Motinos diena – šventė, skirta pagerbti motinas. Lietuvoje ji švenčiama pirmąjį gegužės sekmadienį, ir tai oficialiai daroma jau beveik 100 metų – nuo 1928-ųjų. Įdomus faktas tai, kad Mamos diena pirmą kartą buvo inicijuota Jungtinėse Amerikos Valstijose, o jos pradininkė – metodistų bažnyčios atstovė. Metodistai – tai krikščionių protestantų atšaka, ši religinė pakraipa gaji ir Lietuvoje. Tačiau pati Motinos diena su religija neasocijuojama, šventę švenčia daugybė pasauliečių įvairiose šalyse.

Šventės data varijuoja: kai kuriose šalyse ji švenčiama kaip ir Lietuvoje, Norvegijoje ir Šveicarijoje – antrą gegužės sekmadienį, Jungtinėje Karalystėje – ketvirtąjį pasninko sekmadienį, Prancūzijoje bei Švedijoje – paskutinį gegužės sekmadienį, ir taip toliau. Aišku viena: daugiausia šalių tai – pavasario šventė.

Kai kurios šalys išsiskiria ypatingomis Motinos dienos tradicijomis:

– Australijoje mamos dieną yra tradicija segėti gvazdiko žiedą: baltas gvazdikas, skirtas pagerbti jau mirusią motiną, o spalvotas – motiną, esančią tarp gyvųjų;

– Prancūzijoje, greta gėlių ir atvirukų, gyvuoja tradicija mamoms dovanoti gėlių puokštės formos tortą;

– Airijoje Mamos dienos šventė čia siejama su laikais, kai neturtingųjų šeimų vaikai būdavo išsiunčiami dirbti turtingiesiems. Kartą per metus, Gavėnios laikotarpio viduryje, vaikai gaudavo laisvą dieną, tam, kad aplankytų savo gimtąją bažnyčią bei savo mamas;

– Meksikoje mamos diena švenčiama gegužės 10 d. Čia yra įprasta, kad vaikai į gimtuosius namus sugrįžta šventės išvakarėse, o pačią šventės dieną Meksikos bažnyčiose vyksta specialios mišios;

– Ispanai mamos dieną švenčia žiemą, gruodžio 8 d. Šią dieną ypatingas dėmesys skiriamas ne vien gimdytojai, bet ir Mergelei Marijai, todėl ši diena Ispanijoje kartu yra ir svarbi religinė šventė;

– Mamos diena Didžiojoje Britanijoje, kaip ir Airijoje, minima skanaujant „Motinystės tortą“, kuris gaminamas iš migdolų.

Jau kelias savaites „Norfa“ kvietė skaitytojus pasveikinti mamas Mamos dienos proga. Skaitytojai dalinosi mamų nuotraukomis ir gražiais žodžiais apie jas. Nuostabi šypsena, spindinčios akys, širdies gerumas... Juk žinome: kiekvienos mamoms grožis – nepaprastas!

„Delfi“ sulaukė daugiau kaip 120 sveikinimų mamoms.

„Mamytė kaip gėlytė“, „Su savo mama aš galiu skristi“, „Mama – mano geriausia draugė“, „Mylimiausia mamytė ir babytė“... – tokiais sveikinimais dalijosi skaitytojai ir kėlė susižavėjimo vertas nuotraukas, kuriose puikuojasi gražuolės mamos arba mamos kartu su vaikais.

Taip pat buvo išsiųsta šimtai privačių sveikinimų virtualiu būdu. Visus viešus sveikinimus išvysti ar savąjį parašyti galite paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją