1. Visapusiškai lavinkitės

Moksliškai įrodyta, kad 20–30 metų žmogaus galvos smegenys ir psichika vystosi ypač intensyviai. Kaip tiktai šiuo laikotarpiu, esą, susidaro daugiausia neuronų jungčių, o šitai reiškia, kad bet kokie mokslai duodasi kur kas lengviau nei bet kuriuo kitu gyvenimo etapu.

Žinoma, ir peržengus trisdešimtmetį protas nepraras aštrumo ir liks pakankamai lankstus, tačiau neuronų jungtys taip masiškai nesusidarinės. Vadinasi, per tuos reikšmingus dešimt metų reikėtų negailėti jėgų saviugdai, išsimokslinimui ir turimų žinių gilimui.

2. Raskite mėgstamą darbą

Nesistenkite bandyti visko iš karto. Į būsimos profesijos pasirinkimą turėtumėte žvelgti kaip į labai rimtą užduotį, reikalaujančią ypač didelio susikaupimo. Žinoma, visų svarbiausia, kad dirbant tektų užsiimti tuo, ką mėgstate. Neklausykite tų, kurie sako, kad iš jums patinkančios veiklos neįmanoma užsidirbti padoraus atlyginimo arba kad ji neturi perspektyvų. Klausykite tik savo širdies balso.

Psichologai išsiaiškino, kad net 9 mėnesiai, pradirbti nemėgstamame darbe, gali privesti žmogų prie depresyvių minčių ir ženkliai nusmukdyti jo bendrą motyvaciją.

3. Padėkite karjeros pamatus

Matyt, sutiksite, kad kopimas karjeros laiptais labiau primena maratoną negu sprintą, todėl privalote suprasti, kad jei po 20-ojo gimtadienio ištisus dešimt metų tiktai mėginsite savo jėgas vis kitoje srityje, gali nutikti taip, kad sulaukusi 40-ies dar nebūsite nieko pasiekusi. Vieną svarbiausių patarimų 20–30 metų žmonėms daugelis keturiasdešimtmečių, matyt, suformuluotų taip: „Pasirinkite tai, kas jums prie širdies, ir skirkite tai veiklai visas jėgas!“

Jeigu šio patarimo nesureikšminsite, sulaukusi 40-ies gailėsitės, kad nepasistengėte kuo anksčiau pradėti žengti karjeros keliu. Taip pat atminkite, kad atsitiktinių darbų patartina vengti: kur kas geriau apgalvotai pasirinkti konkrečią kryptį ir užtikrintai judėti pirmyn. Jeigu karjeros laiptais pradėsite žengti daug vėliau nei jūsų kartos atstovai, rizikuojate likti prie suskilusios geldos.

4. Susiraskite gyvenimo partnerį

Specialistai įvardija penkias sąlygas, kurias paprastai atitinka harmoninga dviejų žmonių sąjunga. Kitaip sakant, gyventi poroje nutarę žmonės turi būti panašūs pagal penkis kriterijus – atvirumo, sąžiningumo, ekstraversijos, geranoriškumo ir neurotizmo. Šios savybės, dar vadinamos Didžiuoju penketu, rodo žmogaus santykį su žmonėmis ir pasauliu.

5. Ištekėkite

Santuoka, tikriausiai, – pats svarbiausias gyvenimo įvykis, nors šitaip drąsiai teigti dažnai vengiama. Ko gero, teisūs tie, kurie santuoką lygina su bėgimu poroje – tokiu bėgimu, kai partnerių kojos surištos.

Tenka girdėti nuomonę, kad susituokti reikia kuo vėliau, kad spėtume subręsti kaip asmenybės, pakankamai gerai suvoktume, ką darome, ir kuo mažiau dvejotumėme dėl savo pasirinkimo. Dar teigiama, kad anksti sukurtos šeimos išyra daug dažniau negu gana vėlai sudarytos santuokos. Taip, tai tiesa, bet tik tuo atveju, kai kalbama apie nė dvidešimties neturinčių asmenų santuokas. Vis dėlto analizuojant skyrybų statistiką tų, kurie susituokia turėdami 25-erius ar daugiau metų, kategorijoje, jokios koreliacijos tarp amžiaus ir santuokos iširimo nustatyti nepavyksta. Bet štai dėmesio vertas faktas: po 30-ies darosi kur kas sunkiau iki galo atsiverti kitam žmogui ir įsiliesti jį į savo gyvenimą. Reikalas tas, kad trisdešimtmečiai jau turi savų įpročių ir savų vertybių, kurias pakeisti gana sunku.

6. Tapkite motina

Aišku, padedant medicinai vaikus tampa įmanoma gimdyti kone bet kurio amžiaus, bet tenka pripažinti, kad kuo daugiau metų praeina po trisdešimtmečio, tuo amžiaus klausimas tampa aktualesnis – ne tiktai moterų, tačiau ir vyrų. Nepaisant mokslo pažangos, dešimtmetis nuo 20-ies iki 30-ies, kaip ir anksčiau, laikomas pačiu tinkamiausiu pastoti ir gimdyti.

Po trisdešimtmečio ima žemėti vaisingumo lygis, todėl darosi sunkiau pastoti ir išnešioti kūdikį. Moterų atveju laikotarpis po 30-ies mažų mažiausia reiškia prastesnę kiaušialąsčių kokybę, na, o daugiausia – sunkumus stengiantis pastoti vėliau, taip pat probleminį nėštumą ir gimdymą.

7. Rizikuokite keisti gyvenimą

Keisti gyvenimą, žinoma, galima bet kada – tai padaryti ne per vėlu net ir sulaukus 50-ies ar 60-ies, bet jeigu paanalizuotume žymių žmonių biografijas, kaipmat pastebėtume, kad pačius reikšmingiausius darbus jie nuveikė turėdami 20–30 metų. Nustatyta, kad net 80 proc. svarbiausių įvykių žmogaus gyvenime įvyksta iki 35-erių. Vėliau dažniausiai mes tik stabilizuojame tai, kas jau sukurta.

8. Užsiimkite savišvieta

Savęs tobulinimui neturte gailėti nei laiko, nei jėgų. Pasistenkite kuo daugiau į save investuoti. Juk viena vertus, nauji stilingi batai – puikus dalykas, tačiau svarbiausia juk ne batai, o tai kur vaikštai jais apsiavęs.

Tie, kurie anksčiau už kitus suvokia savišvietos svarbą, ateityje greičiau negu kiti pasiekia užsibrėžtus tikslus ir labiau savimi pasitiki. Ryžtis pradėti žengti savišvietos keliu gali padėti atsakymas į klausimą, kiek laiko per pastarąjį mėnesį praleidote skaitydama knygas.

9. Pagalvokite, koks jūs žmogus

Sakoma, kad vienas svarbiausių išmintingų vadovų gebėjimų – suvokti stipriąsias ir silpnąsias savo asmenybės puses. Šaunu, jeigu iki 30-ies suspėsite bent kiek save pažinti ir rasite atsakymą į klausimą „Kas aš esu iš tikrųjų?“

10. Išmokite prisiimti atsakomybę

Atsakingumas – vienas svarbiausių bruožų, tikrai padėsiančių gyvenime. Asmeninė atsakomybė prasideda nuo suvokimo, kad jūsų gyvenimas priklauso tik nuo jūsų. Netgi tada, kai tenka susidurti su neteisybe, jūs turite teisę pasirinkti, kaip į tai reaguoti, taigi, pasistenkite tapti savo gyvenimo šeimininke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)