Šiandien Tomas atrodo pasitikintis savimi, tačiau 2008-ųjų ekonominė krizė jo gyvenimą pakeitė iš esmės – iki tol sėkmingas verslininkas, kavos magnatu vadintas 15 kavinių ir ledainių tinklo savininkas patyrė didžiulius finansinius nuostolius ir turėjo skelbti bankrotą.

Tomas neteko asmeninio turto bei buvo išmestas iš savo namų prestižiniame Vilniaus rajone, o verslo partneriams liko skolingas šimtą tūkstančių eurų. Tuomet Tomas neslepia sirgęs depresija ir nebenorėjęs gyventi. „Suprantu, kodėl tos krizės nemažai verslininkų neatlaikė“, – gyvenimo būdo laidoje „Kasienybės herojai“ sako pašnekovas.

49-erių Tomas parodo prieš keletą dienų paties pasodintus medelius – tvarkytis namuose jam išties neįprasta, nes pastaruosius keletą metų jis praleisto dirbdamas Bahreine pas Saudo Arabijos princą Salmaną al Suderi. Lemtinga pažintis jam, įklimpusiam į didžiules skolas, tapo tikru išsigelbėjimu.

„Ten konkurencija yra žymiai didesnė, nes ten bus ir čekai ir slovakai, rusai, prancūzai, anglai, amerikiečiai ir masė iš Azijos. Kinai, indai, pakistaniečiai. Ir žmonės nusiteikę dirbti už žymiai mažesnius atlyginimus, įpratę, gali dirbti po 16, po 20 valandų, kiek reikia. Joks ten darbo kodeksas neegzistuoja, nori išgyventi, nori išsilaikyti, turi varyti nuo ryto iki vakaro“, – sako lietuvis.

Tomas Kriščiūnas

Tiesa, gavęs pasiūlymą vadovauti vienai dokumentų archyvavimo įmonei Bahreine, net ir spaudžiamas skolų Tomas nepuolė priimti naujo pasiūlymo, ir net du mėnesius dvejojo.

Nors Salmanas ilgai neišsidavė, kad yra Saudo Arabijos princas, Tomas dabar prisimindamas jo elgesį patikina, kad kai vienos konferesncijos metu Amerikoje išvydo Salmaną, karališkos šeimos atstovas išties išsiskyrė iš kitų verslininkų tarpo. „Jis laikėsi atstumo“, – sako Tomas.

Tomas netgi parašė knygą „500 dienų su Saudo Arabijos princu“, kurioje aprašė kelių pastarųjų metų savo patirtis. Tomas patikina, kad Saudo Arabijoje princų ir šeichų gyvenimas nėra panašus į nesibaigiančias atostogas – jie turi pakankamai įsipareigojimų.

Tomo žodžiai gali daug ką nustebinti, tačiau jis jaunų žmonių beatodairišką norą pradėti savo verslą vadina klaida. Kodėl?

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)