Užsiimkite fizine veikla. Nesvarbu, kas tai bebūtų – važinėjimas dviračiu, joga, bėgiojimas, šokiai ar tiesiog paprastas pasivaikščiojimas lauke. Kuo daugiau aktyviai judėsite, tuo labiau nukreipsite mintis nuo to, kas jums kelia nerimą, rašoma pranešime spaudai. Aktyvi fizinė veikla gerina psichinę būseną, nes taip yra skatinamas laimės hormonų endorfinų išsiskyrimas. Be to, sportas leis ne tik suvaldyti nerimą, bet ir pagerinti bendrą savijautą bei sustiprinti imuninę sistemą.

Kvėpuokite. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, tačiau nepamirškite skirti dėmesio tam, kaip kvėpuojate. Kvėpavimas yra vienas pagrindinių nerimo slopintojų. Kvėpuodami negiliai, neaprūpiname savo organizmo pakankamu kiekiu deguonies, todėl kūnas ima jausti stresą, kuris atsispindi ir mūsų nerimastingose mintyse. Tad vos tik pajaučiate kylantį nerimą – lėtai ir giliai įkvėpkite, trumpam sulaikykite kvėpavimą ir iš lėto iškvėpkite. Pakartokite šį pratimą keletą kartų. Taip jūsų organizmas gaus daugiau deguonies, tai leis protui nusiraminti, o kūnui atsipalaiduoti.

Mitybą papildykite natūralios kilmės produktais, turinčiais raminamąjį poveikį. Labai svarbu nerimą bei nuolat pasikartojančias negatyvias emocijas pastebėti iš anksto ir nelaukti, kol prireiks medikamentinio gydymo. Pagerinti psichologinę savijautą gali padėti ir natūralios, gamtoje randamos gėrybės. Dažnai jaučiantiems nerimą, siūloma į savo racioną įtraukti daugiau špinatų, kurie yra puikus triptofano šaltinis. Triptofanas padidina serotonino lygį mūsų smegenyse, dėl ko pagerėja nuotaika. Taip pat patariama vartoti ir bičių pienelį, kuris lengvina streso padarinius bei teigiamai veikia nervų sistemą. Specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į produktus, savo sudėtyje turinčius šafrano, baikalinės kalpokės bei kurkumino. Šafranas padeda palaikyti gerą nuotaiką, sklaido depresines mintis ir gali suteikti daugiau energijos. Baikalinė kalpokė efektyviai mažina įtampą, kovoja su stresu ir suteikia raminamąjį poveikį. Na, o kurkuminas veiksmingai slopina nerimą ir skatina serotonino bei dopamino išsiskyrimą, kurie leidžia mums jaustis laimingesniems.

Užrašykite savo mintis. Neužgniaužkite savo nerimo viduje – stenkitės jį pastebėti ir visas nerimą keliančias mintis užsirašyti. Jeigu jau kuris laikas esate blogos nuotaikos, kamuoja slogios mintys, pamėginkite pradėti rašyti dienoraštį, kuris leis lengviau išanalizuoti aplankančius jausmus. Toks būdas suteiks galimybę pastebėti tam tikras tendencijas – galėsite identifikuoti nerimo šaltinius, rasti jiems sprendimo būdus. Užrašius savo mintis ant lapo, o ne laikant jas galvoje – problemos tarsi susitraukia. Užrašytos emocijos praranda savo intensyvumą, todėl nerimo dienoraščio rašymas yra puikus būdas, norint jas suvaldyti.

Susikurkite savo asmeninius ritualus. Tam, kad dieną galėtumėte pradėti ramūs, pasiruoškite jai jau iš vakaro. Nenukėlinėkite nemalonių darbų rytojui – taip atsikėlus ryte iš karto jausite nerimą, žinodami, kad šiandien turėsite tvarkyti vakarykščius numestus reikalus. Tuomet nepamirškite susikurti savo asmeninį ritualą – atsikėlus ryte, praverkite langą ir įleiskite į namus gryno oro. Išgerkite stiklinę vandens ir skirkite šiek tiek laiko sau. Galbūt tai bus rytinė mankšta? Mėgstamos dainos perklausa? O gal keli perskaityti knygos puslapiai? Tokie nedideli ritualai leidžia protui nurimti ir sumažinti patiriamą nerimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją