Praėjusį pirmadienį 32 m. australė Erchana Murray-Bartlett baigė 6 300 km kelionę – 150 dienų trukusį maratoną. Ji pasiekė naują pasaulinį kasdien bėgamo maratono moterų rekordą ir surinko 70 tūkst. dolerių laukinę gamtą saugančiai draugijai „Wilderness Society“.

E. Murray-Bartlett daug metų buvo profesionali bėgikė. Nepraėjusi kvalifikacinės atrnkos į Tokijo olimpiadą, ji ėmėsi įgyvendinti seną svajonę.

Australė užsibrėžė perbėgti išilgai Australiją ir pagerinti ankstesnį kasdien bėgamo maratono rekordą, kuris priklausė britei Kate Jayden, pernai bėgusiai 106-ias dienas.

E. Murray-Bartlett nusprendė bėgti maratoną, norėdama atkreipti dėmesį į apverktiną Australijos augalų ir gyvūnų būklę, rašo tinklalapis bbc.com. Australijoje – bene didžiausia biologinė įvairovė pasaulyje, dauguma augalų ir gyvūnų būdingi tik šiam žemynui, deja, Australijos bioįvairovei padaryta žala – viena didžiausių pasaulyje.

Bėgimo pradžia buvo sunki – per tris savaites australė patyrė tris traumas. Bet palaipsniui kūnas išmoko prisitaikyti ir moteris bėgo – palei įspūdingą Australijos pakrantę, per atogrąžų miškus, palei kelius ir greitkelius. Kartais tekdavo bėgti pliaupiant lietui, kartais – 35 laipsnių karštyje.

„Jaudinanti patirtis, – sakė ji vietos žiniasklaidai, kirtusi finišo liniją Melburne. – Šitas bėgimas buvo nepaprastas, o kadangi visi tam tikra prasme bėgo su manimi, jaučiausi dar ypatingiau.“

Bėgikės kelionė truko net penkis mėnesius. Kasdien ji suvartodavo po 5000–6000 kalorijų (tris kartus daugiau nei įprastai rekomenduojama moterims), tačiau svoris sumažėjo.

Australė nusvilo saulėje, ant pėdų buvo daugybė pūslių, visą kūną mausdavo. Po bėgimo E. Murray-Bartlett juokavo, kad ją sukandžiojo visi įmanomi vabzdžiai – skruzdėlės, uodai, vorai ir kt.

Kiekvieną rytą bėgikė pabusdavo su ūku galvoje, jausdama stiprų viso kūno nuovargį, kuris vis stiprėjo. Pasiekus Melburną, pėdos buvo tiek sutinusios, kad padidėjo visu dydžiu, o per visą penkių mėnesių trukmės bėgimą ji nudėvėjo penkias poras bėgimo batelių.

Kirtusi finišo liniją, bėgikė sužinojo, kad surinko dvigubai didesnę sumą gamtosaugos draugijai nei planavo.

Žurnalistams australė sakė, kad žmonių palaikymas ir suaukota suma ją labai sujaudino. „Manau, šį vakarą švęsime, na, išbūsiu dvi valandas, o paskui garantuotai užmigsiu“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)