė labiau mylėti savo šalį, mąstyti nestandartiškai, greitai priimti sprendimus.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją