Menopauzė gali prasidėti, likus keliems mėnesiams ar metams iki paskutinių menstruacijų, ir tęstis iki ketverių metų po paskutinių mėnesinių. Fiziniai menopauzės simptomai: karščio bangos, miego sutrikimai ir prakaitavimas naktį; psichiniai simptomai: prislėgta nuotaika, nerimas, sumažėjęs lytinis potraukis, sunku susikaupti, rašoma tinklalapyje independent.co.uk.

Apklausus 1 000 tyrime dalyvavusių moterų paaiškėjo, kad 70 proc. jų dėl skyrybų ar santuokos problemų kaltino menopauzę, kai kurios netgi teigė, kad dėl to šeimoje padažnėjo ginčų ar netgi smurtavimo.

Tik trečdalis apklausoje dalyvavusių moterų minėjo, kad joms buvo pasiūlytas gydymas arba pakaitinė hormonų terapija, siekiant palengvinti simptomus. Dauguma moterų buvo įsitikinusios, kad pagalba ar gydymas būtų galėję išgelbėti jų santuoką.

Iš tų, kurios pasirinko pakaitinę hormonų terapiją, 65 proc. teigė, kad ji sušvelnino su menopauze susijusius simptomus.

„Newson Health“ vadovaujanti bendrosios praktikos gydytoja daktarė Louise Newson pareiškime teigė: „Fiziniai menopauzės simptomai puikiai žinomi, dažnai aptariami, tačiau labai dažnai ignoruojamas poveikis psichinei sveikatai, kuris daugeliui moterų gali būti katastrofiškas ir turėti išties neigiamą poveikį jų darbui, santykiams ir finansams. Mūsų misija – gerinti sveikatos būklę perimenopauzę ir menopauzę išgyvenančioms moterims, tęsiant jų edukaciją ir atliekant mokslinius tyrimus, o šis tyrimas būtent tai ir daro.“

2021 m. labdaringa organizacija AVA išpublikavo tyrimą apie tai, kaip menopauzė susijusi su smurtavimu namuose.

Paaiškėjo, kad poveikis abipusis: menopauzė turi įtakos žmonių santykiams, o smurtas šeimoje gali turėti įtakos menopauzės simptomams.

„Mūsų tyrimas taip pat atskleidė, kad menopauzę ir smurtą šeimoje patiriančių moterų poreikiai sveikatos srityje gali būti gerokai didesni. Akivaizdu, kad trūksta specializuotos pagalbos ar atidesnės įprastinės apžiūros, todėl šiuo metu su menopauze susiję susitikimai yra neišnaudotos progos ką nors pakeisti“, – rašoma apibendrinamosiose tyrimo išvadose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją