Rastinių namų kompleksą sudaro keli pastatai, pirtis, šalia pilna valčių ir baidarių. O sodybą juosia upelis ir didžiulis ežeras. Stebėdamas, kaip vidurdienį keli vyrai žvejoja valtelėje, gali netgi užpavydėti ir palaikyti juos išties laimingais žmonėmis, kurie darbo dieną gali mėgautis tokiais gražiais rudeniškais vaizdais.

Tačiau ši ramybė apgaulinga atvykėlių vidus greičiausiai slepia didžiulį nerimą, įtampą ir fizinį skausmą. Čia įsikūrusiuose savanoriško gyvenimo namuose savo noru ar priversti aplinkinių dažniausiai atvyksta visišką gyvenimo dugną pasiekę žmonės.

Šiandien Alma čia griežta šeimininkė, kuri turi suvaldyti kartais ir trisdešimt sveikti nuo priklausomybių pradėjusių žmonių. Tačiau kadaise ji buvo ta, kuri kai kuriems iš jų Kauno gatvėse pardavė dozę, gal ir ne vieną. Ir šiandien negali sau už tai atleisti.

Triskart tekėjusi už nusikalstamo pasaulio vyrų ir visų jų netekusi, Alma sako jau gyvendama pirmoje santuokoje mačiusi narkotikų, tačiau nesusigundė pabandyti. Deja, gyvendama antroje santuokoje pabandė. Ji kaip šiandien prisimena užteko vos vieno karto, kad ji taptų priklausoma.

Alma paskaičiuoja, kad kvaišalus vartojo pusę savo gyvenimo 25 metus.

„Kai aš pradėjau vartoti, vienam sūnui buvo 5, kitam 7. Viskas. Vaikus mano augino mama. Aš jų nepraradau, bet aš pasinėriau į narkotikų verslą ir juos pardavinėjau, paskui prasidėjo kalėjimas. Tada antrą kartą kalėjimas“, laidoje „Kasdienybės herojai“ itin atvirame interviu sako pašnekovė.

Kai pirmą kartą už narkotikų platinimą Alma sėdo į kalėjimą, ji patikina sugebėjusi narkotikų gauti ir įkalinimo įstaigoje. „Moterų kalėjime tai padaryti sunkiau nei vyrų, bet viskas įmanoma“, patikina ji. Iš viso aštuonerius savo gyvenimo metus Alma praleido kalėjimuose.

Išėjusi iš kalėjimo Alma vaikų prikalbinta nuvyko gydytis į vieną Lietuvos dvarą. Dveji metai tiek laiko reikėjo ten gydytis, kol ji, ilgametė narkomanė, kaip pati sako, prisikėlė kaip feniksas iš pelenų.

Pasak Almos, jos įkurtuose savanoriškuose gyvenimo namuose „Gyvenimo raktas“ apsistoję itin sudėtingų likimų žmonės. Kai kuriuos čia gyvenančius jaunus žmones ji rado stotyse, prie šiukšlių konteinerių purvinus, basus, alkanus, be dokumentų. „O iš tikrųjų geri jie žmonės“, sako Alma.

Tačiau kodėl Alma sako, kad jos darbus lydi ne komplimentai už pasiaukojimą, o piktos apkalbos?

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)