Imperatoriškosios šeimos nariams negalima dirbti

Skirtingai nuo daugelio Europos monarchijų, Japonijos imperatoriškosios šeimos nariams neleidžiama dirbti, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru. Jie gali dalyvauti tik labdaros, pelno nesiekiančių organizacijų veikloje. Tiesa, ir tokiu atveju reikalingas imperatoriaus leidimas.

Moterims negalima tekėti už nekilmingų vyrų

Moterims iš imperatoriškosios šeimos draudžiama tekėti už nekilmingų vyrų. Priešingu atveju, moteriai tektų atsisakyti savo titulo ir privilegijų. Vis tik pastaruoju metu Japonijos imperatoriškųjų rūmų nariai vis dažniau renkasi meilę. 2005 m. princesė Nori atsisakė savo statuso ir ištekėjo už dizainerio Yoshiki Kurodos.

O tituluotiems japonų vyrams nedraudžiama vesti nekilmingų moterų. Savaime suprantama, kyla daug diskusijų apie dvigubus standartus ir nepavydėtiną moterų padėtį Japonijos monarchijoje.

Imperatoriaus rūmai apolitiški

Ši taisyklė – tokia pati, kaip ir britų monarchijos: imperatoriškoji ir karališkoji šeima laikosi politinio neutraliteto ir negali balsuoti ar balotiruotis į valdžios struktūrų postus. Paminėtina, kad Britanijoje egzistuoja nerašytas susitarimas tarp karališkosios šeimos ir parlamento, o Japonijoje draudimas užfiksuotas šalies konstitucijoje.

Japonijos imperatoriškoji šeima neturi pavardžių

Japonijos imperatoriškoji šeima neturi pavardžių, jos nariai turi tik vardus. Dabartinis Japonijos imperatorius yra Naruhito, o imperatorė – Nasako.

Moteris negali tapti monarche

Ši nuostata galiojo ne visada – Chrizantemų soste iš viso buvo aštuonios imperatorės. Paskutinioji – Go Sakuramachi atsisakė sosto 1771 m. O 1889 m. buvo priimta Meidži konstitucija, kurioje įtvirtinta, kad moterys negali paveldėti sosto.

XXI a. pradžioje situacija tapo sudėtinga, nes pritrūko vyriškos lyties sosto paveldėtojų. Šiuo metu daugelis Japonijos gyventojų primygtinai siūlo reformuoti įsakymą moterų naudai, tačiau valdininkai kol kas neketina nieko keisti.

Jokių dovanų

Įstatymas draudžia japonų imperatoriškosios šeimos nariams gauti dovanų be išankstinio leidimo. Šalies konstitucijoje skelbiama: „Imperatoriškieji rūmai negali perduoti ar gauti kokios nors nuosavybės, taip pat negali priimti dovanų be parlamento leidimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)