Gimė it coliukė

Milana gimė 0,780 g svorio ir 33 cm ūgio. Pagal APGAR skalę įvertinta 1–5 balais. Mergaitė gimė stipriai pridususi – net nekvėpavo ir medikams ją teko gaivinti. Maždaug po 10 ar 15 min ji jau buvo reanimacijos skyriuje, ją teko inkubuoti. Milanos būklė buvo labai sunki.

Po paros mama išsiprašė gydytojų, kad įleistų į reanimacijos palatą, nes labai norėjo pasižiūrėti į savo mažąjį stebuklą. Bet tai, ką išvydo, buvo ne mažas, o didelis stebuklas: inkubatoriuje be paliovos pypsėjo gausybė aparatų, mergaitei buvo prijungtas deguonis, į nosytę įstatytas maitinimo kateteris, nuolat atliekama kardiograma ir matuojamas pulsas. Ant jos pirštukų nebuvo nagučių, o ant nugarytės ir galvos buvo ilgi juodi plaukai... Mama neslepia, kad ją ištiko emocinis šokas.

Milana gimė praėjus vos pusei nėštumo. Mamai buvo pasakyta, kad vaikas gali būti neįgalus ir turėti regos, klausos sutrikimų, epilepsiją, cerebrinį paralyžių, mikrocefaliją ir t.t. Socialinė darbuotoja siūlė atsisakyti dukrytės, bet mama buvo tarsi sapne ir galvojo, kad kalba ne apie jos vaikelį.

Po gimdymo buvo paimti placentos ir mikrobiologiniai tyrimai, iš kurių paaiškėjo, kad nėštumo metu mama užsikrėtė pavojinga Citomegalo virusine infekcija (CMV). Ji gali būti pražūtinga kūdikiams, t.y.: gali pažeisti jų centrinę nervų sistemą, gali išsivystyti mažagalvystė, judesių negalia, akies tinklainės ir akies kraujagyslinio dangalo uždegimas, smegenų kalcifikatai, sutrikti miegas, pasireikšti ūmus kvėpavimo nepakankamumas, traukuliai, sulėtėti augimas, kūdikis gali apkursti.

Milana

Po 2 mėnesių ligoninėje Milana šiaip taip išmoko čiulpti iš buteliuko mamos pieną. Mergaitė priaugo 3 kg 200 g svorio, jos ūgis buvo 47,5 cm. Bet tai buvo tik sunkios kelionės pradžia.

Bauginančios diagnozės

Kai Milanai buvo 1,5 mėn., jai buvo atlikta širdutės operacija, vėliau ji operuota dėl neišnešiotų naujagimių retinopatijos. Po daugybės tyrimų buvo nustatytos bauginančios diagnozės – perinatalinė lomaliacija, cistinė degeneracija, bambos išvarža, I stadijos kairės pusės hidronefrozė. Bet tai buvo tik sunkios kelionės pradžia. Netrukus tėveliai išgirdo dar vieną itin liūdną prognozę – paaiškėjo, kad jų vaikas negalės vaikščioti, ropoti, sėdėti. Negana to, Milanai buvo atliktas klausos tyrimas, kurio metu buvo nustatytas sunkaus laipsnio klausos pažeidimas, o tai reiškė, kad dukrytė yra beveik kurčia. Milanai nepadėjo jokie klausos aparatai, vienintelė išeitis – kochlearinio implanto operacija. Tarsi to būtų maža, mergaitei nustatytas ir beveik aklumas.

Nuo pat mažų dienų Milana su tėvais varstė įvairiausių specialistų duris: surdopedagogas, logopedas, masažuotojas. Po metų intensyvaus gydytojų ir tėvų darbo, mergaitė pradėjo šypsotis ir leisti garsus.

Milana

Toks progresas įkvėpė nenuleisti rankų. Noro stengtis dėl geresnio dukros gyvenimo nenumušė net tokios diagnozės kaip cerebrinis paralyžius, spazminė diplegija ir sunkiai gydoma epilepsijos forma.

Rezultatai džiugina

Dabar Milana jau moka skaičiuoti, pažįsta raides ir geometrines figūras bei skiria spalvas. „Ji gali pati suvalgyti košę, gali gerti iš uždaro puodelio. Spalvina, nors jos regėjimas labai prastas. Dešinė akis visai nemato, o kairė – niekas nežino, kažkada buvo nustatyta -9. Apsirengti pati nemoka, dantų sau neišsivalys, į tualetą pati nenueis. Namuose turime bėgimo takelį, treniruojamės: tris minutes einame, 10 sėdime. Labai pavargsta, griūna. Milana kalba, gali pasakyti, jei ką nors skauda, gali paprašyti pavalgyti“, – įvairius mergaitės pasiekimus vardijo mama Natalija.

Labiausiai pinigai šeimai reikalingi tam, kad Milana galėtų lankyti užsiėmimus pas įvairių sričių specialistus: logopedą, surdopedagogą, ergoterapeutą, kineziterapeutą. Vienas užsiėmimas kainuoja 35 eurus, o tokių reikia bent trijų per savaitę. Be to, jai reikia specialios darbo kėdutės, kurios kaina siekia kelis tūkstančius eurų.

Milanos mama pasakojo, kad ypač dukrai padėjo delfinų terapija, todėl tikisi, kad ir kitąmet pavyks į ją patekti. „Rezultatai matėsi, sumažėja spastika, priepuolių kiekis. Milana išmoko kontroliuoti savo kūną ant vandens, galėjo atsigulti ir gulėti. Dingo agresijos priepuoliai“, – pasakojo mama. Didelį progresą mergaitė padarė ir po reabilitacijos Slovakijoje. Deja, ten šeimai nuvykti pavyko tik kartą. „Tokios išvykos labai daug kainuoja. Dvi savaitės išeina apie 4 tūkst. eurų. Negalime sau to leisti kasmet“, – pasakojo Natalija. Ji galimybės dirbti neturi, todėl visa finansinė našta krenta ant tėčio pečių. „Aš nuolat turiu rūpintis Milana. Be to, turime dar vieną dukrytę, kuriai dabar yra treji metukai“, – sakė Natalija.

Milana

Kad Milana galėtų ir toliau tobulėti bei džiuginti savo šeimą naujais pasiekimais, jai reikalingas nuolatinis gydymas, kuris reikalauja daug lėšų. Tėvams yra be galo sunku atlaikyti tokią finansinę naštą, todėl jie kartu su labdaros ir paramos fondu „Rūpestinga širdelė“ kviečia nelikti abejingais ir prisidėti prie Milanos svajonių išsipildymo.

Paramą galite suteikti:

A/S LT80 7300 0101 44236452

Gavėjas – Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“

„Swedbank” AB

Banko kodas – 73000

Paskirtis – PARAMA MILANAI

PayPal: ČIA

Siųsdami SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA (SMS kaina 5 EUR)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją