„Po pandemijos išties gali padaugėti skyrybų, bet padaugės ir suartėjimų. Gal todėl terapijoje, kaip su kolegomis kalbame, tikrai suintensyvėjimas labai stiprus. Kai karantinas baigėsi, prasidėjo antplūdis. Ir iki dabar tikrai tai nesibaigia“, – sako psichologė.

„Įsirengiant namus svarbiausia pojūtis, kad gyveni savo namuose, – sako specialistė. – Todėl žmogaus poreikiai turėtų būti svarbiau nei stilius ir koncepcija. Jei žmogaus poreikiai nepatenkinti, net ir itin stilingoje aplinkoje žmogus jausis nesaugus ir vienišas.“

Pasirodo, ne viskas, kas mums patinka ir atrodo gražu, tėra tik skonio reikalas. Viskas ateina iš pasąmonės – žmogui patinka tos erdvės, kur jis intuityviai jaučiasi saugus.

„Kai yra daug daiktų ir daug apstatymo, man atrodo, vis tiek tu lendi į tą tokį jaukumą, prieblandą, kai labai daug istorijų reikia. Gal aš sakyčiau, tokio intravertiškumo bruožas, kai tu viską toje vidinėje erdvėje talpini. O jei esi ekstravertas, daug būni išorėje ir pavargsti nuo tos įvairovės, tau norisi labiau švaros ir erdvės. Geriau tegul būna tie vitrininiai langai ir toks atviras vaizdas pasauliui. Taip pailsėsi nuo perkrovos“, – sako Egidija.

Egidija Šeputytė

„Mūsų skonis yra nulemtas asmeninių patirčių“, – sako psichologė. Jei senoviniai baldai mums primena laimingą vaikystę, mes jų norėsime? Jie mums suteiks saugumo ir komforto jausmą. Panašų poveikį turi ir tapetai, baldų raštai.

„Iš kūdikystės, iš vaikystės, ten mažos detalės įsirašo. Kvapai, o ne tik kaip namai buvo apstatyti, kokie baldai buvo. Todėl pagalvokite, ką norėtumėte matyti prieš akis kasdien, kad jums tai primintų apie dalykus, kur tikrai yra svarbiausi gyvenime. Ar paveikslas, ar kažkokie daiktai, bet žmogus yra užmaršus. Tai, pavyzdžiui, man yra arfa, knyga, ar paveikslas. Būna, kad keičiasi, būna vienas paveikslas, paskui kitas paveikslas“, – gyvenimo būdo laidoje „Kasdienybės herojai“ sako Egidija.

„Mes instinktyviai linkę ieškoti saugių erdvių, kurios teikia prieglobstį, tačiau atveria ir perspektyvą“, –sako psichologė. Štai kodėl dauguma žmonių nori gyventi su gražiu vaizdu į mišką, kur gali matyti toli, arba viršutiniuose aukštuose mieste, kad matytum visus senamiesčio stogus, dangų ir horizontą.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)