Na, o močiute esanti moteris paslaptyje atsakymo ir nelaiko – dosniai pasakoja apie tai, koks gyvenimo būdas, koks maistas ir kokie ritualai yra atsakymas į jos grožį. Moteris tai mielai atskleidžia žurnalistams, demonstruoja savo Los Andžele įsikūrusio restorano lankytojams, o taip pat – kalba apie tai savo socialiniuose tinkluose.

Tiesa, tokį gyvenimo būdą Babette puoselėjo ne visada, ir tokiu kūnu, gebėjimu jį valdyti, jėga, o taip pat – gera savijauta ir grožiu ji galėjo pasigirti toli gražu ne visais laikais. Net priešingai. Maždaug pusę savo gyvenimo ji nugyveno kankinama nemalonių sveikatos problemų, toksinių santykių ir sujauktų minčių.

Moteris pasakojo augusi su mama, kuri į visą maistą dėdavo milžiniškus kiekius cukraus ir mononatrio gliutamato. Žurnalistams ji yra pasakojusi, kad mamos pagaminti makaronai būdavo tokie saldūs, kad galėjo vadintis desertu.

Babette prisiminė pokalbį su savo mama. „Kodėl į viską dedi tiek cukraus?” – kadaise paklausė jos. O mama atsakė norėjusi, kad vaikai valgytų taip skaniai, kaip ji pati valgiusi savo vaikystėje.

Babette Davis

Užaugusi ten, kur į puodą maistas keliauja tiesiai iš daržo ir sodo, Babettės mama maistą prisiminė kaip pilną skonių, saldų, ypač šviežią. Deja, gyvenamoji vieta, sąlygos ir skurdus metas po Antrojo pasaulinio karo jų šeimai to pasiūlyti negalėjo. Prastą maistą iš dėžučių, skardinių, moteris gardindavo kaip išmanydama.

Norėjo gal ir gero, bet realybė ir pasekmės geros nebuvo. Babettės mama teturėjo 3 klasių išsilavinimą, kuris, ko gero, kai kuriais atvejais neleisdavo pasaulio pamatyti plačiau, daug dirbo, be to, norėjo turėti ir socialinį gyvenimą, taigi, vaikais užsiėmė mažai.

Babettė ne kartą atsiminė, kad namuose būdavo rūkoma, o ji augo pati sau. Kaip labai daug to meto vaikų.

Gyvenimo būdas sąlygojo ir tada vaiko, jaunos merginos, vėliau moters astmą, egzemą. Babettės oda buvo iš tiesų nepavydėtina, kankino virškinimo problemos, refliuksas. Na, o supratimas apie gyvenimą, savivertė taip pat nebuvo stiprioji jos pusė.

Nieko keisto, kad vos 21-erių susilaukusi dukters mergina papuolė į toksiškus santykius. Vyras buvo priklausomas nuo heroino. Vėlesni santykiai taip pat atvedė pas narkotikų platintojus, gero gyvenimo nežadančius partnerius. Babettės sesuo buvo narkomanė, į narkotikus klimpo ir pati Babettė.

Viskas pasikeitė moteriai sutikus savo gyvenimo meilę, Randallą. Ant nosies laukė keturiasdešimtmetis – o ši dar nebuvo mačiusi psichologiškai ir fiziškai sveiko gyvenimo. Tačiau santykiai atvėrė duris į naują etapą. Beveik vienmetis Randallas buvo fiziškai aktyvus vyras. Negana to, jis parsivedė ją namo ir paruošė pirmą jos gyvenime veganišką patiekalą, nors, kaip vėliau paaiškėjo, pats nė nebuvo veganas – ilgainiui tokiu tapo kartu su Babette.

„Tada pirmą kartą gyvenime valgiau ruduosius Basmati ryžius”, – žurnalistams yra pasakojusi Babette. Anuomet vyras jai paruošė dar ir tofu, žaliųjų pupelių ir gardžių salotų. Moteris prisiminė, kad būtent suvalgiusi šitą maistą ji suprato nepajutusi jokių nemalonių jausmų skrandyje, maistą virškino puikiai. Tuomet nusprendė išbandyti tokią mitybą.

Negana to, būsimas jaunikis Babettei padovanojo ir knygų, susijusių su sveikesne gyvensena ir mityba. Vienas žingsnis po kito moteris vedė save kitokio gyvenimo link.

„Visa ta mityba iki tol vertė mane jaustis apgailėtinai, visai to nepasiilgstu”, – sakė Babettė, aiškindama, kad laikėsi standartinės vakarietiškos mitybos ir buvo priklausoma perdirbtam cukrui. Ji prisiminė, kad prastas maistas pripildydavo jos žarnyną dujų. O vienus pirmųjų kartų likusi miegoti su Randallu net sulaukė susirūpinimo, ar šiai viskas gerai. Vyras pastebėjo, kad nuo moters sklinda negeras kvapas. Visa tai buvo maisto pasekmė.

Dabar Babettė sako nebevartojanti nieko iš tokių pakuočių, ant kurių parašytos sudėties negali suprasti. Ji pastebi, kad dažnai tai būna dvi pastraipos žodžių, kurių nė nesugebame ištarti. „Geriau suvalgysiu kažką, kas man žinoma ir pažįstama. Obuolys yra obuolys. Kukurūzas yra kukurūzas”, – apie savo mitybos įpročius aiškino ji, pridėdama, kad dažniausiai renkasi ekologišką, organinę produkciją.

Moteris kiekvieną dieną keliasi apie 2 nakties, o miegoti nueina kažkada tarp 6 ir 11 vakaro. Po pasiruošimo vonioje ji keliauja į sporto klubą, kur praleidžia dvi valandas. Vėliau keliauja dirbti į savo restoraną. Tokia yra įprasta jos dienotvarkė, kuriai jėgų moteriai užtenka į valias.

Ji sakė, kad gali padaryti 100 atsispaudimų tiesiog savo restorane, stebint klientams. Moteris šypsosi pasakodama apie anūkus, kurie neįveikia net 5 atsispaudimų.

Plačiau komentuodama savo mitybą moteris sako dažniau valganti lengvai, nemėgstanti ilgai gaminamo maisto. Vartojanti daug sulčių, lęšių, riešutų ir apskritai nevalganti ypač daug.

Ji vartoja Omega-3, bet pernelyg nepersistengia su papildais. Tarp jos minimų papildų – dar ir sprirulina bei chlorofilas. „Bet kas žalio”, – juokiasi ši apie savo preferencijas.

Nei savo mityboje, nei restorane ji pernelyg neįtraukia padažų. Tiesa, vieną padažą restorane rasite. Jame – šiek tiek obuolių acto, morkų sulčių, mangų ir jūros dumblių.

Moteris vis pabrėžia, kad reikia žinoti, ką ir su kuo valgyti. Kokie maisto produktai tarpusavyje nedraugauja. Pavyzdžiui, anot moters, obuolys ir bananas – puikiai dera kartu, deja, bananas ir apelsinas – nelabai. Ir visa tai – ne dėl skonio, bet kaip tie produktai veikia savijautą ir organizmą. „Kentėjau ne tik nuo prasto maisto, bet ir nuo netinkamų kombinacijų. Gal ne visi žmonės taip jaučiasi, bet aš jaučiausi. Ir mano mityba man tapo vaistu, mano išsigelbėjimu”, – sakė ji, pripažinusi iki gyvenimo pokyčių turėjusi didelių problemų tuštindamasi.

Moteris atsisakė gyvulinės kilmės produktų, perdirbto cukraus, dažiklių, konservantų. „Niekada nevalgyčiau gyvūno mėsos, jo gleivių, jo ligų. Niekada negrįšiu į tokį gyvenimą”, – teigia moteris.

Babette Davis

Kalbėdama apie kūno ir veido odą Babettė išskiria kokosų aliejų. „Žinote, aš bandžiau ir naudojau visus tuos produktus, kuriuos man siūlė ir dovanojo žmonės. Bet niekas nepralenkė kokosų aliejaus”, – apie svarbiausią savo kosmetikos priemonę kalbėjo ji.

Tarp savo grožio paslapčių moteris išskiria badavimą bent 4 kartus per metus, ir nuolatinį sportą. Ji sako suprantanti, kad po kurio laiko jos išvaizda gali kisti: ir dabar tikina suprantanti, kad nebeatrodo taip, kaip anksčiau. „Turiu daugiau raukšlių aplink akis”, – sako moteris, tačiau pabrėžia, kad kiekviena raukšlė pasakoja apie jos gyvenimo kelią.

Moteris, nepaisant to, kad skatina rūpintis savo kūnu ir demonstruoja įspūdingą figūrą jau tikrai brandžiame amžiuje, mano, kad senstant jos pokyčius taip pat reikia branginti, mylėti ir švęsti. Tiesiog svarbiausia savimi rūpintis. „Jūsų kūnas jums atsakys taip, kaip atsako manasis, jei praktikuosite meilę ir rūpestį sau, nuostabu, ką kūnas gali kalbėti, jei nenustoji juo rūpintis sulaukęs 70-ies”, – įkvėpti kitus bando Babettė.

„Turiu draugių, kurios yra mano amžiaus. Kartu ėjome į mokyklą. Bet gyvenime jos pasirinko kitus kelius, kitas kryptis. Natūralu, kad mes atrodome skirtingai”, – sako Babettė apie savo gyvenimo būdą, kurio, tiki, nebeapleisianti niekada. Jai tai kaip mirksėjimas – taip natūralu ir sava.

Babette Davis

Jos atsakymas į klausimus apie jaunystės ir grožio paslaptis – ne botoksas ir užpildai. Šių 73-ejų moteris sako niekada nepatyrusi.

Straipsnis rašytas remiantis Healthy Ever After, Switch4Good, VeganLinked, Dr. BobbyPrice „Youtube” paskyrose patalpintais interviu su Babette Davis, kitais viešai prieinamais jos interviu ir asmeninėmis moters socialinių tinklų paskyromis bei jų turiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)