Skaitykite ir sužinokite daugiau faktų apie moters kūną, kurių galėjote nežinoti, rašo svetainė hellahealth.com.

1. Moterų imuninė sistema yra stipresnė negu vyrų

Viskas glūdi genuose. Belgijos Gento universiteto mokslininkai tvirtina, kad šiuos lyčių sveikatos skirtumus galėjo nulemti genetinė medžiaga, vadinama mikroRNR.

Pagrindinė mikroRNR funkcija ląstelėse – išjungti tam tikrus genus. Mokslininkai teigia, kad mikroRNR, esanti moterų X chromosomoje, gali suteikti moterims imuninės sistemos pranašumų prieš vyrus.

Ši išvada gali turėti pagrindo, nes kitas tyrimas yra parodęs, kad moterims vėžys diagnozuojamas rečiau negu vyrams.

2. Moterims būdingas aukštesnis skausmo slenkstis

Nors skausmas, žinoma, yra subjektyvus dalykas, panašu, kad moterys geriau negu vyrai dorojasi su skausmo keliamu diskomfortu, rodo naujas tyrimas. Anot McGillio universiteto mokslininkų, vyrai per virtinę testų savo skausmą vertino aukščiau nei moterys. Taip pat pastebėta, kad vyrai, susidūrę su individualiu skausmu, buvo labiau „įsitempę ir daug jautresni“ nei moterys.

3. Moterys geriau užuodžia kvapus

Kaip savo tyrime pastebėjo elgesio neurobiologas Charlesas Wysockis iš Monello cheminių pojūčių centro Filadelfijoje, „blokuoti moterų gebėjimą užuosti kūno kvapą yra gana sunku. Priešingai, su vyrais tą padaryti labai lengva“.

Tyrinėtojai mano, kad moterys yra geriau pripratusios pajusti kūno kvapą iš pažastų, nes jame esantys biologiniai duomenys padeda joms išsirinkti potencialų partnerį. Na, tai tikrai pranoksta „Tinder“.
Tyrimo metu buvo išbandyti 32 rūšių kvepalai, norint pažiūrėti, kiek jie paslėps kūno kvapą. Vyrų grupėje tiriamuosius suklaidino 19 kvepalų, o tarp moterų pažastų kvapą užmaskavo tik dviejų rūšių kvepalai.

4. Moterys gali regėti daugiau spalvų

Moterys turi platesnį spalvų žodyną nei vyrai, nustatė Israelis Abramovas iš Niujorko miesto universiteto (CUNY) Bruklino koledžo. I. Abramovas prašė vyrų ir moterų išskaidyti spalvų atspalvius ir procentais priskirti jiems raudoną, geltoną, žalią ir mėlyną spalvas.

Rezultatai parodė, kad moterys geriau negu vyrai atskyrė subtilius atspalvius. Šis jautrumas ryškiausiai pasireiškė spalvų spektro viduryje. Moterys geriau gebėjo atskirti smulkius skirtumus tarp spalvų, kurios vyrams atrodė identiškos.

Štai kodėl mums visada reikėtų leisti rinktis dažų spalvą naujuose namuose.

5. Moterys geriau prisimena praeitį

Ar kada nors susiginčijote su moterimi, tačiau vien tam, kad ji tėkštų kokį nors argumentą iš praeities? Taip, mums tai būdinga, ir tai gali turėti mokslinę priežastį.

Tyrimai parodė, kad tokie lyčių skirtumai susidaro dėl to, kaip mes mokome savo dukras ir sūnus pasakoti istorijas. Pasakodami istorijas mes kuriame prisiminimus.

Tyrimai rodo, kad kai mamos savo vaikų klausinėja detalių apie tai, kaip prabėgo jų diena, jos iš tikrųjų moko vaikus, kaip reikėtų prisiminti įvykius. Azrielis Grysmanas, Hamiltono koledže tyrinėjantis lytis ir atmintį, sako, kad nusistovėjusios lyčių normos mergaites labiau orientuoja į detalumą nei berniukus, o tai gali lemti, kad moterims būdinga geresnė atmintis nei vyrams.

6. Moterų kaklai lankstesni

Ar kada nors pastebėjote, kad vyrai, atsisukdami į šoną, pasisuka visu kūnu, o moterys pasuka tik galvą? Taip yra todėl, kad moterų kaklai yra lankstesni. Moterų raumenų struktūra apskritai yra daug elastingesnė.

Tačiau tai turi ir neigiamą pusę: moteris dažniau kamuoja kaklo skausmai nei vyrus.

7. Moterys turi jautresnę klausą – net miegodamos

Ir šito priežastis yra evoliucija. Moterys būna itin jautrios garsams miego metu, kad kūdikio susilaukusios motinos galėtų išgirsti vaiko verksmą. Itin gerai moterys išgirsta aukštus garsus.

Tai, deja, reiškia, kad moterys dažniau kenčia nuo miego sutrikimų. Ausų kištukai šiuo atveju yra geriausi moterų draugai.

8. Viena moterų krūtis yra didesnė už kitą

Krūtų asimetrija yra labai paplitusi ir būdinga daugiau nei pusei visų moterų. Anot liaudies, didesnė būna kairioji krūtis, nes ji yra virš širdies, todėl per ją prateka daugiau kraujo. Tačiau tikroji priežastis yra tiesiog genetika.

Kodėl viena krūtis dažnai būna didesnė už kitą, iki galo neaišku: gali būti, kad toje pusėje moterys turi daugiau krūties audinio ląstelių arba šios ląstelės yra jautresnės hormono estrogeno poveikiui, todėl ta krūtis užauga didesnė.

Nors priežastys nėra aiškios, turėti skirtingo dydžio krūtis yra visiškai normalu.

9. Sulaukus 20 metų, moterų kūnai keičiasi toliau

Pasibaigus paauglystei, moterų kūno pokyčiai nesibaigia. Aknė, menstruacijų spazmai ir medžiagų apykaitos pikas – visa tai vyksta jau įžengus į trečią dešimtį metų. Peržengus 20 metų slenkstį, moters kūnas gali įgauti apvalesnes formas, pradeda formuotis celiulitas.

Trečioji dešimtis – tai nenutrūkstama emocinė ir fizinė kelionė, tačiau viskas nusistovi sulaukus 30-ies ir daugiau. Na, iki perimenopauzės...

10. Moterų smegenys turi sudėtingesnių jungčių

Pensilvanijos universiteto Perelmano medicinos mokyklos Radiologijos katedros docentė, mokslų daktarė Ragini Verma ir jos kolegos nustatė, kad moterų smegenys turi daugiau tarpusavio jungčių nei vyrų.

Tai reiškia, kad moterys greičiau užmezga socialinius ryšius ir lengviau prisitaiko prie rutinos. Tačiau tai mes jau žinojome, ar ne?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją