„Dėl to, kad mes nebežinome kas vyksta, dėl to, kad mes nebeturime palaikančių santykių, dėl to kad mes nebeiname į darbą ir išvis nebesuprantame, o ką mes čia darome ir kodėl? Mes nekontroliuojame situacijos! " – teigia mokslininkė.

Konferencijoje „Moters vizija" neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė kalbės apie motyvacijos neuromokslą ir tai, kaip mes galime sau padėti būti motyvuotais kasdien.

„Mūsų smegenų motyvaciniai mechanizmai evoliuciškai – labai seni. Jie išsivystė, kad susirastume maisto, pasidaugintume ir užsikariautume teritoriją. Jų tikslas – nukreipti mūsų veiksmus ta linkme, kuri užtikrins mūsų sėkmę. Tad nesėkmės mūsų niekuomet nemotyvuoja – motyvuoja tik anksčiau patirta sėkmė ir tikėjimas, kad galiu ją pasiekti ir vėl", – sudėtingus procesus paprastai aiškina neuromokslininkė.

Visgi šiandien motyvacijos ieškome visai kitoms veikloms. Ar galime pajungti šiuos procesus savo kasdienybėje? Kaip maža molekulė dopaminas suteikia mums stimulą veikti ir apdovanoja atpildo jausmu pasiekus tikslą, kokią įtaką mūsų motyvacijai turi lūkesčiai? Kokios kasdieninės elgesio praktikos gali mažinti ar didinti mūsų motyvaciją?

„Žmonių laimės formulės visi komponentai buvo paveikti per šią pandemiją ir tai matome iš statistinių požymių visame pasaulyje – eilės pas psichologinės pagalbos specialistus yra ilgiausios, daug žmonių jaučiasi nesaugiai, jaučiasi blogai", – teigia dr. Urtė Neniškytė.

Apie žmonių laimės formulę, tai kaip ją paveikė pandemija ir tai kaip galime padėti sau laidoje „Moters vizija" jau šį antradienį – rugsėjo 28 d. per DELFI TV 20.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)