Žmonės mano, kad didžiausių lygybės spragų esama darbo užmokesčio, vaikų auklėjimo, kasdienių šeimos pareigų pasidalijimo ir karjeros srityse. Skeptiškiausiai dėl lygių galimybių savo šalyje nusiteikę Lietuvos gyventojai, optimistiškiausiai – Estijos, rašoma pranešime spaudai.

Prietarai apie vadoves moteris

Beveik kas penktas Baltijos šalių gyventojas (19 proc.) mano, kad vadovauti didelėms įmonėms ar organizacijoms labiau tinka vyrams nei moterims. Panašiai kai kurie respondentai mano, kad vykdomojo direktoriaus, viceprezidento, valdybos ar tarybos nario ir direktoriaus pareigos labiau tinka vyrams.

„Nors didžioji dalis Baltijos šalių gyventojų mano, kad dauguma profesijų vienodai tinka abiejų lyčių atstovams, visuomenėje vis dar egzistuoja nepagrįsti prietarai moterų vadovių atžvilgiu, pavyzdžiui, kad jos yra mažiau atsparios stresui ir negali būti stiprios lyderės. Tačiau vertinant tiesioginius vadovus, apklausos duomenimis, neišskiriama, kad kuri nors iš lyčių sėkmingiau atliktų vadovo pareigas. Tai tik parodo, kad vis dar nėra nuoseklumo tarp to, kokioje visuomenėje norime gyventi, ir to, kaip elgiamės, t. y. po žodžių neseka darbai“, – komentuoja „Forta Research“ vadovė Linda Ezera.

Daugiau diskriminacijos įdarbinimo ir darbo užmokesčio srityje

Latvijoje maždaug trečdalis (37 proc.), o Lietuvoje ir Estijoje beveik pusė gyventojų (atitinkamai 48 proc. ir 46 proc.) pripažįsta, kad yra susidūrę su diskriminacija dėl lyties, daugiausia gaudami mažesnį atlyginimą arba ieškodami darbo. Moterys su šia problema susiduria kur kas dažniau: už savo darbą mažesnį atlyginimą gavo 28 proc. apklaustų moterų ir tik 6 proc. vyrų. Diskriminaciją ieškant darbo patyrė maždaug ketvirtadalis (24 proc.) Baltijos šalių moterų ir vienas iš dešimties (9 proc.) vyrų.

Tyrimas rodo, kad gyventojai, ypač moterys, su diskriminacija taip pat susiduria vykdydami savo darbo pareigas. Respondentai yra patyrę nevienodą elgesį iš vadovybės, bendradarbių, klientų ir kolegų. Nevienodas požiūris rečiau pasitaiko švietimo įstaigose, valstybės ir vietos valdžios institucijose, medicinos įstaigose, bankuose ir finansų įstaigose.

Požiūris keičiasi su kartomis

Stereotipinis požiūris į lyčių skirtumus būdingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, o jaunesnės kartos neutralesnės lyčių atžvilgiu. Vyresnės nei 50 metų amžiaus grupės respondentai dažniau teigia, kad moterys yra emocingesnės nei vyrai, pagrindinis moterų vaidmuo – rūpintis namais ir šeima, vyrai turi uždirbti daugiau nei moterys, vyrai yra ambicingesni ir pan. Mažėjant respondentų amžiui, išankstinis nusistatymas tampa nebe toks ryškus.

„Stereotipus ir prietarus labai sunku pakeisti, jie perduodami iš kartos į kartą, tačiau gera žinia ta, kad pokyčių vyksta. Moterys vis labiau pasitiki savimi, labiau palaiko viena kitą. Verslo organizacijos taip pat supranta, kad įvairovė yra vertybė. Vienas iš įmonės „Novatore“ tikslų yra siekti tai įgyvendinti greičiau, kad galėtume gyventi tokioje visuomenėje, kokios norime, kurioje užtikrinamos lygios teisės nepriklausomai nuo lyties“, – teigia viena iš „Novatore“ steigėjų Dagnija Lejiņa. „Iš vienos pusės, norime paskatinti pačias moteris būti ryžtingesnėmis ir prisiimti atsakomybę už savo profesinį tobulėjimą, tapti vadovėmis ir lyderėmis. Tačiau negalime visos atsakomybės permesti vien joms. Taip pat skatiname įmones būti pažangesnėmis, pavyzdžiui, „Lursoft“ duomenimis, tik 20 proc. iš 500 didžiausių Latvijos įmonių vadovaujamus postus užima moterys, o tarptautiniai tyrimai rodo, kad įmonės, kurių vadovai įvairių lyčių, yra inovatyvesnės ir pelningesnės.“

Vyks konferencija

„Baltijos šalių moterys yra gana ambicingos, nori siekti karjeros ir užimti aukštas pareigas, tačiau vyraujantis įsivaizdavimas trukdo joms siekti profesinių tikslų, net jei jos turi reikiamos patirties ir išsilavinimą. Dėl šios priežasties rugsėjo 22–23 d. Rygoje organizuojame pirmąją tarptautinę konferenciją, skirtą moterų ekonominiam pajėgumui stiprinti – „Novatore Impact Summit“. Joje įvertinsime moterų vaidmenį ekonomikoje, skatinsime moterų siekį užimti aukštesnių vadovų pareigas“, – pasakoja viena iš „Novatore“ steigėjų Baiba Rubesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)