„Lietuviai yra ją matę visokiuose projektuose. Ji yra be galo talentinga. Kai ji atvažiavo iš Ukrainos ir kartu su mama atėjo pas mane į studiją, galvoju Dieve, kokia talentinga. Dabar ji jau visiškai laisvai šneka lietuviškai. Tiek ji, tiek mama. Jos gyvena Lietuvoje, lanko lietuvišką mokyklą“, apie pažintį su ukrainietėmis sako kompozitorius Stanislavas Stavickis-Stano.

Tuo tarpu Ukrainoje gimusi Natalija negali pamiršti savo Tėvynės. Nors gyvena Lietuvoje, ji jau daug metų keliauja į Donbasą ir jo apylinkes. Į fronto liniją, kur vyksta apsišaudymai, teikti paramos ten likusiems ir itin skurdžiai gyvenantiems ukrainiečiams.

„Donbasą gi jau 8 metus apšaudo. Ir kariai tikrai yra labai dėkingi, kai jiems atveži daiktų, kurių jie prašo. Bet jie suaugę žmonės. O kai tu kažką duodi vaikams, atveži tas dovanas, pamatai, kokie jie kuklūs, tokie nedrąsūs. Pirmą kartą aš pati tiesiog ten apsiverkiau, kiek buvo emocijų. Vaikiukai paėmė dėžutę saldainių, sausainių.

Žiūrint į šiuolaikinius paauglius, ko jiems reikia, kad jaustųsi laimingi? Iphone naujo, dar kažko tokio. O čia tiesiog dėžutė kažkokių saldainių. Arba mergaitei paprastos gumytės plaukams, jau tiek džiaugsmo. Ten aš supratau, kad aš save radau. Teikdama pagalbą kitiems“, laidoje „Kasdienybės herojai“ sako pašnekovė.

Natalija ir Alana yra puikūs pavyzdžiai, kaip ukrainiečiai gali puikiai pritapti mūsų šalyje. Išmokti kalbą, lankyti mokyklą, turėti darbą. Natalija buvo viena pirmųjų, prieš aštuonerius metus prisijungusių prie ką tik susikūrusios organizacijos „Blue&yellow“.

N. Šport su tėvais ir vyresniu broliu atvyko gyventi į Lietuvą prieš 26-erius metus, būdama vienuolikos. Pamena tuomet jos tėvas labai dažnai darbo reikalais važinėjo į Marijampolę, todėl visa šeima galiausiai priėmė sprendimą apsigyventi čia.

Natalija su Ukrainoje likusiais giminaičiais, pusbroliais ir pusseserėmis susiskambina kasdien. Jie slepiasi kaimuose, o štai teta liko pačiame Kryme.

Galbūt jau net keli milijonai savo šalį palikusių ukrainiečių mums skamba įspūdingai, bet Natalija primena, kad Ukrainoje gyvena 47 milijonai žmonių, todėl visgi didžioji dalis lieka šalyje vieni kariauja, kiti slepiasi, treti lieka saugoti savo namų.

Koks sutapimas jei ne koronavirusas, kaip tik prieš pat prasidedant karui Natalijos lėktuvas būtų nusileidęs Kijeve. Moteris svajojo pagaliau grįžti gyventi į savo tėvynę.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją