Tačiau Rūta atvira – jai apmaudu, kad Lietuvoje moterims vis dar labai sunku padaryti karjerą ir už tai turi būti atsakingos ne tik jos, bet ir vyrai: „O kaip moterims ko nors pasiekti, kai turi visus namų kampus ant savo pečių laikyti, būti visuomet graži ir pasitempusi?“

Ką jau kalbėti apie stereotipus. „Kai pradėjau vadovauti „Comfort“ viešbučiui, išgirdau kalbų iš aplinkinių, kad tai jau, matyt, per lovą gavau darbą. Sklido gandai, kad aš turbūt su „Nordik“ savininku draugauju, nors aš jo net akyse nebuvau mačiusi iki to laiko…

O dabar einu, žiūriu – yra pardavimų konferencija. Visas stendas didžiulis. Žiūriu – vyras pranešėjas, vyras, vyras, galvoju negi nėra nei vienos moters? Viena. Taip, moterims vis dar sunkiau dėl to, kad suderinti darbą, buitį ir vaikų auginimą nėra lengva. Daugiau buitinių klausimų vis dar gula ant moterų pečių, moterys dažniau vienos sprendžia vaikų auginimo klausimus, o tai, mano nuomone, yra neteisinga“, – sako viešbučio vadovė.

Rūta negali suprasti vyrų, kurie nori tik uždirbti pinigų ir visai nesidomi savo namais, nenori prisidėti buityje ir vaikų auginime. Jos šeimoje yra kitaip: „Nematuojame, ar visada viską po lygiai darome, bet stengiamės. Stengiamės bendradarbiauti, jeigu aš vežu vaiką į darželį, tai vyras pasiima iš darželio. Jeigu vyras veža į būrelį, aš kažką kita darau. Jeigu aš darau vakarienę, vyras plauna indus po vakarienės. Stengiamės, žinoma, visokių būna dienų, visokių situacijų, visko būna, bet tikrai stengiamės dalintis.

Tarkime, paskutinį kartą, kai mes buvome Balio saloje, aš turėjau grįžti į darbą, o vyras dar liko mėnesiui. Todėl mes nusprendėme, kad būtų neteisinga, jeigu aš grįšiu su abiem vaikais, o jis liks pramogauti ir dirbti Balyje vienas. Todėl dukra liko su vyru, o aš grįžau su sūnumi.

Ir net iš artimos aplinkos susilaukiau komentarų, kaip tėtis su dukra liks, ar jis susitvarkys? Žinokite, tėčiai puikiai gali susitvarkyti su vaikais, kartais dar geriau negu mamos. Taip, galbūt tėtis nekepa 3-jų spalvų blynelių pusryčiams, kaip aš kartais darau. Maistas yra paprastas ir tiekiamas tada, kai vaikas alkanas, ne dažniau. Vyrai į vaikų auklėjimą žiūri paprasčiau, tačiau jis porą kartų netgi nuvedė dukrą į kirpyklą ar net pasidaryti manikiūro, ko aš pati niekada nebūčiau sugalvojus.“

Rūtos vyras niekada nebuvo pasakęs, kad jam atsibodo žmonos laukti iki išnaktų, kol ji grįš iš darbo. Jis niekada nesitikėjo, kad žmona turi laukti vyro su vakariene, kaip kad daug Lietuvos vyrų pageidauja. Nepaisant to, kad pora augina penkerių dukrą Upę ir beveik dvejų sūnų Vėją.

„Man turbūt labai pasisekė, nes aš turiu gerą vyrą, kuris mane palaiko, kuris džiaugiasi, kad aš turiu galimybę daryti karjerą. Kaip tik jis mane visada pastumia tokiam žingsniui, o ne atkalbinėja. Pastebėjau, kad moterys iš tikrųjų mažiau pasitiki savimi nei vyrai. Tarkime, jeigu vyras gauna darbo pasiūlymą ir moteris gauna pasiūlymą, tai moteris jį priims tik tada, kai bus 100 procentų tikra, kad ji susitvarkys su tuo darbu labai gerai. Tuo tarpu vyrai negalvoja – jie ima, daro, eina. Tai kartais man tas vyriškas požiūris padeda, jis sako – eik, daryk, tu susitvarkysi, tu gali.

Žinoma, atsiradus vaikams, šiek tiek ir aš save pradėjau stabdyti, normalu, reikia išlaikyti balansą. Reikia skirti laiko ir šeimai, ir vaikams, ir darbui. Kai reikia, žinoma, darbe pabūni, eini į renginius, jeigu reikia ir savaitgalį nueini padirbti, bet kompensuoji. Galbūt tuomet kitą savaitgalį su šeima išvažiuoji į Palangą visam savaitgaliui ir išjungi telefoną.“

Nors darbe Rūta atrodo griežta, dalykiška ir darbui labai atsidavusi vadovė, ji sako netikinti, kad moteris gali būti laiminga be šeimos.

„Šeima visada yra pirmoje vietoje. Nei joks projektas gyvenime, nei joks didžiausias viešbutis, jokia alga niekada negali būti svarbiau už tą meilę, kurią gauni augindamas vaikus. Taip, gal buvo laikas, kai aš galvojau, kad pirmiausiai darbas, bet neįmanoma sakyti, kad tu gali būti laimingas ar nelaimingas turėdamas šeimą, kol tu jos neturi, nes tiesiog negali suvokti, kas yra vaikai. Kol jų neturi, tai nei iš brolių, seserų vaikų ar draugių vaikų niekada nesuprasi tos meilės, kai gimsta tavo vaikas, kai tu turi savo vaiką. Neįmanoma pasakyti, kad gali būti laiminga be šeimos, kol to nepabandei“, – sako Rūta.

Visą Rūtos interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida apie tėvus „Kasdienybės herojai“ – tai išskirtinės, jaudinančios tėvų gyvenimo istorijos ir patirtys. Kas savaitę – naujas interviu su gerai žinomu žmogumi, o gal netradicinį gyvenimo būdą pasirinkusiu tėvu ar mama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)