Neseniai internete paplito „TikTok“ vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad apatinius reikia keisti kas šešis–devynis mėnesius.

Įrašo autorė pasakoja, kad po vis atsinaujinančios infekcijos gydytoja jai pasakė, kad kelerius metus dėvint tuos pačius apatinius, infekciją sukeliančios bakterijos nebeišsiplauna iš medžiagos, net jei kelnaitės skalbiamos po kiekvieno dėvėjimo.

Ar tikrai apatines kelnaites rekomenduojama dėvėti nuo šešių iki devynių mėnesių?

Nė vienas iš „Shape“ apklaustų ginekologų nebuvo girdėjęs tokios taisyklės.

„Pirmą kartą girdžiu“, – teigė Jeilio medicinos fakulteto akušerijos ir ginekologijos srities dėstytoja, daktarė Mary Jane Minkin.

Taigi, medicininiu požiūriu, nėra būtina išmesti apatines kelnaites kas šešis–devynis mėnesius, „jeigu po kiekvieno dėvėjimo jas išskalbiate“, teigė ginekologė Jennifer Wider.

Jeigu nešiojate apatines kelnaites ilgiau nei šešis mėnesius, nėra tikimybės, kad jums prasidės kokia nors makšties infekcija, sakė ginekologė, akušerė Jessica Shepherd.

„Tiesa, tam tikros medžiagos yra mažiau pralaidžios orui, dėl to didėja makšties infekcijų rizika, – aiškino J. Shepherd. – Geriausia dėvėti medvilnės ar bambuko pluošto kelnaites, o sintetiniai audiniai, kaip antai, poliesteris, elastanas skatina drėgmės kaupimąsi, dėl to didėja bakterinės vaginozės rizika.“ Medikė pabrėžia – svarbu ne tai, kiek laiko dėvite kelnaites, o iš kokios medžiagos jos pasiūtos.

Pasak J. Wider, yra moterų, kurios išmeta kelnaites po kiekvienos grybelinės infekcijos, nors mediciniškai grįstos priežasties tam nėra, jei skalbiate kelnaites po kiekvieno dėvėjimo.

Kas kiek laiko reikėtų atnaujinti apatinius?

Medikų teigimu, nėra taisyklių. „Jei kelnaitės švarios, jos neturėtų sukelti infekcijų, – pabrėžė J. Shepherd. „Švarios“ reiškia išskalbtos su pakankamai karštu vandeniu ir skalbimo priemone skalbimo mašinoje arba išskalbtos rankomis karštame vandenyje su muilu. Net jei ant kelnaičių audinio yra neišsiplaunančių dėmelių, tokių kelnaičių nepavadinsi nešvariomis, jeigu jos buvo išskalbtos su muilu ar skalbimo milteliais.

Jeigu jus dažnai vargina grybelinės makšties infekcijos, dėvėkite medvilnines kelnaites – su jomis oda kvėpuoja ir tai naudingiau makščiai. Pasak J. Shepherd, jei kelnaitės medvilninės, galite nešioti jas, kol suplyš, ir nesvarbu, kiek mėnesių ar metų jas dėvėsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją