7. Priversti apsipilti ašaromis

Viena iš Kinijoje gyvenančių tautų išsaugojo senovinį paprotį: prieš vestuves nuotaka privalo kaip reikiant išsiverkti. Iš širdies. Taip mergina, viena vertus, išreiškia liūdesį, atsisveikindama su savo tėvais ir nerūpestingu gyvenimu. Kita vertus, taip ji užsitikrina sau geresnę ateitį: kuo daugiau ašarų ji išlies prieš vedybas, tuo bus laimingesnė santuokoje, rašo tonkosti.ru. Anksčiau šis ritualas prasidėdavo likus mėnesiui iki vedybų, bet dabar šis laikotarpis yra sutrumpėjęs. Prie būsimos nuotakos prisijungia ir kitos giminaitės. Kad palaikytų graudžią atmosferą, jos dainuoja liūdnas dainas. Beje, priešvedybinio verkimo meno mergaitės yra mokomos nuo vaikystės.

6. Ištepti ciberžole ir išpiešti chna

Indijoje ištekėjusios nuotakos draugės uoliai tepa jaunamartę ryškiai geltona ciberžolės pasta, kad jos būsimas šeimos gyvenimas būtų laimingas, o jos oda – švelni ir švytinti. Pasiekti bent vieną iš šių efektų ciberžolė tikrai padeda: stebuklingų prieskonių milteliai iš tikrųjų malšina uždegimus, išlygina odos spalvą, suteikia jai glotnumo.

5. Apipilti paplavomis

Kai kuriose Škotijos gilumos vietovėse vis dar gyvas paprotys „apjuodinti nuotaką”. Likus kelioms dienoms iki vestuvių, būsima nuotaka nuo galvos iki kojų apliejama ne itin maloniu mišiniu iš purvo, alaus, miltų, pašvinkusios žuvies ir sirupo. Tuomet ji vedžiojama gatvėmis ir po barus, kad žmonės iš jos pasijuoktų. Manoma, kad po tokio išbandymo nuotakos niekas nebeišgąsdins: nei šeimos gyvenimo peripetijos, nei vyro ar jo artimųjų priekaištai.

Asociatyvioji nuotr.

4. Pakišti po kulnu monetą

Atsipūskime nuo žiaurių papročių: pagal seną anglų tradiciją į nuotakos batelius, po kulnu, būtinai reikia padėti šešių pensų monetą, kad jauna šeima nepatirtų nepritekliaus. Šiandien šio papročio laikomasi ne visada, tačiau iki šiol per vestuves vis dar priimta dėvėti kažką seno, kažką naujo, kažką žydro ir kažką svetimo. Senas daiktas simbolizuoja ryšį su gimdytojais, naujas – užtikrina laimę jauniesiems. Mėlyna spalva reiškia ištikimybę, o pasiskolintas daiktas neša sėkmę ir primena, kad draugai ir artimieji visada bus šalia.

3. Pažadinti šūviais

Austrijos nuotakoms vestuvių dieną nelemta gerai išsimiegoti: kai kuriuose šalies regionuose ankstų vestuvių rytą draugai ir šeimos nariai ateina prie jaunamartės namų ir po langais pradeda šaudyti arba sprogdinti pirotechniką. Kuo daugiau triukšmo, tuo geriau, nes manoma, kad tokie garso efektai atbaido piktąsias dvasias.

2. Gerai atmaitinti

Geros žmonos turi būti daug, įsitikinę Mauritanijos ir Nigerijos gyventojai, kurie dar dešimties metų mergaites pradeda sočiai maitinti, kad vestuvių dieną ji būtų apkūni. Šiose šalyse net egzistuoja specialios įstaigos, kuriose būsimos nuotakos mokomos įvairiausių moteriškų gudrybių ir priverstinai maitinamos. Visai prieš pat vedybas jaunoji uždaroma į ankštą trobelę, kad negalėtų pernelyg daug judėti, ir maitinama riebiais bei saldžiais patiekalais. Maistas jai būna nešamas 10 kartų per dieną, o racione figūruoja soros, žemės riešutai, sviestas ir kupranugarių pienas.

1. Tris kartus persirengti ir pakeisti makiažą

Per savo vestuves japonų nuotakos turi tris kartus persirengti ir kartu pakeisti savo makiažą bei šukuoseną. Iš pradžių jaunoji vilki ilgu baltos spalvos kimono ir būna užsidėjusi tradicinį galvos papuošalą. Kai ateina metas sėsti prie stalo, ji persirengia spalvotą kimono, o artėjant šventės pabaigai – apsirengia vakarietišką suknelę su nuometu. Taip būsimoji žmona pademonstruoja savo pasirengimą įvairiapusiškam ir nepastoviam kasdieniam gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)