Dovilė Tiriūtė, geriau žinoma Facepoetry slapyvardžiu, šiandien itin atvirai pasakoja, su kokiais iššūkiais susidūrė bandydama atitikti visuomenės peršamas tobulos merginos klišes. Daugelį metų kamuojantys valgymo sutrikimai, pasibaigę gydymu psichiatrijos ligoninėje.

Neseniai ji sugrįžo iš Valgymo sutrikimų centro. Šioje ligoninėje 26-erių mergina gulėjo ilgiau nei mėnesį, ir po to dar tiek pat leido ten dienas. Dešimt savaičių trunkantis gydymas reikalingas ne veltui anoreksija, bulimija ar persivalgymo sutrikimu sergančių žmonių problemos būna tokios didelės, o gyvenimo įpročiai taip giliai įsišakniję, kad prireikia kartais ir ne vienerių metų, kad visiškai pasveiktų.

Kuo skiriasi įprastas persivalgymas nuo nekontroliuojamo? „Mano persivalgymo atveju tu įeini į tokį kaip transą, tu esi tarsi nesąmoninga, ir suvalgai nesuvokiamus kiekius, ir po to tarsi atsibundi tarp tų tuščių pakuočių. Atrodo, kad tave kažkokia jėga apsėdusi, ir tu visiškai negali susivaldyti“, laidoje „Kasdienybės herojai“ pasakoja nuomonės formuotoja.

Dirbti grožio specialiste, būti populiarių reklamų veidu ir žinomų ženklų ambasadore, kai esi taip vadinamo plius size dydžio, pasirodo, yra tikras iššūkis. Dovilė patikina, kad jai tenka nuolat atlaikyti itin žiaurius komentarus apie save: „Viešumoje stambaus žmogaus tiesiog negali būti, tu tiesiog neva negali sau to leisti.“

„Aš gaunu tokių juokingų pastabų, kad, pavyzdžiui, kaip aš drįstu su taksi važinėti, kad aš turėčiau visur vaikščioti, kad aš pasislėpus ryju, kad man slėptis reikėtų, kaip aš drįstu gyventi ir nebūti pasislėpus po lova“, sako mergina.

Nuo pat vaikystės, kiek tik save prisimena, Dovilė patikina jautųsi diskomfortą dėl savo kūno. O dabar jai baisu garsiai ir pasakyti, kiek dienų yra visiškai nevalgiusi visą Dovilės gyvenimą ją lydi nesibaigiančios dietos, kurios niekada nepasiteisino.

Dovilės atmintyje išlikę ir nemažai momentų, kaip ji, grįžusi po visos dienos darbų, bėga prie šaldytuvo ir kone pusę jo ištuština.

Dovilei keista, kad apie valgymo sutrikimus mūsų visuomenėje vis dar mažai kalbama daug dažniau propaguojamos dietos ar keisti maitinimosi įpročiai. Nors Vilniuje esančiame specializuotame valgymo sutrikimų centre norinčių gydytis eilės.

Dovilė patikina, kad žmonės, ilgus metus sergantys valgymo sutrikimais, nebesupranta, kas yra alkis, kada jie iš tiesų nori valgyti ir kiek žmogui yra normalu per dieną suvalgyti.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)