Nuolatinė reabilitacija

Ignas prieš ketverius metus gimė sveikas, pagal APGAR skalę buvo įvertintas 10 iš 10. Bet netrukus mama pastebėjo, kad berniukas yra neįprastai vangus, daug miega. „Ignas yra mano trečias vaikas, todėl mačiau, kad kažkas jam yra ne taip. Nors gydytojai mane ramino, kad viskas gerai, bet nuojauta neleido nuleisti rankų“, – pasakojo berniuko mama Ramunė. Kai Ignas pradėjo pastoviai atpilinėti pienuką, moteris ėmė intensyviau ieškoti to priežasčių. Apsilankius pas daugybę specialistų, vos dviejų mėnesių berniukui buvo nustatyta visa puokštė diagnozių. Ignas turi spazminį cerebrinį paralyžių, mišrių specifinių raidos sutrikimų, abiejų akių judesių sutrikimus, įgimtą dviburį aortos vožtuvą, hipermetropiją (toliaregystę), įgimtas galvos smegenų formavimosi ydas bei tarimo ir kalbos raidos sutrikimą. Būdamas trijų mėnesių, jis pradėjo lankyti reabilitacijas, kurias lanko iki šiol. „Laimei, kad pradėjome užsiėmimus taip anksti. Dabar Ignas turi daug diagnozių, nevaikšto, bet bent jau yra supratingas. Jis juda, ropoja, užlipa, kur jam reikia. Jis jau prašosi, kad vestų jį už rankos, tada dėlioja kojas ir po truputį eina. Tai yra keturių metų nuolatinio darbo rezultatas“, – pasakojo mama.

Deja, visi šie užsiėmimai yra labai brangūs. Pati Ramunė neturi galimybės dirbti, nes nuolat prižiūri sūnų, todėl visa finansinė našta gula ant tėčio pečių. „Mums reikalinga nuolatinė reabilitacija. Dalį finansuoja valstybė, bet jos neužtenka. Reikia papildomų. Per mėnesį vien už kinisiforo treniruotes sumokame 600 eurų. Dabar pradėsime lankyti logopedą – bus dar 1000 eurų. Baseinas – 30-40 eurų už vieną užsiėmimą“, – vardijo moteris. Išvykos į reabilitacijas užsienyje – išvis kosmosas. Dviejų savaičių kursas Lenkijoje ar Slovakijoje kainuoja kelis tūkstančius eurų, o tokių specialistai rekomenduoja keturias per metus. „Buvome išvykę, pokyčiai po tokių intensyvių reabilitacijų labai matomi. Ten prie vieno vaiko dirba keli specialistai vienu metu, yra naudojami kitokie metodai“, – pasakojo mama.

Ignas

Kovo mėnesį Ignui buvo atlikta labai sudėtinga ir rizikinga stuburo operacija – rizotomija. Praėjus šiek tiek laiko po sėkmingos operacijos, liepos mėnesį berniukas vyko į 2 savaičių trukusią reabilitacijos programą Lenkijoje, kurios rezultatu tėveliai negalėjo patikėti – Ignas vedamas su pagalba pradėjo žingsniuoti! Toks rezultatas Ignui ir jo šeimai suteikė labai daug vilties, džiaugsmo bei motyvacijos nesustoti ir intensyviai judėti toliau. Vilties įkvėpti tėvai rugsėjo ir spalio mėnesį savo sūnų pradėjo vežioti į kinisiforo treniruotes. Jos Ignui teikia ne tik daug laimės ir galimybę turėti šiek tiek aktyvesnį gyvenimo būdą, bet ir stiprina jo raumenis.

Viltis yra

Nepaisant visų sunkumų, Ignas yra pasitikintis savimi, gudrus, smalsus ir protingas berniukas, kuris mėgsta aktyviai leisti laiką. „Ignas puikiai sutaria su savo sese ir broliu, yra draugiškas, mylintis, o kartu ir už save pakovoti mėgstantis vaikas. Jam patinka žaisti, žiūrėti filmukus. Į darželį nevaikšto. Buvome gavę vietą neįgaliųjų darželyje, bet, pasirodė, kad jis ten netinka. Aš jį nuolat prižiūriu“, – pasakojo mama.

Laimei, Ignas savarankiškai valgo įprastą maistą, naktimis ramiai miega, o neseniai pradėjo ir tarti pirmus žodžius. „Matome, kad jis nori daug pasakyti, bet jam neišeina, todėl dabar intensyviai pradėsime lankytis pas logopedą – kiekvieną dieną, kad Ignas išmoktų kalbėti“, – pasakojo mama.

Anot jo, medikai nelinkę ką nors prognozuoti, o ir ji pati jau nebeklausia, kas laukia berniuko. „Darome ką reikia ir tiek“, – atsidūsta moteris.

Nuo to laiko, kai tėveliai sužinojo apie sunkią Igno situaciją ir širdį slegiančias diagnozes, jie suprato, kad nori siekti visko, kas tik įmanoma, kad suteiktų savo sūnui visavertiško gyvenimo galimybę ir pastatytų jį ant kojų. Pats Ignas taip pat dega noru eiti į priekį. Šeima tiki, kad tik laiko ir lėšų klausimas, kada berniukas stosis ant kojų ir tvirtai žengs savo keliu. Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“ ragina gerus žmones prisidėti prie šios berniuko kelionės.

Paramą galite suteikti:

A/S LT80 7300 0101 44236452
Gavėjas – Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“
„Swedbank” AB
Banko kodas – 73000
Paskirtis – PARAMA IGNUI
PayPal
Siųsdami SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA (SMS kaina 5 EUR)

Šiuo metu fondas vykdo projektą „12 plakančių širdžių“ ir globoja 12 mažamečių vaikučių iš visos Lietuvos, kuriems dėl sunkios sveikatos būklės yra reikalinga gastrostoma ir enterinis maitinimas.

Daugiau informacijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją