Valija juokiasi kino kūrėjams nebuvo itin sunku ją įkalbėti filmuotis ir tapti pagrindine filmo heroje, nes pradžioje ji patikina nė nenumaniusi, kad laukia toks ilgas ir sunkus darbas. Ketverius metus tiek truko dokumentinės kino juostos filmavimas. Valija ne tik kalba apie savižudybes, ji su komanda sukūrė visą sistemą, kaip įtraukiant skirtingų sričių profesionalus, ženkliai sumažinti savižudybių skaičius Lietuvoje.

„Aš tikrai nenorėčiau sakyti, kad dažniausiai žudosi kažkokia socialinė mūsų visuomenės dalis. Pavyzdžiui, skurdžiau gyvenantys žmonės. Nes savižudybė gali paliesti kiekvieną. Ir mes žinome ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse, kiek yra žinomų aktorių, muzikantų nusižudžiusių, dailininkų, verslininkų“, laidoje „Kasdienybės herojai“ sako pašnekovė.

Jei buvote vienas iš tų, kurie bandė per pandemiją prisibelsti į psichologų kabineto duris, greičiausiai išgirdote, kad laukiančiųjų eilė bent pusė metų. Šiuo laikotarpiu išties labai išaugo psichologų poreikis. Ir už tai Valija dėkoja žinomiems žmonėms aktoriams, dainininkams, laidų vedėjams, kurie dalinasi, jog kreipiasi pagalbos ir kad tai jiems labai padeda.

„Mes labai aiškiai turime atskirti savo galimybių ribas. Mes kiekvienas žinome, kad galutinį sprendimą nusižudyti ar ne, priima žmogus. Mes neturime tokių galių sulaikyti žmogaus“, apie itin skaudžias patirtis laidoje pasakoja Valija.

Kino filme „Būsiu su tavim“ psichologė vaidina save. Valija kartu su policijos pareigūne Gintare imasi sudėtingos misijos gimtajame Kupiškyje sumažinti rekordinį savižudybių skaičių. Jos lankosi pas vienišiausius bendruomenės narius, kasdien jausdamos baimę prarasti dar vieną gyvybę. Taip jos išgelbėja ne vieną žmogų. O itin veiksminga tapusi savižudybių prevencija diegiama visoje Lietuvoje.

Valija patikina, kad Kupiškis nėra niekuo išskirtinis miestas visoje Lietuvoje savižudybių skaičius yra didžiulis, nors pastaruosius penkerius metus jų šiek tiek mažėjo. „Tačiau Europos kontekste mes atrodome labai liūdnai. Mes turime didžiausius savižudybių skaičius Europoje ir tas vysta ne vienerius metus. Mes iki šiol neturime nacionalinės savižudybių prevencijos strategijos“, sako Valija.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją