Ūgis

Žurnale „Personality and Social Psychology“ buvo aprašytas tyrimas, kurio iniciatoriai siekė išsiaiškinti, ar pažinčių portaluose prisistatantys vyrai nurodo tikslų savo ūgį. Išanalizavus 80-ies antrų pusių internetu ieškančių vyrų profilius paaiškėjo, kad tikrąjį savo ūgį jie linkę nuslėpti ir paprastai nurodo esantys aukštesni negu yra, rašoma portale rd.com. Net 55 proc. tyrimo objektais tapusių vyrų savo ūgį nurodė bent šiek tiek pagražintą. (Beje, amerikiečių vyrų ūgio vidurkis – kiek daugiau nei 175 cm.)

Jausmai

Daugelis nenori pasirodyti pažeidžiami, bet vyrų santykis su pažeidžiamumu, anot ekspertų, ypač sudėtingas, ir taip yra dėl daugelyje kultūrų įsigalėjusio ir ypač akcentuojamo stipraus vyro stereotipo. Tipinis pavyzdys, iliustruojantis vyrų pastangas nuslėpti, kad yra pažeidžiami, galėtų būti situacija, kai vaikinas sako „Viskas gerai“, nors iš tiesų yra slegiamas kokių nors problemų, sako psichoterapeutė ir įmonės „Prospect Therapy“ savininkė Sara Stanizai.

„Vyrai dažnai galvoja, kad su problemomis privalo susidoroti savarankiškai ir jokiu būdu nenori „varginti“ partnerės atskleisdami pakrikusius savo jausmus, – aiškina specialistė. – Gali būti ir taip, kad jie mėgina išvengti barnio. Dirbu su įvairių lyčių atstovais ir galiu pasakyti, kad visiems daugiau ar mažiau būdingas šitoks elgesys.“

Lytinis pajėgumas

Net 30 mln. amerikiečių vyrų, dar nepasiekę nė 65-erių, patiria erekcijos sutrikimų, bet daugelis nė už ką nepripažįsta šios „subtilios“ problemos, per pokalbį su „Fox News“ nurodė Los Andžele dirbantis urologas Dudley Danoffas.

Į tokią saviapgaulę linkę vyrai, tampantys D. Danoffo pacientais, dažnai nurodo, kad pas urologą atsidūrė vejami visai kitų problemų, tačiau, vizitui priartėjus prie pabaigos, prieš pat užverdami gydytojo kabineto duris, jie, tarsi užklupti bereikšmės, iš nežinia kokių pasąmonės gelmių atklydusios minties, pritilusiu balsu paprašo išrašyti kokių nors vaistų nuo erekcijos disfunkcijos.

„Problemą galima mėginti spręsti, tačiau pirmiausia vyria turi būti atviri ir leisti gydytojui jiems padėti“, – sako D. Danoffas.

Suklydimai

Visi būtinai trokšta pateisinti su savimi siejamus kitų žmonių lūkesčius. Štai kodėl ne tik vyrai, bet ir moterys stengiasi nuslėpti patirtas nesėkmes ir padarytas klaidas. Nenoras prisiimti atsakomybės ir kaltės žmones verčia meluoti net sau patiems.

„Nė vienas nenori liūdinti kitų, – teigia psichologas Davidas J. Ley vienoje iš savo publikacijų. – Vyrai dažnai nerimauja, kad praras aplinkinių pagarbą. Jie nori, kad juos mėgtų, kad jais žavėtųsi ir kad juos vertintų. Taigi, jie nerimauja, kad sužinoję tiesą žmonės juos atstums arba privers pajusti gėdą.“

Visgi draugai, artimieji ir meilužiai, anot S. Stanizai, trokšta pažinti tikrąjį žmogų – ne tik savybes, kuriomis jis didžiuojasi, tačiau ir ydas, kurias jis slepia.

Fantazijos

„Kiekvienas bent kartkartėmis pafantazuoja apie kokį nors asmenį, kuris nėra oficialus jų partneris, ir, beje, ta linkme fantazijos gana dažnai nukrypsta aistringai mylintis su savo partnere“, – teigia santykių specialistė Tracey Cox vienoje iš leidinio „Daily Mail“ publikacijų.

Vyrai jokiu būdu nepripažįsta turintys tokių fantazijų, nes mano, jog taip galėtų įžeisti savo partnerę. Kita vertus, tai, kas vyksta vyro galvoje, yra vien vyro reikalas. Tas pats, savaime aišku, pasakytina ir apie moteris.

Psichologinė būklė

„Vyrai kur kas rečiau nei moterys parodo, kad yra emociškai pažeidžiami“, – nurodė „Fox News“ kalbintas psichoterapeutas iš Ouklando Willas Courtenay.

Netgi depresijos kamuojami vyrai paprastai mėgina įtikinti save, kad jaučiasi normaliai, ir neigti tikrąją psichologinę savo būklę. Beje, viena iš priežasčių, trukdančių vyrams atpažinti arba pripažinti juos ištikusią depresiją, yra ta, kad vyrams depresijos simptomai gali reikštis kitaip negu jie tikisi. Tarkim, depresija sergantis vyras gali būti apimtas pykčio, net agresyvus, teigiama JAV Nacionalinių psichikos sveikatos institutų platinamoje informacijoje.

Ankstesni santykiai

Britų pažinčių svetainės „Illicit Encounters“ inicijuota apklausa, kurioje sutiko dalyvauti 2 tūkst. piliečių, padėjo išsiaiškinti, kad 44 proc. vyrų yra melavę savo partnerėms apie anksčiau sulaužytą ištikimybę. Kodėl? Priežastis akivaizdi – nenoras išgąsdinti naujosios pasijos, rašoma Jungtinės Karalystės laikraštyje „Metro“. Deja, šitokia taktika gali iš pat pradžių pakirsti pasitikėjimą, o ilgainiui sužlugdyti neseniai užmegztus santykius.

Pyktis

„Vyrai galvoja, kad jie neturi teisės pykti dėl tam tikrų dalykų, – sako S. Stanizai. – Dar jie galvoja, kad jiems užėjęs pyktis – tai jų asmeninė problema ir partnerė neturi dėl to nervintis. Jie stengiasi nuslėpti pyktį, nes bijo galimo pasmerkimo, tikėtino konflikto arba galvoja, kad tai nėra svarbu, be to, pyktis vis tiek praeis.“

Vis dėlto nepripažintas arba užgniaužtas pyktis niekur nedingsta. Jis tiktai kuriam laikui susilpnėja, tačiau vėliau sugrįžta su nauja jėga ir paprastai tada, kai to mažiausiai norisi.

„Vyrai nesuvokia, kad mylinti partnerė nori prisibelsti į jų vidinį pasaulį, sužinoti, kas jiems patinka, o kas – ne. Partnerė nenori likti nežinioje, juolab kad anksčiau ar vėliau problema iškils į dienos šviesą. Deja, kai taip nutiks, partnerę gali ištikti šokas. Taigi, geriau atvirai viską išsakyti, kol problema nėra ypač rimta.“

Artimo žmogaus poreikis

Vienas destruktyviausių melų, kuriais vyrai klaidina ne tik kitus, bet ir save, – tai užsispyrėliškas nusistatymas, kad apskritai jie neprapultų ir būdami vieni, teigia buvęs žurnalistas ir knygų autorius Toras Constantino.

„Šį melą reikia sieti su „rūsčiuoju individualizmu“, kuris neretai, kaip kažkokia teigiamybė, brukamas per įvairiausias priemones – filmus, romanus, reklaminius bukletus, kai kurių žanrų muziką, cigarečių reklamas ir t. t., – sako T. Constantino. – Šios rūšies melas – pats absurdiškiausias, kadangi aišku, jog visi mes norime turėti artimą žmonų: juk esame socialinės būtybės, ryšio su kitu žmogumi trokštančios kone labiau už viską.“

Pajamos

Per įmonės „Body LogicMD“ atliktą apklausą, kurioje dalyvavo daugiau nei 1,3 tūkst. viengungių, maždaug vienas iš penkių vyrų prisipažino melavęs apie savo pajamas moterims, su kuriomis mėgino užmegzti pažintį. Šis faktas veikiausiai nenustebino, turint omenyje, kaip dažnai žmonės meluoja norėdami padaryti įspūdį potencialiam meilužiui. Vieno tyrimo išvadose nurodoma, kad bent prie vieno punkto savo profiliuose netikslią informaciją yra pateikę 87 proc. pažinčių svetainėse užsiregistravusių vyrų ir 75 proc. moterų. Aišku, jei melavimas dėl finansų – vadinamoji finansinė neištikimybė – tęsis santykiams rutuliojantis, gali dingti abipusis pasitikėjimas ir atsirasti ilgalaikių problemų.

„Nors ir nenoromis, bet tenka pripažinti, kad finansinė neištikimybė gali privesti prie ypač liūdnų padarinių: net 10 proc. mūsų atliktame tyrime dalyvavusių porų dėl šios priežasties net išsiskyrė, – aiškina JAV veikiančio Nacionalinio finansinio švietimo fondo atstovas Paulas Goldenas. – Toks elgesys šiek tiek panašus į seksualinę neištikimybę. Bėda ta, kad šiuo atveju iš pažiūros nekaltas melas gali privesti prie kur kas rimtesnių apgavysčių, pavyzdžiui, neprisipažinimo apie turimas skolas.“

Deja, šios rūšies melas yra iš tų, kurie gali sugriauti santykius, jeigu bus pasivėlinta jį sustabdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją